Skip to Content

Haakencyclopedie

Haak-encyclopedie – Haaksteken leren

Op deze website zijn allerlei patronen te vinden voor haakprojecten. In de meeste patronen wordt verondersteld dat je een basiskennis hebt van het haken. Hieronder volgt een overzicht van verschillende onderwerpen waar je over kunt leren als je net begint met haken. Zo leer je over haaksteken, haakpatronen, afhechten, draadjes wegwerken en kleurwisselen. Mis je een onderwerp? Laat het me weten via Facebook, Instagram of via de e-mail.


Voor je begint


Haaksteken

In deze lijst vind je de basis haaksteken. Ze staan ongeveer op volgorde van grootte: de kleinste steken eerst, oplopend naar de hoogste haaksteken.


Al hakend steken opzetten

Als je al hakend haaksteken opzet, dan heeft dat een aantal voordelen. Ten eerste heb je geen lange, wiebelige, draaiende lossenketting. Ten tweede kun je makkelijker de lengte aanpassen. Ten derde blijft de opzettoer veel flexibeler dan met een lossenketting en dan een toer. Het systeem is steeds hetzelfde, dus als je weet hoe je vasten op moet zet al hakend, dan kun je ook de andere steken leren.

Al hakend vasten opzetten
Al hakend stokjes opzetten
Dubbele losse techniek


Clustersteken

Clustersteken zijn steken die allemaal in één steek zitten. Het is belangrijk om het verschil tussen samengehaakte stokjes, stokjescluster en stokjesgroep te weten.


Staande-steken

Een staande-steek kun je gebruiken om bij een kleurwisseling de toer te beginnen. Het is een mooiere manier van kleurwisselen dan met keerlossen.


Haakstekenpatronen

Er zijn ongelofelijk veel combinaties van haaksteken te verzinnen. Sommige stekencombinaties komen veel voor en hebben een eigen naam. In deze lijst vind je een aantal van deze technieken.

Puffsteek
Popcorn
Wafelsteek


Overige technieken voor haken

Onzichtbaar afhechten
Draadjes wegwerken
Blokken
Perfecte cirkel
Rechte naad maken als je in de rondte haakt
Temperatuurdeken haken


Aan elkaar zetten van granny squares

Onderstaande links verwijzen allemaal naar verschillende manieren om granny squares aan elkaar te zetten. Klik op een link om meer over een bepaalde techniek te weten te komen.

Aan elkaar haken van granny squares


Tunisch haken


Podcast

De Een Mooi Gebaar Podcast gaat over haken én het leven. Beluister op Spotify, of lees/luister het bericht hier op de website via onderstaande carrousel.

Podcast #3 – Voordelen van haken

https://open.spotify.com/embed/episode/3aPA7ZdEsQqROobExmhK6P?utm_source=generator In deze podcast ga ik het hebben over de vele voordelen van haken. Tijdens…

Lees meer

Mist er iets?

Mis je een haaksteek? Is er iets onduidelijk? Stuur me vooral een berichtje, dan leg ik het graag voor je uit! Dat kan via Facebook, Instagram of via de e-mail.

Maak ontspannen en gezellig de gaafste haakpatronen.