Skip to Content

Blokken

Hoe kun je haakwerk blokken?

Waarom blokken?

Als je vierkantjes haakt, worden ze soms niet helemaal mooi vierkant. Als je meerdere vierkantjes haakt, hebben ze niet altijd precies hetzelfde formaat. Om ervoor te zorgen dat je vierkantjes wat mooier vierkant zijn én wat beter dezelfde maat hebben, kun je blokken.

Wat is blokken?

Blokken is het oprekken van je haakproject, het natmaken en het in de goede vorm hleemaal laten drogen, ten einde een uniformere en mooiere eindvorm te bereiken. Het maakt niet uit of je eerst natmaakt of eerst oprekt, als je bij het natmaken maar zorgt dat alle randen goed vochtig zijn, zodat ze strak in vorm kunnen drogen.

Hoe kun je blokken?

Het blokken kun je op veel verschillende manieren doen. Er bestaat niet echt een foute manier, zolang je projectje maar in de juist vorm goed natgemaakt kan worden en goed kan drogen. Voor alle verschillende manieren geldt dat hoe steviger de pinnen waarover je je haakwerk glijdt, en hoe rechter de ondergrond, hoe mooier je projectje wordt. Zorg dat je je project licht oprekt voor je het vastspeld of voor je het op een andere manier fixeert.

Speciale granny spanner 

Ik gebruik zelf een speciale granny spanner: een blauwe plank met daarin héél veel schroefgaatjes en 8 bijgeleverde stevige lange schroeven waar ik de vierkantjes overheen kan schuiven. Doordat er veel gaatjes zijn, kun je projecten van allerlei afmetingen opspannen. De stevige lange pennen zorgen ervoor dat ik wel 30 of 40 vierkantjes tegelijkertijd kan blokken!

Op de achterkant van mijn granny spanner zitten ook nog eens gaatjes in andere vormen, dus de keuze is reuze.

Mijn spanner is inmiddels zoveel gebruikt dat de schroefgaatjes een beetje zijn gaan roesten. Ik heb daarom een kartonnetje tussen het onderste vierkantje en de plank liggen, anders ben ik bang dat er roestvlekken in m’n project komen.

Aan zo’n speciale granny spanner hangt echter wel een prijskaartje. Daarom kun je er ook voor kiezen om er zelf één te maken, van hout, of in een goedkope snijplank, of in een onderzetter.

Op de bank of een matras

Je kunt je projectje ook op een stevig bankkussen of op je matras opspelden. Gebruik daarvoor gewone knopspelden en druk deze op meerdere punten door je haakwerk heen. Je kunt de vierkantjes voordat je ze opspelt natmaken, of je kunt een natte handdoek over je projectjes heenleggen terwijl ze vastgespeld zijn. Deze methode gebruik ik nog steeds voor projecten waar de spanner te klein voor is.

 

Weet jij nog een manier die hier écht bij moet? Laat het me weten via Facebook en ik voeg ‘m toe!