Skip to Content

Coast Ripple Deken

Coast Ripple Deken

Coast Ripple – Gratis haakpatroon deken – Attic24

Lucy van Attic24 maakt prachtige dekens en decoraties! Ze is een kunstenaar met kleur en ik ben verliefd op al haar projecten. Ik heb toestemming om haar projecten naar het Nederlands vertalen en dat doe ik dan ook graag. Via een verzoek werd ik gewezen op deze deken, dus vandaar nu deze schitterende deken voor jullie, in het Nederlands.Klik hier om het schitterende garenpakket voor deze deken aan te schaffen!

Ook een verzoekje? Of een vraag? Stuur me dan gerust een berichtje via Facebook of Instagram, of een (ouderwets hihi) e-mailtje!

Ik haak nu zo’n 7 jaar en daarin heb ik 3 volwassen-maat ripple dekens gehaakt en twee baby-maat ripple dekens en oh, ook nog een ripple kussen! Ik hou echt van het Ripple patroon, het is zo heerlijk kalmerend en prettig om te haken, met een eigen ritme en de juiste hoeveelheid tellen (zelfs ik kan tot 4 tellen, al gaat dat soms mis als er wijn bij betrokken is). De resulterende dekens zijn ook heerlijk om naar te kijken, de stijgende en dalende lijnen van prachtige kleuren en het gebrek aan gaatjes.

Ik heb bizar dure cashmere/merino ripple dekens gemaakt en ik heb blije-ei goedkope acryl ripple dekens gemaakt en ze zijn altijd mooi geworden. Die van cashmere zijn heerlijke winterse knuffeldekens (ze zijn extreem zacht en warm) en de acryl dekens kunnen juist weer lekker makkelijk mee kamperen, picknicken en mee naar barbecues op het strand (ze zijn heel vergevingsgezind). Al mijn dekens worden ontzettend veel gebruikt door de hele familie, dat is waarschijnlijk waarom ik het zo heerlijk vind om ze te maken.

Het verhaal van mijn laatste ripple deken vind je op deze pagina. Ik heb deze deken de Coast Ripple genoemd. De kleuren had ik al een jaar geleden geselecteerd en gekocht, die 15 bollen hebben geduldig liggen wachten tot ik met ze aan de slag ging. De deken is geïnspireerd op mijn jeugd in Dorset, de kleuren representeren de prachtige kust die ik zo goed ken en waar ik zoveel van houd! Ik wilde kleuren die me zouden herinneren aan de eeuwig veranderende blauwe en grijze tinten in de lucht en de zee, de diepe groene kleuren van de duinen, de gouden gele kleuren van de zanderige kliffen en stranden en de grijs en zacht bruine tinten van de steentjes en van drijfhout. Dit zijn de kleuren van mijn jeugd, mijn kindertijd, en van vele zeer gelukkige zomervakanties in mijn volwassen leven.

Het selecteren van deze vijftien kleuren was zo eenvoudig! Zo simpel! Ik wist precies hoe ik de ripples wilde laten samenwerken en welke stemming ik wilde creeëren. Ik wilde naar de kleuren kunnen kijken en tegelijkertijd energie krijgen en relaxed worden (dat zijn de gevoelens die ik krijg als ik aan zee ben). Ik wilde dat de kleuren met transporeerde naar die zonnige, grassige kliftoppen, weer naar beneden naar een kiezelstrand, om dan mijn tenen in de zee te vroeten en plat op mijn rug naar de zomerluchten te kijken. Ik wilde naar deze kleuren kijken en het geluid van de zee en de meeuwen kunnen horen en een frisse zeewind op mijn huid kunnen voelen.

Dit klinkt allemaal wat wazig wellicht, om te proberen om al die verantwoordelijkheid in 15 redelijk geprijsde acryl bollen te leggen, maar weet je wat? Ik denk dat het gelukt is met deze kleuren! De essentie van mijn kust-herinneringen zit in dit zeer prettige kleurenpalet!

Hier zijn de Attic24 Coast Colours….

Bovenste rij, links naar rechts ♥ Meadow ♥ Camel ♥ Parchment ♥ Silver ♥ Grey ♥

Middelste rij, links naar rechts ♥ Aspen ♥ Turquoise ♥ Petrol ♥ Teal ♥ Khaki ♥

Onderste rij, links naar rechts ♥ Sherbet ♥ Cloud ♥ Aster ♥ Bluebell ♥ Denim ♥

Het garen is Stylecraft Special DK, een 100% acryl garen in 100 grams bollen. Dit garen is van bijzondere kwaliteit en is nooit plasticachtig of plakkerig of jeukend. Het is zacht en warm en glad, drie zeer goede eigenschappen voor een deken. Het is heerlijk om mee te haken, het splijt niet, het glijdt makkelijk over de haaknaald en de kleuren…. oh…. de kleuren zijn moeilijk ergens anders beter te vinden. En het is goedkoop in de aanschaf! In de tas hierboven op de foto zie je alle 15 bollen van 100 gram bij elkaar. Dat is genoeg om een eenpersoonsdeken van ongeveer 110 bij 180 centimeter van te maken met het Ripple patroon.

Ik begon met het haken van deze deken rondom Pasen, tijdens een vakantie in Dorset. De eerste vijftien toeren zitten dan ook vol met herinneringen aan een heerlijke vakantie. Ze geven je een goed idee van het kleurenpalet.

Ik heb mijn kleuren in random volgorde gehaakt, waarbij ik heb gespeeld met de blauwe tinten (zee en lucht), de groene tinten (gras), de gele tinten (zand) en grijs (kiezels), op een manier geordend die ik vond passen bij het ritmische verhaal van de kust.

Blauwe en groene tinten, turqoise en aquas zijn mijn zielskleuren, kleuren waar ik het vrolijkst van word. Ik ben er helemaal dol op en wordt en constant naar toe getrokken, mijn hele creatieve leven lang. Grijze, gele en bruine tinten, daar heb ik veel minder mee. Maar dit palet had deze kleuren echt nodig om balans te brengen voor de blauwe tinten. Ze zorgen voor warmte en kalmte, rust voor de koude tinten. En Stylecraft grijstinten zijn best mooi, zeker de Silver Grey, die doet me denken aan kiezelsteentjes.

En zo heb ik erg genoten van de reis die het weer was om deze deken te maken.

Zoals je weet heb ik altijd last van ontwenningsverschijnselen als ik terug kom van een kust-vakantie. Maar gelukkig kon ik dat heerlijke zee-gevoel met het haken deze deken nog wat langer vasthouden.

Ik moet toegeven dat ik behoorlijk verslaafd was aan het haken van deze deken, ik werd er zo zo zo zo zo blij van!

Ik kon geen genoeg krijgen van deze kleuren….

….en werkte bij elke mogelijkheid aan de deken.

Tegen het einde van de deken (zo ergens in Juni), werd ik een beetje verdrietig. Ik realiseerde dat ik niet wilde dat deze deken ten einde kwam.

Maar toch kwam er na 84 prachtige strepen een einde aan.

Ik heb altijd gemengde gevoelens bij het maken van randen om dekens. Het kan soms voelen als een enorme taak om een rand te maken, maar het is ook ontzettend bevredigend. De rand maakt de deken écht af, het voelt als een afsluiting van zo’n lange periode waarin je toer na toer, honderden steken haakte.

Mijn gehaakte dekens zijn gemaakt om echt veel te gebruiken. Ze zijn weliswaar prachtige kleurrijke decoraties voor in ons huis, maar ze zijn zeker ook gebruiksobjecten. Zo’n deken is direct een geïntegreerd onderdeel van ons familie leven. Om ‘m zo tot z’n recht te zien komen, thuis en op vakantie, daar word ik echt vrolijk van!

De Kleine Mensen houden echt bijzonder veel van deze deken en ik vraag me af of dat is omdat ze er ook kust-herinneringen aan hebben? Waarschijnlijk niet, maar toch 😉 Misschien is deze deken gewoon anders dan de anderen omdat het andere kleuren heeft. Hij heeft zeer veel blauwtinten, waardoor ‘t denk ik aantrekkelijk is voor jongens en het kan ook prima als Mannen Deken worden bestempeld. Maar voor mij is het toch echt de Coast deken.

Zal ik ‘m even voor jullie neerleggen?

Ok………………………………….

………….Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daar is ie dan, met alle prachtige golfjes!

Oh my, ik vind ‘m zo gaaf! Het is zo geworden wat ik wilde toen ik ooit 18 maanden geleden de kleuren uitkoos, en ik voel me een klein beetje trots!

Random kleuren kiezen

Je ziet hier hoe de random kleuren werken… het idee bij “random” kleuren kiezen is dat je een harmonieus geheel maakt, wat misschien wel moeilijker is dan het lijkt. Ik probeer de manier waarop ik de kleuren samenstel te variëren, terwijl ik er op let dat geen combinatie te hard of herhalend is. Ik probeer balans en harmonie in de deken te brengen.

Ik wilde ook dat deze deken gemaakt kon worden met 15 bollen van 100 gram Stylecraft Special DK, dus ik had van te voren al nagedacht over hoeveel garen er voor de rand in welke kleuren moest overblijven.

Foto’s Coast deken Attic24

Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik nog even een hele mooie serie foto’s van de deken laat zien? Ik heb de deken opnieuw meegenomen naar de kust toen ie af was, in juli in Dorset en ik had zoveel lol met deze amateur fotoshoot!

Bij Eype strand….

….en in de tuin van Lady B.! Het was een beetje koud dus ik gebruikte de deken hier ook even om me heen geslagen..

….met een wijntje erbij werd het nog fijner! Ik vind deze foto heel gaaf, de ripples van de deken ripplen mooi ín mijn wijnglas. Perfect!

Hier ben ik weer, op een zonnige vroege ochtend, over de promenade lopend bij West Bay, met mijn deken en mijn camera….

….het was een prachtige ochtend, rond half 9, met een zacht windje, zoals je kunt zien.

De blauwe tinten van de zee passen precies bij de blauwe tinten in de deken, en de kleuren van het zandstrand ook! Kleur is zo geweldig!

Ik heb ook nog gespeeld met Deken op het strand bij een trap, maar de kleuren in de schaduw werden minder mooi.

En toen maakte ik nog een foto van boven. Je kunt het hele ritme van de kleuren en de golfjes zo beter in je opnemen. Hypnotiserend, niet waar?

Hier was ik met Kleine Meid in de ochtend, de jongens bleven in de auto omdat ze me een beetje gek vonden doen…

Er waren een paar mensen aan het wandelen, die me vreemd aan keken, maar dat boeit me niet zo. Ik was zo in het moment! 

Deze foto is ook zo mooi!

Mijn Kleine Meid was op het strand ook erg creatief bezig, en ze was er zo trots op!

Toen ik uiteindelijk mijn deken weer in de tas stopte, ben ik op het strand bij haar gaan zitten. Ik had kleine restjes van de kleuren in nette balletjes bij me en ik dacht dat het leuk was om die ook nog een kleine fotoshoot te geven!

….Deze foto zou zo een ansichtkaart kunnen zijn, of niet?

Wie van jullie wil deze deken ook maken?

♥ Je vindt het patroon hier ook in het Nederlands op de site: Ripple Deken

♥ Je volgt bij deze deken precies deze kleurvolgorde. Onthoud dat elke kleur uit twee toeren bestaat.

1.Denim22. Parchment43. Teal64. Aster
2. Aspen23. Turquoise44. Aster65. Cloud
3. Petrol24. Petrol45. Denim66. Meadow
4. Silver25. Meadow46. Meadow67. Parchment
5. Cloud26. Camel47. Khaki68. Khaki
6. Meadow27. Khaki48. Silver69. Camel
7. Parchment28. Aspen49. Sherbet70. Grey
8. Camel29. Sherbet50. Turquoise71. Bluebell
9. Khaki30. Aster51. Bluebell72. Denim
10. Grey31. Grey52. Teal73. Turquoise
11. Teal 32. Parchment53. Aspen74. Aspen
12. Aster33. Khaki54. Camel75. Silver
13. Turquoise34. Petrol55. Parchment76. Meadow
14. Sherbet35. Bluebell56. Cloud77. Teal
15. Bluebell36. Turquoise57. Aster78. Sherbet
16. Grey37. Sherbet58. Grey79. Bluebell
17. Denim38. Meadow59. Petrol80. Khaki
18. Teal39. Camel60. Silver81. Camel
19. Bluebell40. Silver61. Sherbet82. Parchment
20. Cloud41. Cloud62. Aspen83. Cloud
21. Silver42. Aspen63. Teal84. Denim

Rand kleuren 

Het patroon voor de rand staat ook online in het Nederlands, dat vind je hier! Dit zijn alvast de kleuren:

1. Denim (stokjes in alleen de zijkanten, om overeenstemming met de boven- en onderrand te bereiken).

2. Petrol (vasten in alleen de zijkanten, met “vullers” voor de golfjes langs boven en onderrand)

3. Asdter (vasten rondom)

Deze foto is gemaakt door mijn Kleine Meid en ik zie er vrolijk uit, zo met de Ripple deken in mijn hand en de zee achter me. Deze deken bracht veel vreugde!


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Coast Ripple mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Attic24 - Springfrost - Haakpatroon - Week 3 | Een Mooi Gebaar

Friday 3rd of February 2023

[…] Mary-Joyce gebruikt het Coastal kleurenpalet voor haar […]

sabrina van der meer

Thursday 21st of April 2022

hallo attic 24

lucy was het toch? ik vroeg me af bij dat garenpakket via caro atlier zit patrooon niet uitgeprint bij neem ik aan alleen de garen en verder niks toch? dan vroeg ik me wel af welke steken verhoudening heb je dan nodig of ik bedoel zoals je 1 persoon deken vernoemt met hoeveel lossen moet je dan beginnen want dat vernoem je niet of ik heb er over heen gelezen maar heb allen nog maar 5x14+3 lossen (73) zien staan maar vraag me dan eerder af wat is ve verhouding of totaal nodig voor grotere denken???

ik hoor het graag want wil misschien met vakantiegeld pakket halen om een lekkere deken te kunnen maken

mvg sabrina van der meer

Iris van Meer

Sunday 24th of April 2022

Haalo Sabrina,

Het hele Ripple patroon vind u via deze link: https://eenmooigebaar.nl/haakpatronen/attic24/ripple-deken/

Daar staat dit: "Maak om te beginnen een lossenketting van 14 + 3. Ik kan je sterk aanraden om eerst met een klein proeflapje te beginnen, bijvoorbeeld met 31 lossen. Je kunt dan kijken of het patroon bij je past, of je alles snapt en of je de goede haaknaald bij je materiaal gebruikt."

Na je proeflapje kun j dus bepalen hoe veel lossen je op wilt zetten voor jouw gewensre afmeting!

Met vriendelijke groet,

Iris

Carla

Tuesday 8th of June 2021

Super mooi. Ik heb hem ook met veel plezier gehaakt!

Mariette

Monday 10th of May 2021

Goedemiddag, Ik zou heel graag de coach ripple willen maken, maar ik wil een paar kleuren vervangen, is dit mogenlijk?

Met vriendelijke groeten Mariëtte de Zoete

Iris van Meer

Thursday 13th of May 2021

Hallo Mariëtte, Het staat je natuurlijk helemaal vrij om te kiezen met welke kleuren je de deken haakt! Met vriendelijke groet,

Iris van Meer

Wietske

Wednesday 26th of February 2020

Wat een prachtige deken! Ga eerst een kussenhoes maken en een deken zal er ook nog wel van komen, denk ik. Leuk dat je de patronen gratis deelt, dankjewel! Vorige week, ben ik weer sinds lange tijd niet gehaakt te hebben, weer begonnen met haken en een lol dat ik erin heb, zwaar verslavend dat haken, steeds weer een toer willen afmaken terwijl het bedtijd is haha.