Skip to Content

Dune deken

Dune deken

Dune deken – Attic24 – Gratis haakpatroon

In deze blogpost vertaal ik de originele post van Lucy van Attic24, waarin de ze complete Dune deken laat zien. Je vindt hier alle informatie over de inspiratie voor deze deken, het gebruikte garen, de gebruikte kleuren en de gebruikte steken. Je vindt ook de link naar het uitgeschreven, zeer uitgebreide patroon van de schelpensteek, uiteraard met veel stap-voor-stap-foto’s. Heel veel haakplezier met dit schitterende project!


Hallooooooooo, welkom! Ik ben heel erg blij om dit heerlijke zee resultaat met jullie te mogen delen! De deken is pas net een weekje af en ik ben super enthousiast om ‘m met jullie te delen!

In maart kondigde ik deze deken al aan, nadat ik terugkwam van een familie-uitje naar één van mijn favoriete kust-plekken: St. Annes aan de Fylde kust. Zoals je kunt zien in bovenstaande foto’s zijn de kleuren geïnspireerd op de kust, op zandduinen, op kustlijnen en op schelpen verzamelen. Ik wilde het blije gevoel van dit kleurpalet overdragen, zoals een zoute zeelucht op een koude lentedag.

Ik heb op die familievakantie aan het einde van februari veel rond gezworven op het strand en gespeeld met allerlei kleurideeën. Ik wilde proberen de essentie van zo’n familiestrandvakantie te vangen, door een kleurenpalet te maken dat niet alleen het fysieke element van de kust beschrijft, maar ook de emoties erbij. Ik dacht aan lichte, luchtige, zachte, blije kleuren, zoals een warme, zilte frisse lucht die je warm knuffelt – dat is namelijk de essentie van deze plek voor mij.

In het vakantiehuisje waren prachtige, brede, vensterbanken, waar ik schitterende foto’s kon maken van m’n wasknijpers in m’n eigen kleine creatieve bubbeltje. Ik heb uren gespendeerd met foto’s maken van allerlei zee-dingetjes.

Uiteindelijk ben ik op 15 kleuren Stylecraft Special DK uitgekomen voor dit Dune pallet.

De zachte harmonie van deze kleuren spreken me aan, evenals dat elke kleur toch karakter heeft. De lichte groene kleuren lijken op duingras, de warme neutrale kleuren op drijfhout, zandduinen en geribbelde natte zandstranden, de blauwe en lichte grijze van de koude lentelucht en de zachtste lichte roze tintjes uit de schelpen die ik verzamelde.

Zoals altijd heb ik vijftien tinten Stylecraft Special DK voor mijn Dune deken gekozen.

Dit is genoeg voor een eenpersoonsdeken van ongeveer 120 bij 180 centimeter.

Bovenste rij, links naar rechts…

♥ Mocha ♥ Pale Rose ♥ Parma Violet ♥ Storm Blue ♥ Sage ♥

Middelste rij, links naar rechts…

♥ Camel ♥ Mushroom ♥ Silver ♥ Cloud Blue ♥ Spearmint ♥

Onderste rij, links naar rechts….

♥ Stone ♥ Powder Pink ♥ Parchment ♥ Duck Egg ♥ Lincoln ♥

Je vindt het Dune garenpakket in mijn winkeltje bij Wool Warehouse, via deze link:

DUNE GARENPAKKET

Het garenpakket heeft ook 10 pagina’s Engelstalige uitgeprint patroon.

Hou je van schelpjes? Ik heb deze schelpjes gehaakt in een spontane creatieve bui.

Het schelpenpatroon is ontworpen door Ramsi Leigh, dat patroon vind je hier:  {Ramsileigh Designs}. Dit patroon is onderdeel van een groter patroon, waarmee je grote onderzetters maakt.

Ik heb toer 1 gehaakt zoals Ramsi beschrijft om het middelste rondje te maken (een combinatie van vasten, halfstokjes en stokjes) en heb daarna in toer 2 nog een spiraal gehaakt alleen in de achterste lussen. Dit zorgt ervoor dat je een klein randje hebt – mooi he! In toer 2 heb ik dus (2 stokjes) x 4 en (2 dubbelstokjes) x 6 gehaakt, hecht dan af.

Mooie schelpjes he?

Ik word altijd zo blij van zo’n volle mand met bolletjes wol, klaar om een nieuwe, toffe deken-reis mee te starten! Ik word er echt belachelijk blij van!

Het patroon maken en uitproberen duurt altijd het langst en ik heb een hele berg met kleine proeflapjes om dat te bewijzen. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd met streepjes en golfjes, maar het lukte allemaal niet precies. Uiteindelijk werden het schelpjes, dus toen kwam er een bergje proeflapjes met allerlei verschillende schelpsteken.

Dit prachtige schelpenpatroon bestaat uit steeds twee toeren per kleur. Eerst haak je een toer V-steken op de eerste toer, dan op de tweede toer vul je de V-steken op met schelpen – dat maakt een schitterend schelpenpatroon. Het heeft een mooie textuur en lijkt aan beide kanten heel anders, waardoor je twee kanten hebt.

Dit patroon kán ook heel geschikt zijn voor beginners – als je bereid bent om de eerste stappen rustig te zetten. Kijk rustig naar het begin en einde van elke toer en dan wen je snel genoeg aan het patroon.

Het patroon staat voor jullie, in het Nederlands, met zeer veel foto’s online. Het heet Seashell en de link vind je hier:

Seashell Patroon

Haak alstublieft eerst een proeflapje voordat je met de deken begint. Dit zorgt ervoor dat je kunt wennen aan het patroon (zeker vanwege het begin en einde van de toer), maar ook om je persoonlijke spanning te bepalen en dus te besluiten welke haaknaaldmaat je gaat gebruiken. Dit Seashell patroon geeft een vrij strak resultaat, dus als je vaker met Stylecraft Special DK haakt, gebruik dan een haaknaald die een halve milimeter groter is. De Dune deken lijkt daarin op de Moorland en Woodland deken. Dit wordt allemaal uitgelegd in de tutorial.

Ik hou hou hou hou van deze deken! Ik hou zélfs van de eerste lossenketting en die wiebelige rij vasten. Door de leuke wasknijpertjes te gebruiken lukt het me ook goed om steeds te bepalen welke kleur als volgende moet.

Er zijn 100 strepen in de Dune deken en ik heb ze “gepland random” geordend. Deze methode geeft lekker veel energie aan de deken en ik vind het ook heel leuk om op die manier te spelen met kleur. Ik weet van de Sweet Pea deken nog dat sommige mensen liever een Colourswash volgorde hebben dan een random volgorde, dus daar praat ik onderaan deze blogpost ook nog over.

Ik ben aan de deken begonnen op 12 maart en ik had ‘m af op 9 april. Slechts 4 weken van start tot begin, dat was echt bizar snel haken! In het café, bij vrienden, in de trein en zelfs in het vliegtuig!

Ik heb vooral heeeeerlijk aan deze deken gehaakt op mijn eigen bank in mijn eigen huis… Heerlijk!

….of in bed…

….en naast mijn haardvuur.

Schelp na schelp na schelp. Heel verslavend!

100 strepen in recordtijd, ik vond elke seconde ervan fijn. De prachtige zachte kustkleuren maken me zo blij en elke steek doet me deken aan zonnige, luchtige, vrolijke zee-tijden.

Ook de rand lukte deze keer snel en ik ben weer heel blij met hoe ie geworden is.

Het is een andere versie van de Spot-On rand, een makkelijke rand en heerlijk om te haken.

De kleuren passen denk ik ook heel goed, ik heb Pink tussen twee blauwe tinten om de stippen te maken.

De Dune deken ligt al een week op mijn bed aangezien de nachten bijzonder koud zijn…

Nu dan nog foto’s van de deken in al haar glorie….

…………..ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Die heerlijke structuur van de Seashell steek, so ongelofelijk mooi!

Heerlijk!

Het past ook weer heerlijk hier in mijn huisje. Ik zit te werken op een tochtig plekje en de deken zit heerlijk om mijn deken heen gevouwen. Verliefd!

Vorige week vrijdag heb ik de deken meegenomen….

…….naar St. Annes! Het was heerlijk om met mijn dekentje naar het strand te gaan voor een fotoshoot.

Het was een mooie heldere dag, maar het was écht heel koud!

De zon scheen en ondanks de lage temperaturen zag de deken er schitterend uit.

↑↑↑ Oh boy! Om deze foto moet ik lachen! Er staat een zeer chagerijnige man achter die deken, hij wilde mijn statiefje niet zijn. Hij had het koud, zijn armen deden zeer en hij had honger, het waaide te hard, hij kon het niet langer volhouden…. We hebben ook echt verschrikkelijke foto’s gemaakt, zeker omdat de belichting zo hard was en het zo hard waaide….

…..Het kan vast beter, maar dit is nu eenmaal het echte, oprechte, huiselijke restulaat, en daar draait mijn blog tenslotte om.

Bovenstaande foto vind ik dan wel weer leuk, een beetje wind, een paar houten palen en een beetje drijfhout in het zand gestoken en ta-dah, een toffe foto!

Ik heb nog wel een super mooi schelpje meegenomen die middag!

Spreken deze kleuren je aan? Heb je zin om te beginnen? Ik heb ongeveer 80 gram gebruikt per kleur, dus je kunt er nog een tof bijpassend kussentje ofzo bij maken.

De Colourwash volgorde zou er, bijvoorbeeld, zo uit kunnen zien als in onderstaand voorbeeld.

Je kunt deze bovenstaande kleuren herhalen (Cloud Blue en Storm gaan echt mooi in elkaar over), of je kunt zoiets doen als bij de Sweet Pea. Ik heb niet de precieze keurvolgorde uitgeschreven voor de hele deken, sorry, maar als je dat nog wilt, neem dan contact op.

Mijn eigen random strepen volgorde staat in het Seashell patroon.

Na al deze uitgebreide beschrijvingen en belachelijke hoeveelheid foto’s wil ik je ontzettend bedanken!

Bedank voor alle aanmoediging, de vriendschappen online en voor de motivatie om lekker bezig te blijven met mijn deken- en kleurenverslaving. Ongelofelijk bedankt, ik hoop dat jullie weten hoe dankbaar ik ben!

—-

Dune deken links

Alles van Attic24
Dune deken introductie
Dune deken varianten
Seashell haakpatroon
Dune Rand haakpatroon

Oorspronkelijke bericht geplaatst op 16 april 2019, herzien om 6 oktober 2022.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!