Skip to Content

CAL – #50

CAL – #50

Dit geweldige patroon heet Desert Flower en is het mooist in twee kleuren, vind ik. Het patroon komt uit MaddCrocheter. De link naar het patroon vind je hier.


Toer 1

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. In de ring: 4 lossen (telt als stokje en 1 losse), (stokje in de ring, 1 losse) x 11. Halve vaste in derde beginlosse.

Toer 2

Halve vaste in eerste 1-lossenruimte. 2 lossen, 2stokjescluster, 2 lossen, daarna *3stokjescluster in de volgende lossenruimte, 2 lossen. Herhaal vanaf * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in begincluster. Hecht af.

Toer 3

Werk vóór toer 2, hecht nieuwe kleur aan met halve vaste in een willekeurig stokje van toer 1. 6 lossen (of hecht aan met een staand-stokje en 3 lossen). *Werk vóór toer 2, stokje in volgende stokje van toer 1. 3 lossen. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 4

Hecht de eerste kleur weer aan in een cluster van toer 2. 2 lossen. Werk om de 3-lossenlus heen. Maak een 3stokjescluster in dezelfde steek. Nu heb je de 3-lossenruimte van toer 3 verstopt. *1 losse, vaste in volgende stokje van toer 3, 1 losse. Werk om de 3-lossenruimtes van toer 3 heen, haak een 4stokjescluster in de bovenkant van het 3stokjescluster van toer 2. Herhaal vanaf * tot het laatste cluster. 1 losse, vaste in laatste stokje van toer 2, 1 losse. Halve vaste in het 3stokjescluster. Hecht af.

Toer 5

(zelfde kleur als toer 3). Hecht de tweede kleur aan met een halve vaste OM een willekeurig stokje van toer 3. 6 lossen. *Werk aan de voorkant van toer 4, reliëfstokje voor om het volgende stokje van toer 3, 3 lossen. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 6

Hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste in een 3-lossenruimte van toer 5. 3 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Nu heb je 1 hoek gemaakt. *1 losse. (4 halvestokjes in volgende 3-lossenruimte, 1 losse) twee keer.**3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes in volgende 3-lossenruimte voor de hoek. Herhaal vanaf * twee keer. Herhaal dan één keer van * tot **. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 7

(zelfde kleur als toer 5). Werk vóór toer 6, hecht contrastkleur aan met halve vaste om het stokje van toer 5 wat direct voor een hoek van toer 6 komt. 7 lossen. *vaste in 2 lossenruimte van toer 6, 4 lossen. (Blijf vóór toer 6 werken, reliëfstokje-voor om het volgende stokje van toer 5, 5 lossen) twee keer. **reliefstokje-voor in volgende stokje van toer 5, 4 lossen.* Herhaal * tot * twee keer. Herhaal van * tot ** 1 keer. Halve vaste in derde beginlosse van de 7 beginlossen. Hecht af.

Toer 8

Hecht de hoofdkleur aan met een halve vaste door de naald in de achterste lus van de laatste halve vaste van toer 7 te doen en in de 1-lossenruimte erachter van toer 6. 3 lossen. [Werk achter de 4-lossen van toer 7, stokje in beide lussen van de eerste twee hoekstokjes van toer 6, 3 stokjes in het volgende hoekstokje, 2 lossen. Sla de volgende vaste van toer 7 over en werk achter de 4-lossenlus van toer 7, 3 stokjes in volgende stokje, stokje in elk van de volgende 2 hoekstokjes van toer 6.  *Stokje in achterste lus van volgende stokje door je naald in het stokje van toer 7 én in de 1-lossenruimte van toer 6 te doen. Werk achter de 5-lossenruimte van toer 7, stokje in beide lussen van volgende 4 halfstokjes van toer 6.* Herhaal van * tot * één keer. ** Stokje in achterste lus van volgende stokje door de naald door het stokje van toer 7 én door de 1-lossenruimte van toer 6 heen te halen.] Herhaal van [ tot ] twee keer. Herhaal dan van [ tot ** 1 keer. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakte deze granny in de kleuren Turqoise en Violet.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina