Gratis haakpatroon deken – Seaside Deken

De Seaside deken van Coastal Crochet is een Crochet Along (CAL – haak maar mee), die in januari tot september 2018 heeft gelopen. Omdat ik het eindresultaat van de deken zo schitterend vind, heb ik toestemming gevraagd om de deken te vertalen. Gelukkig mocht dit! In deze blogpost vind je wat algemene informatie over de deken.

>>> SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE LINK NAAR ELK DEEL <<<

De Inspiratie

In januari 2018 was er op Instagram een ‘Mollie Makers Week’, waarin je elke dag gemotiveerd werd om een foto te delen met een bepaald thema. Coastal Crochet was een beetje laat met meedoen, maar deelde wel de laatste drie dagen: ‘je favoriete creatie’, ‘je verzameling materiaal’ en tot slotte ‘je inspiratie’.
Dit is de foto die ze deelde bij ‘je verzameling materiaal’…

Oh jee! Vandaag is de hint ‘Craft Stash’ voor de #molliemakersweek. Het zou veel te beschamend zijn om jullie al mijn #crafstash te laten zien, want dat ligt onder mijn bed, naast de bank in een bak, in een bureau in de woonkamer en zelfs in een kastje in de gang! Het is zelfs niet eens goed georganiseerd!! Ik creëer al mijn hele volwassen leven en ik heb zoveel dingen verzameld door de jaren heen…. en de mensen die mij en mijn liefde voor garen kennen, geven me ook altijd van alles door de jaren heen, zeker ongewenst garen! Hier is dus een kleine foto van garen en stoffen die ik de tuin in gesleept hebt vanmorgen….

Deze foto inspireerde me om een onofficiële en ongeplande CAL te maken voor alle mooie restjes!

Het garen onder mijn bed vroeg me al langer om er een deken van te maken, maar ik had geen zin om weer een groot, zwaar project te beginnen: daar heb ik gewoon echt geen tijd voor met andere projecten en commissies (en mijn baan en familie!) Maar als ik nou gewoon maar 4 toeren per week zou haken en het patroon zou schrijven terwijl ik werkte? Dan zou de deken ongeveer in september af zijn (het is dus een langzame CAL!). Dan heb ik tóch een gave CAL dit jaar, zonder dat het alle energie op slurpt.

Dus dat is wat deze CAL geworden is! Doe je mee?

In een blogpost per week vind je steeds de 4 toeren, samen met het geschreven patroon. Ik zal ‘m gewoon verzinnen terwijl we bezig zijn. Er is geen verre vooruitplanning van kleuren of steken… de enige regels zijn dat ik allemaal DK garen gebruik (van mijn bestaande voorraad) en niet meer dan 4 toeren per week haak. De Nederlandse vertaling zal ietsjes sneller online komen: twee blogposts per week, dus 8 toeren, maar het staat je helemaal vrij om het in een langzamer tempo te haken als je daar vrolijk van wordt! De eerste blogpost komt op 14 januari 2019, daarna steeds op maandag en donderdag. 

Het is een grote deken en ik denk dat er ongeveer 157 toeren, dus meer dan 20 weken haakplezier samen! De deken is uiteindelijk 105 bij 120 centimeter geworden, zonder de rand. Dan volgt er nog een smalle rand van ongeveer 4 toeren, je krijgt twee opties.

Bij de aankondiging van dit project op de Instagram van Coastal Crochet kwam een enorme bak met steun en heel veel mensen wilden meedoen! Duizenden mensen hebben meegedaan met deze CAL in 2018, uit meer dan 30 verschillende landen. Het is echt een heel bijzonder project geworden ❤️❤️❤️ Alle instructies blijven natuurlijk gewoon beschikbaar, zodat ook in de komende jaren de mensen dit project nog gewoon kunnen maken!!


Belangrijke links

Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4Deel 5 
Deel 6Deel 7Deel 8 / Deel 9 Deel 10
Deel 11 / Deel 12 / Deel 13 / Deel 14Deel 15
Deel 16 / Deel 17 / Deel 18 / Deel 19 / Deel 20
Deel 21 / Deel 22 / Deel 23 / Deel 24 / Deel 25
Deel 26 / Deel 27 / Deel 28 / Deel 29 / Deel 30 
Deel 31 / Deel 32 / Deel 33 / Deel 34 / Deel 35