Skip to Content

Strependekens Haakpatronen

Strependekens Haakpatronen

Op deze pagina vind je allerlei strependekens om te haken. Op deze pagina vind je eerst algemene informatie die je nodig hebt om een strependeken te kunnen maken en daarna kun je heerlijk tussen de meer dan 20 gratis strepen deken haakpatronen snuffelen. Kijk snel verder en vind jouw haakpatroon tussen alle mooie haakpatronen op deze pagina.


Het haken van strependekens is een leuke en creatieve manier om je dekens te haken. Door de afwisseling in kleuren kun je dezelfde deken haken en toch een heel ander resultaat ervaren. Strependekens kunnen bestaan uit 1 of 2 toers herhalingen, of juist uit iedere toer een andere steek. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor beginnende haaksters, maar zeker ook leuk voor de gevorderde haaksters.

Hier zijn enkele tips en ideeën om je op weg te helpen bij het haken van strependekens:

1. Kies je garen zorgvuldig

Neem garen waarmee je lekker haakt en die geschikt is voor dekens. Je hebt redelijk wat garen nodig voor een deken dus houdt ook rekening met de looplengte van het garen per bol. Het garen bepaalt de textuur en dikte van je deken.

2. Kies een kleurenpalet dat bij je past

Bedenk van tevoren welke kleuren je wilt gebruiken voor je strependeken. Je kunt kiezen voor contrasterende kleuren voor een opvallend effect of pastel kleuren voor een subtielere uitstraling. Bij veel patronen zijn het garen en het kleurenpalet gegeven maar je kunt natuurlijk altijd je eigen weg hierin volgen.

3. Maak een proeflapje

Heel belangrijk: haak een klein proeflapje om te controleren of je gekozen garen en haaknaald de juiste steekdichtheid geven. Pas indien nodig de haaknaaldgrootte aan. Je wilt dat een deken soepel valt en zacht aanvoelt. Vaak bereik je dit door een iets grotere haaknaald te gebruiken dan je normaal zou doen voor het garen van je keuze. Een proeflapje haken zorgt ervoor dat je weet wat een haaknaald groter doet met de keuze van je garen.

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt over proeflapjes: Proeflapjes haken.

4. Let goed op je spanning

Zorg ervoor dat je een regelmatige draadspanning hebt. Zo maak je een mooi gelijkmatige deken. Als je sommige steken te strak of te los haakt zal dat zichtbaar kunnen zijn in je deken. Kijk altijd even een paar toeren terug om er zeker van te zijn dat je tevreden bent over het resultaat.

5. Blok je deken

Nadat je strependeken is voltooid, kun je overwegen om je deken te blokken. Blokken helpt om de steken gelijkmatig te laten liggen en geeft je deken een mooiere afwerking.

6. Durf creatief te zijn

Laat je creativiteit de vrije loop en wees niet bang om te experimenteren. Het haken van strependekens biedt eindeloze mogelijkheden voor unieke en persoonlijke creaties.

Veel plezier met het haken van je strependeken en laat je creativiteit de vrije loop!

Haakpatronen Strependekens

Hieronder vind je alle leuke strependekens die je kunt vinden op onze site. We hebben er een flink aantal voor je uitgelicht. Ga je liever meteen naar het compacte plaatjesoverzicht van de 20+ strependekens haakpatronen, klik dan op de knop hieronder.

Sungold

Deze strependeken is van Attic24. Het is wederom een leuke CAL (CrochetAlong). Ze heeft voor deze deken een mooi kleurenpallet uitgezocht en iedere week geeft Lucy een nieuwe gedeelte vrij met daarin de volgende toerenkleuren. Ga snel naar de introductiepagina voor alle informatie en het patroon.

Seaside Deken

Hiernaast staat de Seaside Deken van Coastal Crochet. Ook een hele mooie strependeken met meer verschillende haaksteken erin verwerkt.

Blokhutdeken

Irma Koopman is een trouwe volgster van onze site en ze ontwerpt ook nog eens super mooie patronen. En het leuke is, die mogen wij delen met jullie op onze website. Een van haar leuke ontwerpen is deze leuke blokhut deken. En die mag niet ontbreken in de categorie strepen dekens.

Exclusief Jaarproject Clubleden

In onze Een Mooi Gebaar Club zijn we dit jaar begonnen aan een jaarproject, ook een strependeken. Exclusief voor clubleden. Als je deze wilt meehaken, klik dan op de knop voor alle informatie omtrent het clubjaarabonnement en alle voordelen die daarbij komen kijken. Je krijgt dan ook exclusief toegang tot het jaarproject.

Coast Ripple

Lucy van Attic24 maakt prachtige dekens  en  decoraties! Ze is een kunstenaar met kleur en ik ben verliefd op al haar projecten. Ik heb toestemming om haar projecten naar het Nederlands vertalen en dat doe ik dan ook graag.

Cosy stripe

Deze kleurrijke deken is van Attic24. In deze Cosy Stripe deken haak je alleen lossen en stokjes. Met dit gratis haakpatroon voor een deken leer je de basis van het haken!

Spice of Life CAL

De Spice of Life  (SOL) CAL is inmiddels al afgelopen, maar het complete patroon staat natuurlijk nog op de site. Het originele patroon is geschreven door Sandra Paul, die ook bekend staat als Cherry Heart.  Een heerlijke deken met verschillende steken die goed te volgen zijn. Maak hem in je eigen favoriete kleuren

Meleri Strependeken

Een gave nieuwe crochet along (CAL) van Eleri (My Crochet Place) en Melissa (Sew Hooky), die de Meleri CAL wordt genoemd! Deze CAL is al van een aantal jaar geleden maar het haakpatroon kun je nog vinden op de website.

Dune Deken

Deze Dune deken is ontworpen door Lucy van Attic24. Je vindt hier alle informatie over de inspiratie voor deze deken, het gebruikte garen, de gebruikte kleuren en de gebruikte steken. Je vindt ook de link naar het uitgeschreven, zeer uitgebreide patroon van de schelpensteek, uiteraard met veel stap-voor-stap-foto’s. 

Overzicht van alle strependekens

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Van mijn grote hobby handwerken naar mijn nieuwe passie:
Virtual Assistant van Creatieve ondernemingen.

Lieve Iris heeft mij hier een grote kans gegeven om mijn nieuw passie te ontdekken en ontwikkelen. Ik beheer social media sites van Een Mooi Gebaar, vertaal nieuwe patronen en help mee om nieuwe content te ontwikkelen.

Delen is lief!