Skip to Content

Mijn verhaal: van onhandig met knutselen tot creatieve ondernemer

Mijn verhaal: van onhandig met knutselen tot creatieve ondernemer

Leer mij kennen

Creatieve ondernemer Iris van Meer en is het gezicht achter Een Mooi Gebaar. Ze woont met manlief en vier schatten van kinderen (die thuisonderwijs krijgen) in een fijne eco-wijk in Culemborg in een tussenwoning.

Ondernemen

Sinds 2012 is Iris ondernemer, af en toe afgewisseld met een tijdelijke prikkelende loondienstfunctie. Ze pakt graag allerlei verschillende taken aan, maar richt zich sinds 2016 vooral op haken, haakpatronen en haakcursussen.

Eenvoud

Een kunst voor Iris is het eenvoudig maken en overbrengen van ingewikkelde technieken, waardoor haken ontspannen en leuk kan blijven.

LM101487 edited

Een Mooi Gebaar is uitgegroeid van hobbybedrijfje naar onderneming, met inmiddels meer dan 15.000 volgers op Facebook, meer dan 10.000 nieuwsbrieflezers, de Een Mooi Gebaar Podcast die in de eerste 5 afleveringen al 12.000+ keer beluisterd werd, meer dan 10.000 volgers op Instagram, circa 2 miljoen maandelijkse impressies op Pinterest, een YouTube-kanaal met meer dan 750.000 video weergaven en een waanzinnig aantal paginaweergaven van meer dan 2 miljoen in 2023.


Biografie

In dit verhaal lees je hoe ik van een kind met een hekel aan knutselen, ben opgegroeid tot een trotse thuisonderwijs-moeder en liefhebbende vrouw met een eigen, goeddraaiende, creatieve onderneming. Je leest over mijn worstelingen en overwinningen, zodat je weet met wie je van doen hebt als je één van de vele haakpatronen op de website maakt.

Vroege jeugd

Ik ben geboren als jongste van 3 dochters in een rijtjeshuis in een leuke kinderrijke straat in Culemborg. Mijn zussen zijn 2 en 4 jaar ouder. Mijn moeder was thuismoeder, mijn vader werkte in de IT. Mijn moeder zat niet stil, maar voedde ons op, deed het huishouden en de tuin, gaf naailes en blokfluitles, naaide onze kleding en deed nog veel meer. Ons huis was altijd een komen en gaan van mensen, ook omdat we vlakbij een middelbare school woonde waar mijn moeder veel leerlingen en leerkrachten van kende, die dan langsfietsten en in onze voortuin neerstreken.

Corsica

In de zomervakanties gingen we op vakantie naar Corsica met de Alpen Kreuzer vouwwagen. Mijn vader reed de nacht door, mijn moeder had elke zoveel honderd kilometer kleine cadeautjes. De Legopoppetjes en de rozijnendoosjes zaten ingepakt, waardoor wij ons prima vermaakte met uitpakken en spelen met onze nieuwe aanwinsten. Het eiland Corsica is werkelijk prachtig, écht een aanrader om naar op vakantie te gaan.

Scheiding

Toen ik 8 jaar was, gingen mijn ouders scheiden. Praktisch veranderde er door de weeks eigenlijk niet zoveel: mijn vader ging ook toen hij nog bij ons woonde altijd al de deur uit voor we opstonden en kwam pas thuis als we al (bijna) sliepen. Eén van de grootste verschillen was dat mijn moeder moest gaan werken, ze vond gelukkig vrij snel een baan als juf op een basisschool in een gehucht waar ze vroeg voor de deur uit moest.

We hadden super lieve buren waar ik ’s ochtends mee naar school en ’s middags weer mee terug kon fietsen. Ik speelde en logeerde ook heel veel bij hen en ging soms zelfs mee met hen op vakantie naar Terschelling. Zij vormde een rots in de storm die toch kwam door de scheiding.

Mijn vader en moeder hebben lang veel gedoe gehad over alimentatie, het huis, de omgangsregeling, niet nagekomen afspraken en andere ellende. Ik heb nare herinneringen aan een zeer gespannen moeder die hele dagen aan de telefoon hing met diverse instanties, die haar van het kastje naar de muur bleven sturen. Ik was te jong om iets te kunnen doen, maar werd er wel verdrietig van. Ze heeft goed geprobeerd ons het leed te besparen, maar dat is (begrijpelijk!) niet altijd goed gelukt.

Hobby’s

Het was overigens echt niet allemaal ellende, ik heb óók hele gelukkige dingen gehad in mijn jeugd. Ik had als kind bijvoorbeeld heel veel leuke hobby’s!

Ik hield van lezen, zwemmen, waterpolo, skeeleren, bordspelletjes en computerspelletjes spelen. Ik las de bibliotheek zo ongeveer uit, lag twee keer per week in het zwembad en zat op de skeelerclub van Culemborg. Ik was ook veel buiten, soms vrijwillig, soms omdat ‘het moest’, maar altijd met leuke avonturen.

Ik had ook een hele leuke klas op de basisschool met veel vriendinnetjes en vrienden erin.

Weet je wat m’n hobby echt níet was? Knutselen. Vond ik geen bal aan. Als je me vroeger had verteld dat ik een haak-bedrijf zou hebben, zou ik waarschijnlijk gelachen hebben of zelfs boos zijn geworden. Ik vond het allemaal maar frustrerend als het niet in één keer lukte, had ontzettend de behoefte om het perfect te doen en vond het gewoon.niet.leuk. Sinterklaassurprises maken vond ik echt de hel en een doosje vouwen ofzo, kan ik nog steeds niet 😉

Verhuizing

Mijn vader had, bij de scheiding, met mijn moeder afgesproken dat wij in het huis in Culemborg konden blijven wonen, tot het jongste kind, ik dus, 18 jaar was. Dan hoefden we naast de scheiding, niet ook een verhuizing te verwerken.

Toch stond er op mijn 12e een verkoopbord in de tuin. Hij had zich bedacht. Voor mijn moeder was het niet mogelijk om hem uit te kopen: ze had jaren niet officieel gewerkt en kon met haar recente juffensalaris geen hypotheek krijgen. Ook een huurhuis was eigenlijk geen optie: ze had geen inschrijftijd, want ging er vanuit dat de afspraak nog minstens 6 jaar stand zou houden en dat ze tegen die tijd wellicht wél uit kon kopen met hypotheek, omdat ze inmiddels veel werkte als basisschooljuf.

Doordat het huis te koop kwam, en we eigenlijk nergens heen konden, ontstond het idee om bij de vriend van mijn moeder, mijn lieve bonuspapa Hans, in te gaan wonen in Hilversum. Dat betekende voor iedereen een andere middelbare school, nieuwe vrienden en heel veel veranderingen.

Wennen

Ik vond het lastig wennen in Hilversum. Van het ‘durpje Culemborg’ naar ‘mediastad Hilversum’ bracht veel veranderingen met zich mee. Waar in mijn 1 gymnasium klas in Culemborg bijvoorbeeld niemand rookte, was ik in mijn 2 gymnasium klas in Hilversum één van de weinigen die dat níet deed. Waar Culemborg niet in de ban was van alto’s, emo’s, hockeyhuppels en nog meer kliekjesvorming, werd je daar in Hilversum vanaf dag 1 ingeduwd.

Er was ook veel meer te doen in Hilversum: in het tussenuur naar de McDonalds, spijbelen in het bos, geen skeelerclub maar wél een hele goede waterpolovereniging, uitgaan bij een poppodium. Ik mocht bij de waterpoloclub komen proeftrainen, ze vonden me goed, dus ik ging meedoen in het jongerenteam daar. Dat was wel even schakelen: van 2 keer in de week trainen naar 5 keer in de week trainen én één of twee wedstrijden in het weekend.

We kregen tevens een hele lieve Golden Retriever pup in huis en probeerden aan de nieuwe situatie te wennen, maar er was heel veel strijd.

Depressief

Veel therapie, gesprekken, meer therapie, meer gesprekken en écht zwarte tijden wisselden elkaar in die jaren af. Ik vond een stamkroeg waar ik vrienden kreeg, begon daar ook véél te jong te drinken en stopte na 2 jaar met waterpolo door een schouderblessure die tot op de dag van vandaag niet helemaal over is. Het was chaos, thuis en in mijn hoofd. Ik heb vaak gedacht dat het het allemaal niet waard was. Vaak gedacht dat als ‘volwassen worden’ met zóveel geruzie, geweld, (geld)zorgen en verantwoordelijkheden gepaard ging, dat het me dan niet waard was.

Gelukkig hielpen uiteindelijk alle therapieën, vond ik een leukere groep vrienden op de middelbare school om mee om te gaan, kon ik de vele uren waterpolo vervangen met dingen als het debatteam, diverse musicals, pianoles, poolen in de stamkroeg en klussen aan mijn brommertje.

Ik ben nu zo mega dankbaar voor die tijd, hoe gek het ook klinkt. Ik weet hoe donker het leven soms kan voelen, en ik weet óók hoe heerlijk het dan weer is als het lichter wordt en voelt <3

Werk en studie

Ik deed in die tijd ook allerlei baantjes om al dat poolen en uitgaan van te betalen. Ik werkte achtereenvolgens in een dierenwinkel, een onderdelenhuis, bij een pizzeria als pizzabakker én als bezorger en bij een callcenter.

Met hakken over de sloot, want écht leren leren had ik niet, haalde ik mijn VWO met Beta profiel. Ik wilde graag Geneeskunde gaan studeren, maar werd uitgeloot. Het werd de Bachelor Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, al snel aangevuld met allerlei Nederlandse Gebarentaal vakken.

Ik verhuisde naar Amsterdam en woonde daar in (heel veel, de tel kwijt) antikraak woningen. Elke zoveel maanden verhuizen, het beviel me eigenlijk prima. Ik leerde de stad en haar uitgaansleven heel goed kennen en had het goed naar m’n zin. Met de nieuwe sleutels nog in m’n hand verfde ik een muur appelgroen, stak ik een wierrookje aan en pakte wat dozen uit: voelde me daardoor altijd snel weer thuis.

Ook daar weer allerlei baantjes, als onderzoeksassistent, in een zorginstelling voor doven met een ernstige verstandelijke beperking, als peuterspeelzaalbegeleidster bij een school voor Doven: ik deed van alles.

Psytrance feestjes en festivals

Ergens in die periode leerde ik ook een nieuwe muziekstroming kennen met bijbehorende scene: Psytrance muziek. Hele blije, stuiterende dansmuziek, dat in Amsterdam vooral in krakersdorpje Ruigoord populair was. Ik stortte me volledig in die heerlijke hippiewereld.

In die periode stopte ik ook (voorgoed, volledig) met drinken. Het was een verslaving geworden in de jaren ervoor, mede door die hele fijne stamkroeg met al die hele fijne mensen en daar moest ik vanaf. Ik ging meteen ook gezond eten en viel in korte tijd 25+ kilo af. Dat was ook nodig 😉

Roel

Op één van de vele feestjes leerde ik Roel kennen. Mooie slanke man met krullen. Op een festival in Hongarije leerde we elkaar beter kennen en werden we vrienden. Eén van de dingen die hij toen zei was: “Ik zal nooit meer een jongere vrouw daten”. En tja… Ik ben tien jaar jonger dan hem. Toen ik een paar maanden later gevoelens kreeg, dacht ik dan ook dat mijn kans verkeken was: hij wilde immers niet…

Gelukkig, goddank, yes: daar kon ie zich overheen zetten 😉 Dus we kregen, na eerst 9 maanden goede vrienden geweest te zijn, echte maatjes, ‘ineens’ een relatie. Na wat heen en weer gereis ging ik al vrij snel inwonen bij Roel in Den Haag.

Ik maakte nog een mooie studiereis naar Gambia waar ik 3 maanden onderzoek deed op een dovenschool, rondde mijn Research Master Child Development and Education af en vond een Grote Mensen baan bij de International Baccalaureate in Den Haag. Nog weer een tijdje later vroeg Roel me ten huwelijk en trouwden we op 13 mei 2015, inmiddels zwanger van oudste dochter Vera, op een prachtige dag in Den Haag, met een feestje in een park.

Ondernemen

Al tijdens mijn studie had ik de domeinnaam www.eenmooigebaar.nl geclaimd, omdat ik Babygebarencursussen wilde gaan geven. Vanuit de Dovenwereld kwam er veel kritiek op horende mensen die er met gebarentaal vandoor gingen, dus dat plan is gestrand.

De website gebruikte ik een tijdje voor wat recepten voor mijn nieuwe passie Paleo eten die ik in de tijd van het stoppen met drinken had opgedaan, of voor het delen van updates toen ik in Gambia was.

In 2014 leerde ik mezelf, vloekend en tierend, via YouTube haken. Ik vond dat ik teveel achter de computer zat: mijn werk was 100% zittend achter een bureau én mijn grote hobby’s in de avonduren waren, naast dansen op Psytrance op feestjes, gamen en series kijken. Daar moest iets mee, dus ik zocht een hobby.

Nadat Vera geboren werd, wilde ik niet meer 4+ dagen per week in een kantoor werken: ik wilde zelf mijn uren indelen zodat ik veel bij mijn kind(eren) kon zijn. Ik heb in die tijd (weer hihi) van alles gedaan: scripties nakijken, mensen helpen met softwareprogramma SPSS, op andere babies passen én ik ging langzaam wat haakpatronen vertalen. Eerst nog zonder winstoogmerk overigens, gewoon omdat ik het leuk vond.

De groei van Een Mooi Gebaar

Na de eerste haakpatronen volgden er langzaam meer en na een tijd (ergens in 2016 uit m’n hoofd) was ik ‘groot genoeg’ geworden om toegang te krijgen tot het advertentienetwerk van Google. Ik kon daardoor eindelijk een klein beetje geld voor hosting/website/plugins/haakmaterialen gaan terugverdienen. Geen vetpot overigens, in het begin ging dat met 0,05 euro tot 0,10 euro per dag 😉

Na het advertentiegeld kwamen er langzaam ook af en toe donaties binnen van blije mensen die het zo leuk vonden dat ze de haakpatronen nu ook konden maken.

Nog weer wat later maakte ik PDF’s en pas in 2021 ging ik cursussen en abonnementen verkopen en werd het bedrijf vanuit ‘de hobby’ echt naar ‘de onderneming’ getild. En dat terwijl er al sinds 2016 zo’n 20-30 uur per week in gaat zitten 😉

Levenslang leren

Ik ben alvast reuze benieuwd waar het heen gaat met Een Mooi Gebaar in de komende 5 jaar. Ik vind het super leuk om bij te blijven leren en te blijven groeien, zolang dat op een ontspannen en gezonde manier gaat 🙂

Thuisonderwijs

Dat levenslang leren vinden we hier in huis sowieso belangrijk. Na dochter Vera (2015) zijn we inmiddels ouders geworden van Lena (2017), Alex (2019) en hekkensluiter Mira (2022). De kinderen krijgen thuisonderwijs. Dat is (meestal ;-)) heel goed te combineren met mijn thuiswerken.

Dankbaarheid

Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik zoveel tijd met mijn kinderen mag doorbrengen en dat komt mede door alle lieve Een Mooi Gebaar klanten, abonnees, fans en volgsters 🙂

Bedankt dat je dit hele stuk gelezen hebt <3

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Yvonne T M

Wednesday 12th of June 2024

Een indrukwekkend levensverhaal Iris. Hoop dat je nu erg gelukkig en ontspannen kunt voelen. Ben beginnend haakster en zie mooie dingen op je site.

Groet, Yvonne

Iris van Meer

Monday 1st of July 2024

Wat lief van je <3 Ik ben nu ook echt heel blij. Wat voor haakpatronen ben je aan het maken :)?