Skip to Content

CAL – Rand

CAL – Rand

Voor de rand van de CAL zijn er maarliefst 3 opties. De ene is van Iris, bestaande uit 2 toeren in de aanhechtkleur, de andere van Bernette, de laatste van Thea.


Iris

Toer 1

Haak aan in een willekeurige lossenruimte middenin een vierkant langs de rand met een halve vaste. *3 lossen, halve vaste in volgende ruimte*, herhaal van * tot * totdat twee blokken bij elkaar komen, haak dan 3 lossen, halve vaste door beide ruimtes, 3 lossen, halve vaste door volgende ruimte. Op de vier hoeken van de deken haak je (halve vaste, 5 lossen, halve vaste) in de hoekruimte. Werk zo de hele deken rond. Bij het sluiten van de toer haak je 1 losse, halfstokje in allereerste 3-lossenruimte. Zo kom je mooi in het midden van die lossenruimte uit.

Toer 2

3 lossen, halve vaste in volgende lossenruimte. Herhaal rondom, met (halve vaste, 5 lossen, halve vaste) in de hoeken. Sluit de toer met 3 lossen en een halve vaste. Hecht af en werk de draadjes weg.


Bernette

Toer 1

Haak aan in een willekeurige lossenruimte middenin een vierkant langs de rand met een halve vaste. *3 lossen, halve vaste in volgende ruimte*, herhaal van * tot * totdat twee blokken bij elkaar komen, haak dan 3 lossen, halve vaste door beide ruimtes, 3 lossen, halve vaste door volgende ruimte. Op de vier hoeken van de deken haak je (halve vaste, 3 lossen, halve vaste) in de hoekruimte. Werk zo de hele deken rond. Halve vaste in de eerste halve vaste. Hecht af.

Toer 2

Hecht aan met een nieuwe kleur. Haak in elke lossenruimte 3 vasten. In de hoeklossenruimte 4 vasten. Werk de deken weer rond, halve vaste in eerste vaste en hecht af.

Toer 3 en 4

Hecht aan met een nieuwe kleur. Haak een vaste in elke vaste. Haak in de vaste op de hoek 2 vasten. Halve vaste in de eerste vaste en hecht af.

Toer 5

Hecht aan in een vaste in het midden boven het boogje van toer 1, *4 vasten, 2 steken overslaan, herhaal rondom. Halve vaste in de eerste vaste en hecht af.

Thea

Thea wilde een redelijk rustige rand, maar wel 1 waar alle kleuren in terug komen.

Speciale steken:

2stokjescluster: (omslag, steek naald in aangegeven steek, haal lus op, haal draad door 2 lussen)2x, haal draad door alle 3 de lussen

2samengehaaktestokjes: Doe dit als volgt. Omslag, steek de naald in dezelfde lossenruimte als de vorige steek, haal een lus op, haal de draad door 2 lussen op de naald, omslag, steek de naald in de volgende lossenruimte, haal een lus op, haal de draad door 2 lussen op de naald, haal de draad door alle 3 de lussen op de naald.

 

Toer 1

In grijs; haak rondom de deken een toer vasten, in elke steek 1 en ook in de lossen op de hoeken van de lapjes komt een vaste. Op elke zijkant van een lapje komen 22 vasten en in de hoeken van de deken haak je 2 lossen. sluit de toer met een halve vaste en hecht af.

Toer 2

In donkergroen: start in een hoekruimte van de deken; *(1 halfstokje, 2 lossen, 1 halfstokje) in hoekruimte, **1 losse, 1 vaste overslaan, 1 halfstokje**, herhaal ** tot ** tot de volgende hoek, 1 losse*, en herhaal van * tot * 3x. sluit de toer met een halve vaste in het eerste halfstokje en hecht af.

Toer 3

In lime: start in hoekruimte: *(2stokjescluster, 3 lossen, 2stokjescluster) in hoekruimte, **1 losse, 2stokjescluster in volgende lossenruimte**, herhaal ** tot ** tot de volgende hoek, 1 losse*, en herhaal van * tot * 3x. sluit de toer met een halve vaste in de 1e 2stokjescluster en hecht af.

Toer 4

In roze: start in een hoekruimte; *(2stokjescluster, 1 losse, 2stokjescluster 1 losse) in hoekruimte, **2samengehaaktestokjes, 1 losse**, herhaal ** tot ** tot het 2e stokje van 2samengehaaktestokjes in de volgende hoek valt, 1 losse*, herhaal * tot * 3x. sluit de toer met een halve vaste in de 1e 2stokjescluster en hecht af

Toer 5

In blauw: start met een vaste in een willekeurige lossenruimte, 3 stokjes in volgende lossenruimte, *1 vaste in volgende lossenruimte, 3 stokjes in volgende lossenruimte*, herhaal dit rondom de deken en sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste en hecht af.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina