Skip to Content

Een Mooi Gebaar CAL

Een Mooi Gebaar CAL

Gratis Nederlandstalige Haakpatronen – Granny square per dag

Welkom op de pagina van de Een Mooi Gebaar Crochet-Along (CAL). Dit is een project waarbij je een heel jaar lang, elke dag een patroon van een ongeveer even groot vierkantje haakt. Al die vierkantjes samen vormen een kleurrijke, zachte, tastbare herinnering aan het jaar. Met een grote groep haaksters werken we allemaal aan onze eigen deken. We kunnen elkaar steunen, inspireren en helpen via de Facebookpagina van Een Mooi Gebaar. Door het delen van foto’s blijft iedereen gemotiveerd en krijgen we aan het eind van het jaar hopelijk een prachtige schare aan dekens te zien.

>> Overzicht Een Mooi Gebaar CAL granny squares <<

>> CAL 1 <<

>> Aan elkaar zetten van granny squares <<

Door het daverende succes van 2018-2023, gaan we in 2024 gewoon weer met een nieuwe grote groep creatievelingen van start! De patronen zijn dus al beschikbaar, maar we kunnen elkaar zeker inspireren en motiveren om bij te blijven. Met wie haak jij aan?

>> Overzicht per maand met links naar alle blokjes >>

 Algemene informatie over de Een Mooi Gebaar CAL

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem hieronder in de reacties of op Facebook en je krijgt binnen 48 uur antwoord van me 🙂

Veelgestelde vragen over de Een Mooi Gebaar CAL

Moet ik al heel goed kunnen haken?

Nee, de Een Mooi Gebaar CAL is zeker ook geschikt voor beginners. Wellicht zijn sommige vierkantjes in januari of februari nog te moeilijk voor je, maar die kun je dan met ervaring in de latere maanden gewoon inhalen. Maak een mooi lijstje waarin je kunt afstrepen welke je al gehad hebt. Je zult aan het eind van het jaar zeker geen beginner meer zijn en blij terugkijken op je stuntelingen met de vierkantjes in januari. Ik denk dat dit júist een tof project voor beginners is, omdat je elke dag een stukje doet en zo steeds je eigen talent ziet groeien.

Welk garen gebruik jij voor de Een Mooi Gebaar CAL?

De voorbeelddeken en alle patroon-tutorials worden gemaakt met bolletjes Must Haves van Yarn and Colours. Dit is een 100% katoen garen, in bolletjes van 50 gram, met 125 meter per bol. De bollen bestaan in maar liefst 100 verschillende kleuren en kosten ongeveer €2 per stuk. In één deken gaan ongeveer 70 bolletjes.

Vergelijkbaar garen is beschikbaar bij Caro’s Atlier, bijvoorbeeld Durable Coral, of Schachenmayr Catania. Koop je het garen via één van de links op deze pagina? Dan krijg ik een klein percentage van je aankoop, dus dan ondersteun je het project ook nog eens!

Moet ik perse hetzelfde garen gebruiken?

Je kunt meedoen met de Een Mooi Gebaar CAL met elk garen in elke kleur, die keuze is helemaal aan jou. Het is handig om te bedenken dat je met groter garen ook een veel grotere deken krijgt. Je kunt er dan ook voor kiezen om minder vierkantjes mee te doen en bijvoorbeeld elk weekend te kijken welke je van de komende week t mooiste vindt.

Als je met kleiner garen werkt, kan het zijn dat sommige steken moeilijk te zien zijn en dan wordt je deken veel kleiner. Het is wel aan te raden om niet met allerlei verschillende diktes te werken, dan komen de patronen minder mooi uit én passen de blokjes niet aan elkaar. Wil je toch met verschillende diktes werken omdat je heel veel restjes hebt? Sorteer ze dan en maak bijvoorbeeld van een deel van de granny’s een tas en van een deel een deken en van een deel een kussenhoes.

Hoeveel bolletjes heb ik nodig voor de Een Mooi Gebaar CAL?

Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat een aantal keuzes van grote invloed is op het antwoord. Het materiaal waarmee je werkt bijvoorbeeld: werk je met borduurgaren, dan heb je veel minder gram garen nodig dan wanneer je met Zpaggetti zou werken. Ook maakt je spanning uit, evenals de keuze die je maakt voor het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een andere verhouding: ik haak 16 bij 23 vierkantjes, maar je zou ook 18 bij 21 vierkantjes kunnen doen, dan is de verhouding meer “dekenachtig”, maar heb je ook veel meer vierkantjes. De keuze is reuze ?

Het handigste is om 10 vierkantjes te haken en dan te wegen. Dan heb je een goed gemiddelde om op te baseren hoeveel je totale deken gaat wegen. In het voorbeelddeken werk ik met Must-Have van Yarn and Colours. In deze post vertel ik iets over mijn kleurkeuze. Mijn eerste tien vierkantjes wogen gemiddeld 6 gram per stuk. Simpele rekensom: 16 x 23 = 368vierkantjes. 368 vierkantjes keer 6 gram = 2208 gram. Dit is echter erg krap gerekend: je hebt verlies aan foutjes die je maakt, aan af- en aanhechten en misschien schrap je ook nog wel een gemaakt vierkantje als je hem stom vindt nadat ie af is. Ik zou dus zeker 2400 gram rekenen voor de vierkantjes.

Dan ben je er echter nog niet. Zo’n hele stapel losse vierkantjes is namelijk niet handig om te bewaren, dus ze moeten aan elkaar! De manier van aan elkaar zetten die ik heb gekozen, is vrij garen vretend: voor 10 vierkantjes kost het 30 gram. Dan komt er dus nog eens 1100 gram garen bij voor het aan elkaar zetten. Als je de blokjes alleen aan elkaar naait, of met halve vasten aan elkaar haakt, dan gebruik je aanzienlijk minder garen dan de aangepaste versie van de flat braid join die ik in het voorbeeld heb gebruikt.

Daarna komt er nog een rand, waarbij je meerdere keuzes hebt. De patronen van de randen vind je via deze link. In totaal heb je dus ongeveer 3500 gram garen nodig voor dit project (zonder rand!!). Een heel gewicht! Dat komt neer op bijna 9 km garen! Leuk he?

De hoeveelheid bollen per kleur is vervolgens afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.

Als je al weet met welk garen je de deken wilt gaan haken, kun je het makkelijkst het volgende doen: haak 10 lapjes, weeg ze op de keukenweegschaal op en bereken dan hoeveel je nodig hebt voor de vierkanten. Zet ze daarna aan elkaar. Dan kun je uitrekenen hoeveel garen je voor het samenhaken nodig hebt.

Welke kleuren gebruik jij voor de Een Mooi Gebaar CAL?

In de voorbeelddeken van Iris worden de volgende kleuren gebruikt: Fuchsia (49), Purple Bordeaux (50), Plum (51), Orchid (52), Violet (53), Lilac (55), Lavender (56), Clematis (57), Amesthyst (58), Turqoise (65), Blue Lake (66), Sapphire (68) en Opaline Glass (74). Voor het aan elkaar zetten gebruik ik tot slot Petroleum (70).

In de voorbeelddeken van de Een Mooi Gebaar CAL van Bernette worden de volgende kleuren Yarn and Colors Must Have gebruikt: Cream (2), Soft Grey (95), Graphite (98), Anthracite (99), Brunet (27), Vanilla (10), Mustard (15) en tot slot Shark Grey (96) voor het aan elkaar zetten.

Tot slot worden in de voorbeelddeken van Thea de volgende kleuren Stylecraft Special DK gebruikt: Lime (1712), Khaki (1027), Magenta (1084), Lobelia (1825) en Grey (1099). Die laatste gebruikt Thea ook voor het aan elkaar zetten van de vierkanten.

Klik hier voor een galerij met voorbeelddekens van deze CAL, voor kleureninspiratie! 

Wanneer is de CAL?

De Een Mooi Gebaar CAL is al begonnen op 1 januari 2018. Je kunt op elk moment instromen en er begint op 1 januari 2024 weer een nieuwe groep.

Eerdere blogs

Aan elkaar zetten

Als je je wilt laten verrassen, kun je hier klikken om naar het allereerste blokje te gaan. Wil je eerst een overzicht van alle blokjes zien? Klik dan hier. 

OVERZICHT PER MAAND MET ALLE FOTO’S

Er zijn ook YouTube-filmpjes met overzichten van alle blokjes per maand:

Delen is lief!

Anette Westerink

Monday 15th of January 2024

Hallo, ik ben net begonnen met de cal en gaat best ok. Klopt het dat het vierkantje van dag 1 kleiner is dan die van dag 2?

Ria van Ingen

Saturday 13th of January 2024

Ik wil graag meedoen met de gratis granny cal 2024. Allemaal veel succes. Fijne dag, Ria

Francien

Friday 5th of January 2024

Ik ga graag mee doen, maar heb nu nog een project dat ik eerst af werk. Ik ga op 1 februari beginnen.

Monique

Friday 5th of January 2024

Hallo, Ik ben beginner met haken. De filmpjes op you tube zijn voor mij superhandig. Ik zou heel graag willen dat je hier mee door gaat. Ik vind het filmpje makkelijker te volgen dan de beschrijving

Jo De vries

Sunday 31st of December 2023

Wil graag meedoen aan de cal Waar kan ik de patroon en beschrijving vinden Ik kan mij niet op fbook aan melden

Iris van Meer

Monday 8th of January 2024

De patronen staan op de website. www.eenmooigebaar.nl/cal-1 voor dag 1, www.eenmooigebaar.nl/cal-2 voor dag 2, etc :)