Skip to Content

Regenboogribbel

Regenboogribbel

Yay for Yarn haakt schitterende haakpatronen en is nog zo lief om die met ons te delen ook! Ik mag ze naar het Nederlands vertalen en dat doe ik dan ook graag. Een overzicht van de Nederlandse vertalingen van Yay for Yarn vind je op deze speciale pagina.

Dit gratis haakpatroon gebruik je om een prachtige Regenboogribbel deken te maken met de populaire golfjes als basis met een kleine textuur twist! Ik koos 6 felle kleuren voor mijn deken, maar dit ontwerp is ook prachtig in een wat neutraler pallet.

Regenboogribbel Deken

door Yay For Yarn

Klik hier om de Engelstalige PDF van dit patroon te kopen

Er bestaat ook een volledige Engelstalige videotutorial voor dit haakpatroon, scroll daarvoor naar beneden.

Niveau: Geavanceerde beginner

Afmeting: 102 cm breed en 135 cm lang. Je kunt zoveel aanpassen als je wilt, zorg er dan alleen voor dat je genoeg garen koopt.

Materialen
Haaknaald 5,5
Schaar
Meetlint (zodat je je spanning kunt meten)
Stopnaald

Garen

Knit Picks Brava Worsted Yarn – 100% Premium Acryl – 200 meter / 100 gram per bol:
3 bollen Marina
2 bollen Canary
2 bollen Rouge
2 bollen Mulberry
2 bollen Peapod
2 bollen Lady Slipper

Kies gerust een ander garen, een ander aantal kleuren en of een ander aantal toeren zodat het echt je eigen project wordt. Ik had nog restjes Marina, Canary, Mulberry, en Lady Slipper over.

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Begin2samengehaaktestokjes: 2 lossen (telt niet als steek), stokje in achterste lus van volgende steek
2samengehaaktestokjes: *sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes heen* Herhaal van * tot * nog 1 keer. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes op de haaknaald.
3samengehaaktestokjes: *sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes heen* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Sla de draad om en haal door alle 4 de lusjes op de haaknaald.
Alleen in achterste lussen

Tip: Een bol Knit Picks Brava was bij mij goed voor 9 toeren in mijn deken. Mijn deken had 177 steken per toer. Na 9 toeren was er een klein beetje van elke bol over.

Spanning: Een golf (van vallei naar piek naar vallei) zou ongeveer 9 cm breed moeten zijn. Vier toeren stokjes in achterste lussen zijn ongeveer 5 centimeter hoog. Als je spanning te klein is, probeer je een grotere haaknaaldmaat uit. Als je spanning te groot is, probeer je een kleinere haaknaald uit. Het is niet nodig om precies de goede spanning te hebben bij dit project.


Haakpatroon Regenboogribbel deken

Met de eerste kleur garen:

Haak 178 lossen (of een veelvoud van 16 + 2).
Toer 1: 2 lossen overslaan, stokje in volgende losse (dit telt samen als 1 begin2samengehaaktestokjes). *Stokje in volgende 6 losse, 3 stokjes in volgende losse. Stokje in volgende 6 lossen, 3samengehaaktestokjes*. Herhaal tussen * en * tot je nog 15 steken over hebt. Stokje in volgende 6 lossen, 3 stokjes in volgende losse. Stokje in volgende 6 lossen, 2samengehaaktestokjes. Je hebt nu 177 steken (of, als je een andere maat haakt, 1 steek minder dan het aantal lossen dat je opzette voor jouw lossenketting), de lossen die je aan het begin van de toer haakte tel je dan niet mee.

Toer 2: Keer om. Begin2samengehaaktestokjes in achterste lussen. *Stokje in achterste lussen van volgende 6 steken, 3 stokjes in achterste lus van volgende steek. Stokje in achterste lussen van volgende 6 steken, 3samengehaaktestokjes in achterste lus.* Herhaal van * tot * tot 15 steken over zijn. Stokje in achterste lus van volgende 6 steken, 3 stokjes in achterste lus van volgende steek. Stokje in achterste lus van volgende 6 steken, 2samengehaaktestokjes in achterste lus. Je hebt nu 177 steken (of, als je een andere maat haakt, 1 steek minder dan het aantal lossen dat je opzette voor jouw lossenketting).

Herhaal toer 2, wissel van kleur zoals je wilt, tot je de gewenste afmeting hebt bereikt of tot je deken 135 centimeter lang is. Hecht niet af. Volg onderstaande instructies voor het maken van een vasten rand om de deken heen.


Tip: Als je kleurwisselt, hecht dan de oude kleur af, kee rje werk, hecht de nieuwe kleur aan in de achterste lus van de laatste steek van de vorige toer.

Tip: Om het aantal draadjes dat je moet wegwerken te verminderen, kun je over de uiteindjes heen haken als je van kleur wisselt.


Voor mijn deken, gebruikte ik de volgende kleurvolgorde:
3 toeren Marina (voor de eerste streep bestaande uit de lossenketting, toer 1, toer 2 en 3, allemaal in Marina. Deze tellen samen als eerste streep.)
2 toeren Canary
3 toeren Rouge
2 toeren Mulberry
3 toeren Peapod
2 toeren Lady Slipper

Aan het einde van mijn deken, maakte ik nog 3 toeren Marina, zodat de boven- en onderrand hetzelfde zijn.


Vastenrand

Voor de bovenrand: ga verder met je huidige kleur. 1 losse, keer om. Vaste in beide lussen van elke steek tot einde. Je hebt nu 177 steken (of, als je met een andere lossenketting bent begonnen, eentje minder dan je begin lossenketting). Hecht af, werk de draadjes weg.

Voor de onderrand: keer je deken omstekop zodat de lossenketting boven ligt. Gebruik hetzelfde garen als voor je lossenketting, maak het vast in dezelfde steek als waar je begindraadje aan zat. Haak in de onderrand van de lossenketting, vaste in elke steek (je werkt in de gaatjes die je maakte door de steken van toer 1). Je hebt nu 177 steken (of, als je met een andere lossenketting bent begonnen, eentje minder dan je lossenketting). Hecht af, werk de draadjes weg.

https://youtube.com/watch?v=9pmX-mJRves%3Fwmode%3Dopaque

This pattern is intended for your personal use only. You may not share it, copy it, sell it, give it away, or mass-produce the finished product. However, you may sell the finished items on a small scale, as long as you convey in your item description that you used a Yay For Yarn pattern.
Yay For Yarn Copyright© 2015- Current. All patterns and photos are owned by Yay For Yarn.


Andere Yay for Yarn patronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina