Skip to Content

Spicier Life

Spicier Life

Introductie

Cherry Heart, de artiestennaam van Sandra Paul, heeft in een samenwerking met Black Sheep Wools een prachtige tweede CAL ontworpen. De eerste CAL, the Spice of Life, is erg populair hier op de site. 

Algemene informatie

Welkom! Ik hoop dat je net zoveel zin hebt als ik om aan dit tweede deel van de Spicy CAL reeks deel te nemen samen met Black Sheep Wools. Toen de Spice of Life deken voor het eerst werd gelanceerd, had ik nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden! Alle positieve feedback vanuit de haakgemeenschap is hartverwarmend. Je kunt je dan ook voorstellen dat ik blij (en zenuwachtig) was toen Black Sleep Wools me benaderde voor het idee voor een tweede deken CAL. Het is ongelofelijk gaaf geweest om met nieuwe ideëen te spelen! Ik wilde op de kennis die men in de eerste deken heeft opgedaan doorbouwen, maar ook nieuwe combinaties toevoegen aan de deken, zodat je ervaring en kunde groeit.

De inspiratie voor deze deken komt uit India, waarbij ik dacht aan alle beelden en geuren in dat prachtige en eindeloos fascinerende land, maar er is ook een bewuste connectie met de eerste deken zodat ze elkaar mooi kunnen aanvullen in jullie huis.

icon-5

Benodigde materialen

Garenpakketten

Garenpakketten zijn verkrijgbaar via Black Sheep Wools:
https://www.blacksheepwools.com/spicier-life-cal

Eerste Pack

Jaipur in Debbie Bliss Rialto DK (22 bollen)
1 bol: Earth (37), Burnt Orange (43), Indigo (51), Basil (53), Camel (67), Heather Loch (93)
2 bollen: Ecru (02), Duck Egg (19), Coral (55), Willow (59), Pale Pink (65), Vintage Pink (66), Heather Honey (90), Heather Grape (94).

Tweede Pack
Jaipur in Stylecraft Special DK (14 bollen)
1 bol: Cream (1005), Midnight (1011), Walnut (1054), Grape (1067), Pale Rose (1080), Shrimp (1132), Camel (1420), Petrol (1708), Stone (1710), Tomato (1723), Duck Egg (1820), Pistachio (1822), Cypress (1824), Mushroom (1832).

Derde Pack 
Taj Mahal in Stylecraft Special DK (14 bollen)
1 bol: Dark Brown (1004), Apricot (1026), Copper (1029), Sherbet (1034), Mocha (1064), Saffron (1081), Parchment (1218), Soft Peach (1240), Petrol (1708), Gold (1709), Storm Blue (1722), Parma Violet (1724), Buttermilk (1835), Vintage Peach (1836).

Vierde Pack
Bollywood in Stylecraft Special DK (14 bollen)
1 bol: Plum (1061), Bluebell (1082), Magenta (1084), Candy Floss (1130), Fondant (1241), Violet (1277), Clematis (1390), Emperor (1425), Wisteria (1432), Gold (1709), Mustard (1823), Lobelia (1825), Fuchsia Purple (1827), Buttermilk (1835).

Je kunt natuurlijk ook je eigen kleurenschema ontwerpen!

Haaknaald

Aanbevolen maat: 4 mm, of de maat die je nodig hebt om het proeflapje op het juiste formaat te maken. (Zie Proeflapje).

Overig

Wolnaald

Steekmarkeerders

Oppervlakte

98 x 130 cm met Rialto garen, na het blokken.

Nuttige links

Engelstalige patroon downloaden, via meerdere bronnen:
Cherry Heart Spicier Life Pagina: http://www.cherryheart.co.uk/2017/09/a-spicier-life-blanket-cal.html
Black Sheep Wools Spicier Life Pagina: https://www.blacksheepwools.com/spicier-life-cal
Yarn Packs
Black Sheep Wools: https://www.blacksheepwools.com/spicier-life-cal

Het Nederlandse patroon komt hier op de site, scroll naar beneden voor de links!

Social Media

Het officiële gedeelte van de CAL is over, maar je kunt natuurlijk nog wel de volgende social media kanalen gebruiken.

Facebook: Black Sheep Wools – A Spicier Life Group
Instagram: #spicierlifecal
Ravelry: A Spicier Life Thread

Foto-tutorials

Van elke steek is er een fototutorial, zodat je beter snapt hoe de steken werken. Let op: deze foto-tutorials staan niet op zichzelf, maar moeten in combinatie met het patroon gelezen worden.


Haakniveau

Dit patroon is geschikt voor iemand die de basis van het haken onder de knie heeft en op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Het patroon start simpel en gaat dan naar de wat gevorderdere stekencombinaties.

Je moet een geschreven patroon kunnen volgen, in toeren heen en weer kunnen haken, de basissteken kunnen maken (vaste, halfstokje, stokje, dubbelstokje), je moet kleur kunnen wisselen en het is handig als je weet hoe je steken samen kunt haken.

In de meeste gevallen tellen de keerlossen als eerste steek en maak je de eerste échte steek daarom in de tweede steek van de rij eronder (tenzij het patroon anders aangeeft). Je werkt ook in de keerlosse aan het einde van de toer.

Meerderen en minderen

Als er in het patroon “3 stokjes”, dan moet je lezen: “1 stokje in elk van de volgende 3 steken”. Als er gemeerderd wordt staat er: “3 stokjes in de volgende steek”.

Stekenaantal

Het correcte stekenaantal wordt aan het einde van de toer gegeven. Om het makkelijker te maken worden ook tussendoor getallen gegeven die je kunt gebruiken om jezelf regelmatig te checken.

Gebruikte steken

2stokjescluster, 3stokjescluster, 4stokjescluster (bobbel)

Reliëfdubbelstokje-achter, reliëfdubbelstokje-voor

halfstokjes-V-steek: (halfstokje,1 losse, halfstokje-V-steek) in dezelfde ruimte/steek
Stokje-V-Steek: (stokje, 1 losse, stokje) in dezelfde ruimte/steek.

5stokjespopcorn

3stokjespuffsteek: ((draad om naald, naald in steek/ruimte, lusje ophalen tot hoogte van stokje) 3 keer, draad omslaan en door alle lusjes behalve 1, draad om slaan en door laatste 2 lusjes)

Schelp (3 of meer stokjes in één steek/ruimte)

Voorbereiding

Om een project succesvol te kunnen volbrengen, is het een goed idee om een klein beetje voorbereiding te verrichten. Er zijn veel verschillende kleuren in deze deken en veel verschillende stekencombinaties, dus je spanning en organisatie is belangrijk.

Lees ten eerste alle informatie door en maak een kleurenschema voor jezelf. Dit kun je doen door een stukje van elke kleur die je hebt op een papiertje te plakken. Ik gebruik zelf een 24-gaatjes-maker op een stevig A4tje, waar ik aan alle 24 gaatjes een draadje knoop (of zoveel als er in één project zitten). Dan schrijf ik naast het gaatje de kleurinformatie op en op de rest van het papier informatie over het garen, zoals wasinstructies of waar ik het gekocht heb.

Proeflapje

Het maken van een proeflapje is een hele belangrijke eerste stap bij een (groot) project. Als je een proeflapje maakt, weet je veel beter welke haaknaald het beste bij jou haakstijl en project past! Het vertelt je ook iets over hoeveel garen je nodig hebt.

Als je het Rialto pakket gebruikt, maak je proeflapje dan met kleur G of H, aangezien je daar het meeste van over hebt. Bewaar je proeflapje.

Haak 26 lossen.

Toer 1: 1 vaste in 2e losse vanaf de haaknaald, 2 lossen, 2 overslaan, 1 vaste in volgende lossen*. Herhaal van * tot * tot het einde. [25 steken, 8 lossenruimtes].

Toer 2: 3 lossen [telt als 1 stokje], 2 stokjes in lossenruimte. *vaste overslaan, 3 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot laatste ruimte gedaan is, stokje in laatste steek. [25 steken, 8 3stokjesschelpen + 1 stokje]

Toer 3: 1 losse, 1 vaste in dezelfde ruimte, *2 lossen, 3 stokjes overslaan, 1 vaste in ruimte tussen schelpen*. Herhaal van * tot * tot laatste 3 steken. 2 lossen, 2 stokjes overslaan, 1 vaste in laatste steek. [25 steken / 8 lossenruimtes]

Herhaal toer 2 en 3 nog 5 keer, dan toer 2 nog één keer, voor een totaal van 14 toeren.

Als je je proeflapje gemaakt hebt, check dan de oppervlakte van je lapje.

Het proeflapje is gemaakt in het “Granny Block” patroon, voor meer informatie daarover kun je naar de specifieke sectie in het patroon gaan die dat uitlegt.

Oppervlakte

18 steken bij 12 rijen in het Granny Block patroon = 10 bij 10 centimeter, vóór het blokken. Dat betekent dat een breedte van 18 steken van je proeflapje 10 centimeter moet zijn en de hoogte van 12 rijen ook. Je kunt ook de volledige oppervlakte van je proeflapje nemen, dan zou het ongeveer 14 centimeter breed en 12 centimeter hoog moeten zijn.

Een volledige rij bij je deken zou ongeveer 80-82 centimeter breed moeten zijn.

Spanning aanpassen

Breedte te smal
Dit betekent dat je steken te strak zitten en dat je opnieuw moet haken met een grotere haaknaald.

Breedte te breed
Dit betekent dat je steken te los zitten en je opnieuw zult moeten haken met een kleinere haaknaald

Spanning gelijk houden

Onthoud dat je vaak je oppervlakte van de deken meet, zodat je zeker weet dat je niet ineens veel strakker of losser gaat haken. Niet alleen de haaknaald en techniek hebben invloed op de spanning, ook je stemming en je omgeving. Probeer je proeflapje te maken in de omgeving waar je ook het gros van de deken haakt.

Rialto Pakket
Er zit extra garen in het pakket voor individuele verschillen, maar de juiste spanning hebben zorgt er toch voor dat je met één pakket uitkomt. Dit garen is mooi te blokken, dus strakker haken is niet zo erg. De kleuren D, E en L gebruik je het meest van, dus zorg er dan extra voorzichtig voor dat je toeren niet veel te breed worden. Als je deken op een willekeurig punt meer dan 85 centimeter is, raad ik je aan om dat deel opnieuw te haken.

Stylecraft Special DK Pakket
In deze pakketten zit veel te veel garen, maar het is dan alsnog belangrijk om met de juiste spanning te haken, zeker omdat Stylecraft Special DK lastiger te blokken is. Zorg dat je deken niet teveel varieert en probeer maximaal 3 centimeter variatie te hebben ten opzichte van het eerste Granny Blocks gedeelte.

Aanpassen van het formaat van de deken

Maak alleen aanpassingen aan het formaat van de deken als je ervaring hebt. Zorg ervoor dat de opzetlossenrij een veelvoud van 12 plus 2 is. Je uiteindelijke eerste toeren tellen dan een veelvoud van 12 + 1. Schrijf je uiteindelijk gekozen getal ergens op, zodat je af en toe kunt checken of je stekenaantal nog klopt.

Maak voor het berekenen van je juiste lossenaantal een proeflapje.

Je kunt de lengte van de deken aanpassen door meer of minder patroonherhalingen te doen óf door de patronen langer of korter te haken.


Het patroon bestaat uit 5 delen en een rand. Er worden 16 verschillende patronen gebruikt om alle toeren mee te haken. (De Granny Blocks is dus 1 van de 16 patronen).

Gebruik de links hieronder om naar de verschillende delen van de CAL te navigeren.

Belangrijke links Spicier Life CAL

Delen is lief!