Skip to Content

Spice of Life Crochet-Along

Spice of Life Crochet-Along

Gratis haakpatroon deken – Spice of Life CAL

Een Crochet-Along (CAL) is een project waarbij heel veel vrouwen (en een enkele man) elke week een stukje patroon krijgen dat ze dan met hun eigen kleuren en materialen in hun eigen huis zelf maken op de grootte die ze willen. Foto’s van hun projectjes delen ze dan op een speciaal daarvoor bestemde Facebookgroep. Zo krijgt de ‘eenzame’ hobby haken, toch nog een beetje groepsgevoel. Na de Spice of Life is ook de Spicier Life gepubliceerd.

De Spice of Life  (SOL) CAL is inmiddels al afgelopen, maar ik ben hem zelf gestart met lekker veel kleur! Ik heb dit patroon niet zelf geschreven, maar alleen naar het Nederlands vertaald. Het originele patroon is geschreven door Sandra Paul, die ook bekend staat als Cherry Heart. Natuurlijk heb ik eerst toestemming gevraagd (en gekregen) alvorens het patroon hier te plaatsen 🙂 Het pakket is te bestellen via Black Sheep Wools, dan krijgt de maakster een kleine bijdrage.

De Stylecraft Special DK kleuren voor mijn Spice of Life CAL deken :)
De Stylecraft Special DK kleuren voor mijn Spice of Life CAL deken 🙂

De Spice of Life  (SOL) CAL is inmiddels al afgelopen, maar ik ben hem zelf gestart met lekker veel kleur! Ik heb dit patroon niet zelf geschreven, maar alleen naar het Nederlands vertaald. Het originele patroon is geschreven door Sandra Paul, die ook bekend staat als Cherry Heart. Het pakket is te bestellen via Black Sheep Wools, dan krijgt de maakster een kleine bijdrage.

Ik heb zelf gekozen voor Stylecraft Special DK in de volgende kleuren, beginnende bij de lichtgele links op de foto: 1081 Saffron, 1114 Sunshine, 1711 Spice, 1723 Tomato, 1246 Lipstick, 1123 Claret, 1132 Shrimp, 1084 Magenta, 1061 Plum, 1825 Lobelia, 1708 Petrol, 1003 Aster, 1068 Turquoise, 1725 Sage, 1065 Meadow en 1712 Lime. Ik heb van elk één bol en zie wel hoe ver ik kom. Ik heb elke keer van kleur gewisseld als het patroon dat ook deed.

Ik geef in het patroon hieronder de oorspronkelijke kleuren van het Engelstalige patroon weer. Het patroon gebruikt 14 bollen Rico Baby Classic DK in de volgende kleursamenstelling: 1 x Cream (2), 1 x Vanilla (3), 1 x Red (9), 1 x Petrol (10), 1 x Purple (16), 1 x Ice Blue (23), 1 x Turquoise (25), 2 x Light Green (27), 1 x Melon (33), 1 x Grass (35), 1 x Jeans (36), 1 x Clay (37), en 1 x Smokey Rose (39).

De originele deken in de kleuren zoals bedacht door Cherry Heart/Sandra Paul
De originele deken in de kleuren zoals bedacht door Cherry Heart/Sandra Paul

Het patroon vraagt om een veelvoud van 12 lossen, plus 3. Ik heb ervoor gekozen om de steken niet als lossenketting op te zetten, maar door middel van het al-hakend-opzetten. De eerste toer van het patroon zijn stokjes, dus ik heb al-hakend-stokjes opgezet. Een uitgebreide tutorial voor het al hakend stokjes opzetten, vind je hier.

Ik wil er een eenpersoonsdekentje van maken en kies voor een breedte van 150 cm ongeveer. Daarvoor heb ik met haaknaald 4 (12 * 20= 240+ 1 =) 241 stokjes opgezet. In eerste instantie had ik al drie toeren gemaakt met haaknaald 5, maar ik vond de gaten te groot worden en heb dus alles weer uitgehaald en ben met haaknaald 4 opnieuw begonnen. Ik heb bij elke 24 steken een steekmarkeerder door mijn haakwerk gedaan, zodat ik niet in één keer tot 241 hoefde te tellen. Met een baby in huis is het namelijk écht een uitdaging om in één keer één toer te kunnen maken!!

Ik probeer de draadjes meteen elke drie/vier toeren weg te werken, omdat het anders écht een hels karwei wordt met alle kleuren! Ik hecht ze bovendien wat nauwkeuriger af sinds Boontje geboren is, omdat ik verwacht dat dekens nu vaker gewassen en gebruikt gaan worden en ik niet wil dat zij verstrikt raakt in los komende draadjes.


Opzet Spice of Life CAL

Toer 1 (Melon): Al hakend stokjes opzetten tot gewenste lengte in een veelvoud van 12 + 1. Als je met een lossenketting werkt, dan veelvoud van 12 + 3. Als je met een lossenketting werkt is je eerste toer dus stokjes, als je met een stokjesketting werkt is dat je eerste toer.
Toer 2 (Melon): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer met zelfde kleur.
Toer 3 & 4 (Smokey Rose): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer.
Toer 5 & 6 (Clay): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer.
Toer 7 & 8 (Turqoise): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer.
Toer 9 & 10 (Grass): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer.

Spice of Life CAL - sectie 1

Sectie 1: Grannies

Toer 11 (Jeans): 3 keerlossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in eerste steek, *2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek*. Herhaal van * tot *, tot er nog 3 steken overblijven. Sla 2 steken over en maak 1 stokje in de laatste steek.
Toer 12 (Cream): 3 keerlossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in de ruimte van de vorige rij tussen het eerste stokje en het eerste groepje, *3 steken overslaan, 3 stokjes in de ruimte  tussen de twee groepjes van de vorige rij*. Herhaal van * tot *, tot er nog 3 stokjes van de vorige rij overblijven. Sla 2 steken over en maak 1 stokje in de laatste steek.
Toer 13-15 (Jeans, Cream, Jeans): Herhaal rij 12.
Toer 16-18 (Ice blue, Purple, Red): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van vorige toer.

Spice of Life CAL - sectie 2

Sectie 2: Gestapelde grannies


Toer 19 (Light green): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde steek als de keerlossen, *1 losse, drie steken overslaan, 3 stokjes in de volgende steek*. Herhaal van * tot * tot je nog 4 steken over hebt. 1 losse, drie steken overslaan en twee stokjes in de laatste steek.
Toer 20 (Petrol): 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde steek als de keerlosse, 1 vaste in de volgende steek, *1 vaste in de ruimte van de losse van de vorige ronde, 1 vaste in elk de volgende drie steken*. Herhaal van * tot * tot je bij de laatste lossenruimte bent gekomen. 1 vaste in lossenruimte, 1 vaste in elk van de laatste twee steken.
Toer 21 (Light green): Herhaal toer 19.
Toer 22 (Petrol): Herhaal toer 20.
Toer 23 & 24 (Vanille): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van de vorige toer.

Spice of Life CAL - Sectie 3

Sectie 3: Grote rits


Toer 25 (Smokey rose): 1 losse, 1 vaste in dezelfde ruimte, 1 vaste in elke steek tot het einde van de rij.
Toer 26 (Smokey rose): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde ruimte als de keerlossen, *2 steken overslaan, (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de volgende steek* tot de laatste drie steken. Sla dan 2 steken over en maak twee stokjes in de laatste steek. Je hebt nu allemaal V-tjes.
Toer 27 (Red): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde ruimte als de keerlossen, *2 steken overslaan, (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * totdat je de laatste lossenruimte gehad hebt, dan 2 steken overslaan, 2 stokjes in de laatste steek.
Toer 28 (Red): 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde ruimte, *1 vaste in elk van de volgende 2 steken, 1 vaste in de lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot de laatste lossenruimte is gevuld, daarna 1 vaste in de laatste drie steken.
Toer 29 & 30 (Ice blue): 3 keerlossen, daarna stokje in elk stokje van de vorige toer.

DSC_0274

Sectie 4: Gestapelde schelpen


Toer 31: 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde steek als de keerlosse, *2 steken overslaan, 5 stokjes in de volgende steek (maakt een ‘schelpje’), 2 steken overslaan, 1 vaste in de volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het eind van de toer.
Toer 32 (zelfde kleur als toer 31!): 5 (!) keerlossen, *2 stokjes overslaan, 1 vaste in het middelste stokje van de vorige toer, 2 losse, 2 steken overslaan, 1 stokje in de vaste van de vorige toer, 2 losse*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer.
Toer 33 (nieuwe kleur): 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde steek. *2 steken overslaan, 5 stokjes in de vaste van de vorige ronde (dit maakt een schelpje), 2 steken overslaan, 1 vaste in het stokje van de vorige ronde*. Herhaal van * tot *. De laatste steek is een vaste in de derde losse van de 5 keerlossen van de vorige ronde.
Toer 34 (zelfde kleur als toer 33!): zoals toer 32.
Toer 35 (nieuwe kleur): zoals toer 33.
Toer 36 (zelfde kleur als toer 35!): zoals toer 32
Toer 37 (nieuwe kleur): 3 keerlossen, *2 stokjes in eerste lossenruimte, 1 stokje in vaste, 2 stokjes in lossenruimte, 1 stokje in stokje vorige toer*. Herhaal van * tot *. De laatste steek is een stokje in de derde losse van de 5 keerlossen van de vorige toer.
Toer 38 (nieuwe kleur): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 39 (nieuwe kleur): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.

DSC_0275

Sectie 5: Vul de gaten


Toer 40 (Grass): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde steek, *2 steken overslaan, (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de volgende steek*. Je krijgt nu een V-tje!. Herhaal van * tot *. Sla op het eind 2 steken over en maak 2 stokjes in de laatste steek
Toer 41 (Ice blue): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde steek, *2 steken overslaan, 3 stokjes in de lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot de laatste lossenruimte is gevuld. Sla 2 steken over en maak 2 stokjes in de laatste steek.
Toer 42 (Smokey rose): Zoals toer 40.
Toer 43 (Jeans): Zoals toer 41.
Toer 44 (Vanille): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 45 & 46 (Grass): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.

DSC_0276

Sectie 6: Tulpen


Toer 47 (Light green): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 48 (Light green): 3 keerlossen, 1 stokje in dezelfde steek, *2 steken overslaan, (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de volgende steek*. Je krijgt nu weer een V-tje! Herhaal van * tot *. Sla op het eind 2 steken over en maak 2 stokjes in de laatste steek.
Toer 49 (Red): 5 keerlossen, *2 steken overslaan, 3 stokjescluster in de lossenruimte (door het stokje telkens net niet af te maken, dus niet door de laatste 2 lussen heen te halen maar dat pas te doen als alle 3 de stokjes staan en je nog 4 lussen op je haaknaald hebt), 2 lossen*. Herhaal van * tot *. Sla 2 steken over aan het eind en doe 1 stokje in de laatste steek.
Toer 50 (Cream): 3 keerlossen, *2 stokjes in lossenruimte, 1 stokje in de top van het stokjescluster*. Herhaal van * tot * tot je het laatste cluster hebt gehad. Maak 2 stokjes in de laatste lossenruimte en 1 stokje in de derde losse van de 5 keerlossen van de vorige toer.
Toer 51 & 52 (Petrol): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.

DSC_0277

Sectie 7: Golven


Toer 53 (Turqoise): 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde steek, 1 vaste in elke steek tot het eind van de regel.
Toer 54 (Turqoise): 1 keerlosse, 1 vaste in dezelfde steek, *1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer. Je krijgt hierdoor een soort golfje. Let goed op je spanning!
Toer 55 (Smokey rose): 4 keerlossen, *1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer.
Toer 56 (Smokey rose): herhaal toer 53.
Toer 57 & 58 (Clay): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.

DSC_0278

Sectie 8: Bolletjes


Toer 59 (Vanilla): 3 keerlossen, 3 stokjesbolletje (=omslaan, door steek heen, lusje ophalen tot hoogte van je drie keerlossen, dan weer omslaan, door zelfde steek heen, lusje ophalen tot hoogte van je drie keerlossen en nog een keer omslaan, door zelfde steek heen, lusje ophalen tot hoogte van je drie keerlossen, je hebt nu 7 lussen op je naald, in één keer doorheenhalen), *1 losse, 1 steek overslaan, 3 stokjesbolletje in de volgende steek*. Herhaal van * tot *. Doe één stokje in de laatste steek.
Toer 60 (Melon): 3 keerlossen, *1 stokje in de bovenkant van het bolletje, 1 stokje in de lossenruimte* Herhaal van * tot * met 1 stokje in de laatste steek.
Toer 61 (Light green): herhaal toer 59.
Toer 62 (Ice blue): herhaal toer 60.
Toer 63 (Red): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 64 & 65 (Purple): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 66 (Turqoise): 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.

DSC_0279

Herhalingen:

Herhaal Sectie 2:
Toer 67: JEANS
Toer 68: GRASS
Toer 69: JEANS
Toer 70: GRASS
Toer 71 & 72: PETROL

Herhaal Sectie 3:
Toer 73 & 74: WHITE
Toer 75 & 76: MELON
Toer 77 & 78: ICE BLUE

Herhaal Sectie 4:
Toer 79 & 80: RED
Toer 81 & 82: SMOKEY ROSE
Toer 83 & 84: PURPLE
Toer 85 & 86: CLAY
Toer 87: LIGHT GREEN
Toer 88: VANILLA

Herhaal Sectie 5.
Toer 89: JEANS
Toer 90: ICE BLUE
Toer 91: MELON
Toer 92: TURQUOISE
Toer 93: SMOKEY ROSE
Toer 94 & 95: CREAM

Herhaal Sectie 6.
Toer 96 & 97: GRASS
Toer 98 & 99: VANILLA
Toer 100 & 101: PETROL
Toer 102 & 103: CLAY

Herhaal Sectie 7.
Toer 104 & 105: MELON
Toer 106 & 107: PURPLE
Toer 108 & 109: SMOKEY ROSE

Herhaal Sectie 8, behalve de laatste toer van deze sectie.
Toer 110: LIGHT GREEN
Toer 111: GRASS
Toer 112: JEANS
Toer 113: RED
Toer 114: TURQUOISE
Toer 115: PETROL
Toer 116: CLAY

Herhaal dan Sectie 1, behalve toeren 6, 7 en 8.
Toer 117: PURPLE
Toer 118: CREAM
Toer 119: PURPLE
Toer 120: CREAM
Toer 121: PURPLE


Eind toeren:


De laatste 10 rijen: 3 keerlossen en dan een stokje in elke steek van de vorige toer.
Toer 122 & 123: LIGHT GREEN
Toer 124 & 125: PETROL
Toer 126 & 127: ICE BLUE
Toer 128 & 129: RED
Toer 130 & 131: VANILLA

icon-5

Rand

De rand wordt in het rond gehaakt in één kleur. Kies welke kant van de deken je het mooiste vindt als voorkant. In het voorbeeld maken ze de rand met LIGHT GREEN, hecht je kleur aan in de hoek van de deken.

Toer 1: 1 losse en 3 vasten in de hoeksteek. In de overige hoeken doe je drie vasten. Op de korte kanten van de deken doe je in elke steek een vaste. Op de lange kanten 2 vasten in elke stokjes rij, 1 vaste in alle andere rijen. Test even of je dan mooi uitkomt, sommige mensen komen mooier uit als er 3 vasten in stokjesrijen gaan. Bij de granny-rijen doe je 2 vasten in de rij die eindigt met een cluster van 3 stokjes en slechts 1 vaste in de andere rijen. Bij de golfjes doe je 1 vaste in de vastenrijen, 1 vaste in de rij die eindigt met een vaste, 2 vasten aan het einde van de rij met het dubbele stokje. Eindig je hele toer met een halve vaste in de eerst gemaakte vaste.

Toer 2: 4 lossen (telt als half stokje en 2 lossen), 2 halve stokjes in dezelfde hoeksteek. *1 half stokje in elke steek totdat je bij de volgende hoek bent aangekomen, daar doe je 2 halve stokjes, 2 lossen en 2 halve stokjes in de hoeksteek (middelste van de drie vasten van de vorige ronde). * Herhaal van * tot * totdat je de hele deken gehad hebt, maak de ronde af door een halve vaste in de keerlossen van het begin van de toer.

Toer 3: halve vaste naar de lossenruimte op de hoek, 1 losse, *(1 vaste, 3 lossen, 1 vaste) in the lossenruimte van de hoek, (3 lossen, sla 2 steken over, 1 vasten in de volgende steek), herhaal van * tot * tot je twee steken van de hoek af bent, 3 lossen, 2 steken overslaan*. Herhaal van * tot * en sluit de ronde af met een halve vaste in de eerste losse van deze toer.  Het maakt hier niet uit als je niet precies uitkomt, je kunt gerust een steek meer of minder overslaan, niemand die het ziet!

Toer 4: *4 vasten in de hoek lossenruimte, 1 halve vaste in de vaste, (3 vasten in de lossenruimte, 1 halve vaste in de vaste) langs de rand tot je bij de volgende hoek bent*. Herhaal van * tot * en sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste van de toer.

Gefeliciteerd! Je hebt een deken gemaakt!

Delen is lief!

ida

Sunday 19th of April 2020

ik haak deze sprei in andere kleuren maar het wordt heel mooi. Ik ben grote fan van de afwisseling van steken en jullie leveren een prima inspiratie. Ik vind het wel jammer dat een aantal foto's ondersteboven staan. Verder ben ik blij met jullie voorbeeld! Dank je.

Iris van Meer

Monday 20th of April 2020

Hallo Ida, wat jammer dat de foto's verkeerdom staan! Over welke foto's gaat het? Dan zet ik ze even goed. Heel veel haakplezier!

Petra Aguiar

Sunday 20th of October 2019

Ik heb de sprei gehaakt in mijn eigen gekozen kleuren en heb er ook veel restjes in verwerkt. Super om te doen en nu zoveel plezier van. Bedankt voor het delen van het patroon.