Skip to Content

Haakencyclopedie

Haak-encyclopedie – Haaksteken leren

Op deze website zijn allerlei patronen te vinden voor haakprojecten. In de meeste patronen wordt verondersteld dat je een basiskennis hebt van het haken. Hieronder volgt een overzicht van verschillende onderwerpen waar je over kunt leren als je net begint met haken. Zo leer je over haaksteken, haakpatronen, afhechten, draadjes wegwerken en kleurwisselen. Mis je een onderwerp? Laat het me weten via Facebook, Instagram of via de e-mail.


Voor je begint

Goede kant en verkeerde kant van het werk

Haken in voorste-, achterste-, of derde lus

Verschil samengehaakte stokjes, stokjescluster en stokjesgroep

Garen recyclen van gehaakte of gebreide truien

Standaardmaten van dekens, kleding en accessoires

Het belang van een proeflapje


Haaksteken

In deze lijst vind je de basis haaksteken. Ze staan ongeveer op volgorde van grootte: de kleinste steken eerst, oplopend naar de hoogste haaksteken.

Schuiflus

Magische ring

Losse

Halve vaste

Vaste

Halfstokje

Stokje

Dubbelstokje

Driedubbelestokje

Bullionsteek


Al hakend steken opzetten

Als je al hakend haaksteken opzet, dan heeft dat een aantal voordelen. Ten eerste heb je geen lange, wiebelige, draaiende lossenketting. Ten tweede kun je makkelijker de lengte aanpassen. Ten derde blijft de opzettoer veel flexibeler dan met een lossenketting en dan een toer. Het systeem is steeds hetzelfde, dus als je weet hoe je vasten op moet zet al hakend, dan kun je ook de andere steken leren.

Al hakend vasten opzetten
Al hakend stokjes opzetten
Dubbele losse techniek


Clustersteken

Clustersteken zijn steken die allemaal in één steek zitten. Het is belangrijk om het verschil tussen samengehaakte stokjes, stokjescluster en stokjesgroep te weten.


Staande-steken

Een staande-steek kun je gebruiken om bij een kleurwisseling de toer te beginnen. Het is een mooiere manier van kleurwisselen dan met keerlossen.


Haakpatronen

Er zijn ongelofelijk veel combinaties van haaksteken te verzinnen. Sommige stekencombinaties komen veel voor en hebben een eigen naam. In deze lijst vind je een aantal van deze technieken.

Puffsteek
Popcorn
Wafelsteek


Overige technieken voor haken

Onzichtbaar afhechten
Draadjes wegwerken
Blokken
Perfecte cirkel
Rechte naad maken als je in de rondte haakt
Temperatuurdeken haken
Corner to corner


Aan elkaar zetten van granny squares

Onderstaande links verwijzen allemaal naar verschillende manieren om granny squares aan elkaar te zetten. Klik op een link om meer over een bepaalde techniek te weten te komen.

Aan elkaar haken van granny squares


Tunisch haken


Mist er iets?

Mis je een haaksteek? Is er iets onduidelijk? Stuur me vooral een berichtje, dan leg ik het graag voor je uit! Dat kan via Facebook, Instagram of via de e-mail.

Maak ontspannen en gezellig de gaafste haakpatronen.