Skip to Content

Dune Varianten

Dune Varianten

Attic24 haakt schitterende haakpatronen, vooral van dekens. Al haar patronen worden met toestemming op deze website naar het Nederlands vertaald. De Dune deken komt in meerdere kleurenvolgorde varianten, daar lees je op deze paginamer over.

Ik ben heel blij om weer een stukje Dune deken met jullie te kunnen delen! Na het grote succes van de Sweet Pea deken, waar ik twee varianten van deelden (random strepen en colourwash strepen), wilde ik dit ook voor andere dekens doen. Ik heb niet altijd zin of tijd om beide versies ook helemaal te haken, maar ik kan je wel een idee geven van hoe het eruit zou komen te zien als je voor deze variant zou gaan.

Ik denk dat ik persoonlijk altijd de voorkeur zal geven aan de random strepen volgorde, maar de Dune deken roept wel ook echt om een colourwash versie.

Je kunt het Dune garenpakket vinden in mijn winkel bij Wool Warehouse via deze link: DUNE GARENPAKKET

1. Geplande Random Kleurenvolgorde

Deze versie van de deken heeft héél veel foto’s, en is gemaakt in een geplande random strepen manier. Ik speel dan heel lang met wasknijpers met het garen eromheen om de kleurenvolgorde te bepalen – het is niet zo random als het er misschien uit ziet. Over het verhaal van de Dune deken is op deze Dune deken pagina veel geschreven.

2. Herhalende kleurenvolgorde

Een tweede manier om te spelen met kleur is om de 15 kleuren op een bepaalde fijne volgorde te leggen en ze dan steeds te herhalen. Dat kan van licht naar donker zijn, of regenboog volgorde, of een beetje van beiden. Het algemene idee is dat de kleuren zacht in elkaar over gaan, een subtiele lijn hebben van onder naar boven. In bovenstaande foto laat ik zien hoe ik de 15 Dune kleuren op deze manier in elkaar liet overgaan voor mensen die zo’n deken willen maken.

Ik heb nog niet veel dekens gezien die dit met de Dune kleuren hebben gedaan. Helen maakt haar Dune deken King Size, dus is al behoorlijk opgeschoten met de 2 herhalingen hierboven.

3. Colourwash kleurvolgorde

Deze lijkt op de herhalende volgorde, in dat je de kleuren voorzichtig op een bepaalde volgorde legt om een harmonieus beeld te krijgen. Het verschil is dat deze “wash” door de hele lengte van de deken loopt. Hierboven zie je de Colourwash Sweet Pea, die geeft je een idee van hoe een colourwash deken eruit kan komen te zien – een prachtige manier van het tonen van het kleurenpallet voor een schitterende deken.

Ik heb behoorlijk wat tijd doorgebracht in het spelen met de kleuren om een hele goede colourwash volgorde te krijgen. Ik begin meestal met mijn wasknijpertjes en haak dan een smal proeflapje om te testen, met aanpassingen terwijl ik bezig ben. Ik moest de kleuren aan het einde een beetje afwisselen zodat kleuren die heel erg op elkaar lijken (Parma Violet, Mushroom en Silver bijvoorbeeld) apart te houden, maar ik ben ERG DOL op het eindresultaat. Het is schattig en luchtig en vredig en heerlijk. Ook heel erg strand-achtig denk ik – water, gras, zand, schelpen en lucht. Prachtig!

J heeft me geholpen om bovenstaand plaatje te maken. Het is niet helemaal hetzelfde als gehaakte streepjes, maar het geeft je toch een goed idee van hoe het eruit komt te zien. De breedere banden van één kleur bestaan uit 3 strepen, met 2 enkele strepen erboven en eronder. De enkele strepen komen dan overeen met de kleuren ernaast om het wash effect te creëren.

Bovenstaande foto kan je helpen om te beginnen, dan kun je daarna de kleurenvolgorde volgen met alle 100 kleuren van de Dune Colourwash.

Je begint met Storm Blue voor de lossenketting en vasten toer met een grotere haaknaaldmaat.
Dan wissel je naar de kleinere haaknaaldmaat en haakt strepen 1 & 2 (toer 2-5)
Streep 3 (toer 6 & 7) haak je in Sage
Streep 4 (toer 8 & 9) haak je in Storm Blue
Streep 5 (toer 10 & 11) haak je in Sage
Streep 6 (Toer 12 & 13) haak je in Storm Blue
Streep 7, 8 en 9 (toer 14-19) haak je in Sage – dit is de bredere band van kleur
Ga verder met het haken van de strepen in de kleurenvolgorde die hieronder is beschreven.

Onthoud dan als je bij de laatste streep bent (Cloud Blue), dat je een laatste toer moet haken om de bovenkant recht te maken. De uitleg daarvoor vind je op de Seashell pagina.

4. Dune Harmony

Naast de strependekens met het Dune kleurenpakket, kun je ook de Dune Harmony haken. Insomnia Crochet maakt allerlei schitterende granny dekens van de Attic24 kleurenpakketen, waaronder deze schitterende Dune Harmony. Vind alle kleurenvolgordes en informatie via deze link: Dune Harmony haakpatroon.


Laat me weten als je één van de varianten van deze deken maakt, je kunt me altijd taggen op Instagram (tag dan met #duneblanket), of in de Attic24 pagina op Facebook of in de Engelstalige “Hooked on Attic24” Facebook group.

Dune deken links

Alles van Attic24
Dune deken introductie
Dune deken varianten
Seashell haakpatroon
Dune Rand haakpatroon

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina