Een Mooi Gebaar CAL

Gratis Nederlandstalige Haakpatronen - Granny square per dag

Welkom op de pagina van de Een Mooi Gebaar Crochet-Along (CAL). Dit is een project waarbij je een heel jaar lang, elke dag een patroon van een ongeveer even groot vierkantje haakt. Al die vierkantjes samen vormen een kleurrijke, zachte, tastbare herinnering aan het jaar. Met een grote groep haaksters werken we allemaal aan onze eigen deken. We kunnen elkaar steunen, inspireren en helpen via de Facebookpagina van Een Mooi Gebaar. Door het delen van foto’s blijft iedereen gemotiveerd en krijgen we aan het eind van het jaar hopelijk een prachtige schare aan dekens te zien.

Door het daverende succes van 2018-2020, gaan we in 2021 gewoon weer met een nieuwe grote groep creatievelingen van start! De patronen zijn dus al beschikbaar, maar we kunnen elkaar zeker inspireren en motiveren om bij te blijven. Met wie haak jij aan?

Algemene informatie

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem hieronder in de reacties of op Facebook en je krijgt binnen 48 uur antwoord van me 🙂

Moet ik al heel goed kunnen haken?

Nee, de CAL is zeker ook geschikt voor beginners. Wellicht zijn sommige vierkantjes in januari of februari nog te moeilijk voor je, maar die kun je dan met ervaring in de latere maanden gewoon inhalen. Er komt voor elke steek een link naar een foto- én videotutorial. De videotutorials laten nog even op zich wachten: het is ‘s avonds nu te donker om duidelijk te filmen. Je zult aan het eind van het jaar zeker geen beginner meer zijn en blij terugkijken op je stuntelingen met de vierkantjes in januari. Ik denk dat dit júist een tof project voor beginners is, omdat je elke dag een stukje doet en zo steeds je eigen talent ziet groeien.

Welk garen gebruik jij voor de CAL?

De voorbeelddeken en alle patroon-tutorials worden gemaakt met bolletjes Must Haves van Yarn and Colours. Dit is een 100% katoen garen, in bolletjes van 50 gram, met 125 meter per bol. De bollen bestaan in maar liefst 100 verschillende kleuren en kosten ongeveer €2 per stuk. In één deken gaan ongeveer 70 bolletjes.

Vergelijkbaar garen is beschikbaar bij Caro’s Atlier, bijvoorbeeld ByClaire Cotton, Durable Coral, of Schachenmayr Catania. Koop je het garen via één van de links op deze pagina? Dan krijg ik een klein percentage van je aankoop, dus dan ondersteun je het project ook nog eens!

Moet ik perse hetzelfde garen gebruiken?

Je kunt meedoen met elk garen in elke kleur, die keuze is helemaal aan jou. Het is handig om te bedenken dat je met groter garen ook een veel grotere deken krijgt. Als je met kleiner garen werkt, kan het zijn dat sommige steken moeilijk te zien zijn en dan wordt je deken veel kleiner. Het is wel aan te raden om niet met allerlei verschillende diktes te werken, dan komen de patronen minder mooi uit én passen de blokjes niet aan elkaar.

Hoeveel bolletjes heb ik nodig?

Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat een aantal keuzes van grote invloed is op het antwoord. Het materiaal waarmee je werkt bijvoorbeeld: werk je met borduurgaren, dan heb je veel minder gram garen nodig dan wanneer je met Zpaggetti zou werken. Ook maakt je spanning uit, evenals de keuze die je maakt voor het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een andere verhouding: ik haak 16 bij 23 vierkantjes, maar je zou ook 18 bij 21 vierkantjes kunnen doen, dan is de verhouding meer “dekenachtig”, maar heb je ook veel meer vierkantjes. De keuze is reuze ?

Het handigste is om 10 vierkantjes te haken en dan te wegen. Dan heb je een goed gemiddelde om op te baseren hoeveel je totale deken gaat wegen. In het voorbeelddeken werk ik met Must-Have van Yarn and Colours. In deze post vertel ik iets over mijn kleurkeuze. Mijn eerste tien vierkantjes wogen gemiddeld 6 gram per stuk. Simpele rekensom: 16 x 23 = 368vierkantjes. 368 vierkantjes keer 6 gram = 2208 gram. Dit is echter erg krap gerekend: je hebt verlies aan foutjes die je maakt, aan af- en aanhechten en misschien schrap je ook nog wel een gemaakt vierkantje als je hem stom vindt nadat ie af is. Ik zou dus zeker 2400 gram rekenen voor de vierkantjes.

 

Dan ben je er echter nog niet. Zo’n hele stapel losse vierkantjes is namelijk niet handig om te bewaren, dus ze moeten aan elkaar! De manier van aan elkaar zetten die ik heb gekozen, is vrij garenvretend: voor 10 vierkantjes kost het 30 gram. Dan komt er dus nog eens 1100 gram garen bij voor het aan elkaar zetten. Als je de blokjes alleen aan elkaar naait, of met halve vasten aan elkaar haakt, dan gebruik je aanzienlijk minder garen dan de aangepaste versie van de flat braid join die ik in het voorbeeld ga gebruiken.

Daarna komt er nog een rand, waarbij je meerdere keuzes hebt. De patronen van de randen vind je via deze link. In totaal heb je dus ongeveer 3500 gram garen nodig voor dit project (zonder rand!!). Een heel gewicht! Dat komt neer op bijna 9 km garen! Leuk he?

De hoeveelheid bollen per kleur is vervolgens afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.

Als je al weet met welk garen je de deken wilt gaan haken, kun je het makkelijkst het volgende doen: haak 10 lapjes, weeg ze op de keukenweegschaal op en bereken dan hoeveel je nodig hebt voor de vierkanten. Zet ze daarna aan elkaar. Dan kun je uitrekenen hoeveel garen je voor het samenhaken nodig hebt.

Welke kleuren gebruik jij voor de CAL?

In de voorbeelddeken van Iris worden de volgende kleuren gebruikt: Fuchsia (49), Purple Bordeaux (50), Plum (51), Orchid (52), Violet (53), Lilac (55), Lavender (56), Clematis (57), Amesthyst (58), Turqoise (65), Blue Lake (66), Sapphire (68) en Opaline Glass (74). Voor het aan elkaar zetten gebruik ik tot slot Petroleum (70).

In de voorbeelddeken van Bernette worden de volgende kleuren Yarn and Colors Must Have gebruikt: Cream (2), Soft Grey (95), Graphite (98), Anthracite (99), Brunet (27), Vanilla (10), Mustard (15) en tot slot Shark Grey (96) voor het aan elkaar zetten.

Tot slot worden in de voorbeelddeken van Thea de volgende kleuren Stylecraft Special DK gebruikt: Lime (1712), Khaki (1027), Magenta (1084), Lobelia (1825) en Grey (1099). Die laatste gebruikt Thea ook voor het aan elkaar zetten van de vierkanten.

Wanneer is de CAL?

De Een Mooi Gebaar CAL is al begonnen op 1 januari 2018. Je kunt op elk moment instromen en er begint op 1 januari 2022 weer een nieuwe groep.

Eerdere blogs

Aan elkaar zetten

Als je je wilt laten verrassen, kun je hier klikken om naar het allereerste blokje te gaan. Wil je eerst een overzicht van alle blokjes zien? Klik dan hier. 

Er zijn ook YouTube-filmpjes met overzichten van alle blokjes per maand:

11 reacties op “Een Mooi Gebaar CAL”

 1. Hallo, dit lijkt me een toffe cal. Kan ik me hiervoor nog aanmelden en hoe doe ik dit dan? Is de eerste keer en ik haak nog niet zo lang eigenlijk, groetjes lindsey

  1. Hallo Lindsey! Leuk dat je mee wilt doen. Je hoeft je niet aan te melden, maar kunt gewoon lekker beginnen. Het is misschien wel leuk voor je om op Instagram of Facebook te delen over je project. Op Facebook kan dat via http://www.facebook.com/eenmooigebaar en op Instagram met #eenmooigebaar of #eenmooigebaarcal 🙂 Veel haakplezier!

 2. Ben begonnen met deze mooie cal. Bij de eerste 2 vierkantjes stuit ik gelijk al op een probleem. Om te joinen heb toch per zijkant hetzelfde aantal steken nodig?? Bij mij klopt dat niet. Hoeveel moeten het er zijn??

  1. Hallo Inge. De vierkantjes van de Een Mooi Gebaar CAL hebben NIET dezelfde hoeveelheid steken. Bij het in elkaar zetten kun je hiervoor de “platte vlecht” methode gebruiken, waarbij je in twee toeren om elk vierkant heen haakt. De eerste toer is dan voor het corrigeren van het stekenaantal, in de tweede toer haak je ze aan elkaar.
   Met vriendelijke groet, Iris van Meer

 3. Hallo
  Ik wil die prachtige vierkantjes gaan haken! Waar kan ik de patronen vinden?
  Dat garen wil ik ook wel bestellen in die mooie kleuren
  groeten
  Anne

  1. Hallo Anne, 
   Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in de Een Mooi Gebaar CAL. Dit project is gratis beschikbaar op de website: www.eenmooigebaar.nl/een-mooi-gebaar-cal
   Het eerste blokje vindt u hier: http://www.eenmooigebaar.nl/cal-1Het cijfer gaat steeds eentje hoger, dus u kunt de link aanpassen naar gelang op welke dag u bent. Ook deel ik elke dag op Facebook een link naar de granny square van de dag (www.facebook.com/eenmooigebaar). 
   U kunt de Een Mooi Gebaar CAL ook aanschaffen als PDF:https://eenmooigebaar.nl/product/een-mooi-gebaar-cal-compleet/

   Met vriendelijke groet,
   Iris van Meer

 4. Hallo

  Ik ben op zoek naar de Victorian square.
  Vraagje, heb jij die ook al vertaald, ik kan hem nergens in het Nederlands vinden.
  Is ook van Ravery

  Vriendelijke groet Hester
  Vriendelijke groet Hester

 5. Hallo,
  Heb op FB een mooi patroon gezien en volgens de haakster is het een kooppatroon. Het gaat over de 7 Diamond. Maar vind het niet op je site. Kan u me verder helpen??
  Gr
  Josiane

 6. Van den Borre Rita

  Hallo, ik heb veel interesse voor deze CAL.
  Hoe werkt dit praktisch? Waar kan ik dan “dagelijks” de uitleg/patronen vinden? Wat zijn de kosten om hier aan deel te nemen?
  Hoe kan ik inschrijven?
  Veel vragen….
  Groetjes vanuit België!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *