Skip to Content

Sungold Introductie

Sungold Introductie

Goedemorgen! Als je eerst het Sungold pakket wilt kopen en dan de blog wilt lezen, klik dan even op één van onderstaande knoppen. Je kunt bij de Woolwarehouse bestellen (uit Engeland) waar Attic24 haar pakketten laat samen stellen, of je kunt bij de Wolkast bestellen, dan komt het gewoon uit Nederland (maar is hetzelfde garen 🙂 )

Ik heb heel veel zin om vandaag de inspiratie te delen achter mijn laatste dekenontwerp die SUNGOLD heet. Je kunt het meteen al zien aan de foto’s: deze deken is geïnspireerd op bloementuinen. Niet gewoon normale achtertuinen, maar het type tuin dat onderhouden wordt door een team van horticulturalisten. Het type schitterende, grote Engelse tuin die rondom grote landhuizen ligt, of het type tuin dat horticulturele organisaties als show tuinen aanleggen.

Ik ontdekte onze lokale Royal Horticultural Society tuin toen ik foto’s verzamelde voor de Sweet Pea Deken. De RHS Harlow Carr ligt vlakbij Harrogate in North Yorkshire en het is een heerlijke plek om naar toe te gaan met de familie. We hadden dit jaar zelfs seizoenskaarten zodat we zo vaak konden gaan als we wilden. We wilden alle vier de seizoenen gaan, maar de late zomer is toch mijn absolute favoriet.

Ik ben nog vrij nieuw in het bezoeken van grote tuinen. Ik denk dat ik, omdat ik maar een heel klein achtertuintje heb, nooit bijzonder geïnteresseerd ben geweest in het zoeken naar groots tuinontwerp als inspiratie. Maar bloemen….: ja, ik ben al vrijwel mijn hele leven een enorme bloemenverslaafde. En de bloemenborders in de late zomer zijn schitterend zo vol van glorieuze kleuren die gloeien in dat specifieke gouden zonlicht dat eind augustus en begin september binnenkomt.

Een bezoek aan deze tuinen vol bloemkleuren zorgt ervoor dat ik me altijd blij en energiek voel. En ik kan je vertellen dat het haken van een deken met dezelfde kleuren precies hetzelfde effect heeft: het is kleurentherapie die serieus goed is voor de ziel.

De afgelopen jaren heb ik honderden foto’s gemaakt van de beroemde bloemenborders bij RHS Harlow Carr, en ik heb deze verzameling afbeeldingen gebruikt om me te helpen het Sungold-kleurenpalet te creëren. De kleuren zijn rijk en opbeurend – vrolijke bloementinten die gloeien van gouden warmte. In de late zomer is er zeker veel warmte in het bloemenkleurenpalet – rijke tinten goud, gebrand oranje en koper, dieprood en roodbruin en de mooiste rijke paarse en verzadigde roze tinten. En dan zijn er nog de zachtere mauve en zilverachtige groene tinten, die een algeheel gevoel van rijke overvloed creëren, verzacht door goudkleurig zonlicht.

De Sungold-deken wordt uitgevoerd als een crochet along (CAL) en ik zie het graag als een soort digitale uitnodiging voor een langzame tuinwandeling met mij, met de zon op ons gezicht en de grenzen van de nazomer in volle bloei. bloeien. Als dat aantrekkelijk klinkt, lees dan verder en ik vertel je meer over de garenkleuren en het nieuwe patroon dat ik heb ontworpen voor de Sungold CAL deken.

Voor de Sungold deken heb ik 15 tinten Stylecraft Yarns Special DK samengesteld, en ik ben helemaal weg van de manier waarop ze bij elkaar passen. Ik wilde dat dit kleurenpalet een kleine dosis zomerse perfectie zou zijn – kleuren die me doen denken aan een zonnige middag, wandelend tussen felgekleurde bloemen die zoemen met bijen.

Hier zijn de 15 tinten van Stylecraft Special DK die het Sungold Pakket vormen:

Bovenste rij:

♥ Lavender ♥  Proper Purple ♥  Plum ♥  Boysenberry ♥  Fuchsia Purple ♥

Middelste rij:

♥ Gold ♥ Tomato ♥ Copper ♥ Claret ♥ Magenta ♥

Onderste rij:

♥ Dandelion ♥ Lime ♥ Lincoln ♥ Sage ♥ Cyprus ♥

Je vindt het Sungold pakket bij de Wool Warehouse (Engeland) of de Wolkast (Nederland):

Zoals je weet, is één van de dingen waar ik erg gepassioneerd over ben het ontwerpen van dekens met eenvoudige patronen om nieuwe haaksters aan te moedigen om met vertrouwen aan een groot project te beginnen. Ik vind het ook leuk dat mijn vereenvoudigde ontwerpen ook geweldig zijn voor meer ervaren haaksters – deze strepen zijn ontworpen om je te helpen ontspannen en te genieten van de ritmische en therapeutische aard van het werken van eenvoudige rijen met prachtige kleuren, zonder dat je hoeft te worstelen met het moeilijk lezen van patronen.

Het is eigenlijk moeilijker dan je zou denken om nieuwe streeppatronen te bedenken die basissteken gebruiken in eenvoudige herhalingen. Ik werk heel hard om het simpel voor je te houden. Voor de Sungold heb ik een heel gemakkelijk, klein kanten omhulsel ontworpen dat prachtige, ronde strepen creëert, geïnspireerd op de vormen die ik zie in de brede bloemenranden. Ik zal je laten zien wat ik bedoel…

….kun je de zachte, ronde vormen zien?

Wanneer meerjarige bloemen in overvloedige lagen worden geplant, creëren ze een reeks overlappende rondingen waarvan ik het uiterlijk erg mooi vind.

De bovenstaande foto toont mijn Sungold-proeflapje waar het licht doorheen schijnt, waardoor je een duidelijker beeld krijgt van het zeer mooie patroon. Het doet me een beetje denken aan de bloemen die in overlappende bosjes in de rand groeien, nou dat is wat mijn geest in ieder geval ziet… Ik denk dat het niet echt uitmaakt hoe de steekconfiguratie eruit ziet, alleen dat het allemaal samenwerkt om een super mooi streeppatroon te creëren waar je van kunt genieten 🙂

Dit is een gemakkelijk patroon om te leren, en op voorwaarde dat je een gelijkmatige spanning kunt vasthouden en de basissteken kunt haken (een stokje en een vaste), dan is dit patroon zeer haalbaar voor beginnende haaksters. Mogelijk moet je oefenen met het haken van een rij stokjes in een lossenketting, maar ik verwacht niet dat er problemen zullen zijn bij het leren van dit steekpatroon. Er zal natuurlijk mijn gebruikelijke volledige (en dan bedoel ik VOLLEDIGE) foto-tutorial zijn om je bij elke stap te helpen, en ik heb er alle vertrouwen in dat jullie het allemaal geweldig zullen vinden om deze nieuwe streep te haken. Het is puur haakplezier.

In de foto’s hierboven heb ik de Sungold foto’s netjes geordend laten zien in een ‘warme regenboog’ (zie je dat er geen blauw in dit palet zit? Dat is heel ongebruikelijk voor mij!), maar de CAL deken wordt als gemengde strependeken gehaakt.

Met “gemengde streep” bedoel ik dat de vijftien kleuren op een harmonieuze manier met elkaar worden gemengd, die lijkt op de aangename mix die je in een bloementuin zou zien.

De bovenstaande strepenproeflap geeft je een idee van hoe prachtig de Sungold-kleuren er bij elkaar uitzien, en hoe rijk en opbeurend ze zijn – zonneschijn en bloemen, wat wil je nog meer?! De deken wordt prachtig, ik voel het gewoon.

Als je er echter de voorkeur aan geeft dat de kleuren de natuurlijke volgorde van het kleurenwiel volgen, dan creëer ik ook een “colourwash”-streep die je kunt volgen tijdens het meehaken, als dat meer jouw ding is.

Dit jaar is er ook nog een derde optie, en dat is het maken van vierkanten!

Eén van de Attic24 Facebook-groepen (“Hooked on Attic24“) gaat een alternatieve Sungold CAL runnen, met een vierkant ontwerp naast mijn strepen. De getalenteerde haakster Kaz Hall maakt een Sungold-versie van mijn Summer Harmony-deken en zal de kleurenkaarten in wekelijkse afleveringen delen als onderdeel van de Sungold CAL. We bespraken samen de kleuren en besloten Violet en Meadow toe te voegen aan de 15 Sungold-kleuren, waardoor er in totaal 17 nodig zijn voor de vierkantenversie van dit haakpatroon.

Zoals je op de foto kunt zien, heeft ze een vliegende start gemaakt en zullen we de komende weken fragmenten van de voortgang delen. Volgens mij ziet het er nu al prachtig uit!

Als het maken van een Sungold Harmony je aanspreekt, zorg er dan voor dat je lid wordt van de “Hooked on Attic24” Facebook-groep voor alle details. Je moet ook Meadow en Violet aan het winkelmandje toevoegen als je een Sungold-garenpakket koopt.

*Let op: er komt ook een Nederlandse vertaling van het Sungold Harmony patroon, geen zorgen <3

Oké, laten we het nu over de CAL-details hebben, voor het geval dit allemaal nieuw voor je is en het allemaal een beetje intimiderend lijkt. Ik beloof je dat het makkelijk is en dat haken erg leuk is.

Ten eerste hoef je je niet aan te melden voor deze CAL; het is allemaal heel relaxed hier, dus je hoeft alleen maar je garen bij elkaar te rapen en mee te doen als het gratis patroon op vrijdag 5 januari uitkomt.

♥ De Attic24 SUNGOLD CAL duurt in totaal 8 weken, beginnend op vrijdag 5 januari – dat is de dag waarop het patroon hier op mijn blog wordt gepubliceerd en ik je alle informatie geef die je nodig hebt om aan de slag te gaan . Vervolgens geef ik in januari en februari 2024 elke vrijdag wekelijkse updates, zodat we het meeste uit de weekendtijd kunnen halen.

LET OP: ik doe mijn best om de delen steeds op dezelfde vrijdag te publiceren als Attic24 ze in het Engels uitbrengt. Ik krijg het patroon NIET van te voren, dus ik ga gewoon hard werken en hopen dat het snel online kan. Het kán een enkele keer gebeuren dat je eventjes moet wachten, ik zal altijd op Facebook zetten wanneer het nieuwe deel online is, dan hoef je niet steeds te refreshen…

♥ Er komt een volledige foto-tutorial hier op mijn blog voor het nieuwe Sungold-streeppatroon. Week 1-6 deel ik de kleurvolgorde voor een set strepen (ongeveer 15 per week). Week 7 zal een inhaalweek zijn, en de laatste, week 8, zal helemaal in het teken staan van de rand.

♥ Het SUNGOLD GARENPAKKET bevat 15 x 100 g bollen Stylecraft Special DK en is voldoende om één deken te maken. De deken zal ca. 120 cm x 175 cm. Als je een grotere deken of een tweepersoonsbed wilt maken, heb je twee pakketten nodig. Ik geef lossenketting hoeveelheden voor degenen onder jullie die grotere (of kleinere) dekens willen maken.

♥ Er zit geen gedrukt patroon in dit pakket, alle patrooninformatie staat hier op mijn blog, met updates elke vrijdag in januari en februari 2024.

♥ Alle CAL-informatie (patroon- en kleurinformatie) blijven in de toekomst GRATIS op mijn blog staan, zodat je er toegang toe hebt op een tijdstip dat jou uitkomt. Je hoeft de haakreis dus niet in 8 weken te proppen als je dat niet wilt – neem de tijd en werk in je eigen tempo.

♥ Iets wat mij vaak wordt gevraagd: kun je je eigen kleuren gebruiken, of een van mijn andere garenpakketten gebruiken en toch meedoen aan de CAL? Het antwoord is JA, natuurlijk kan dat! Ik waardeer het dat velen van jullie waarschijnlijk al garen hebben waar je gebruik van wilt maken, en ik kijk er echt naar uit om je creativiteit te zien bij het opsplitsen van stash.

Al met al heb je waarschijnlijk al geraden dat dit een ontspannen meehaakproject is en dat het hoofddoel is dat we allemaal plezier hebben bij het samen haken. Het is zo’n mooie manier om het nieuwe jaar te beginnen, en ik hoop dat je er net zo naar uitkijkt als ik.

Voordat ik ga, wil ik even zeggen hoe dankbaar ik ben voor mijn voortdurende samenwerking met de lieve mensen van Wool Warehouse, ze zijn echt fantastisch. We werken sinds 2014 samen en het zijn gewoon de allerliefste mensen, een echt familiebedrijf dat oprecht om hun klanten geeft. En voor volledige transparantie ontvang ik (= Lucy van Attic24, niet Iris van Een Mooi Gebaar ;-)) een commissie voor elk Attic24-garenpakket dat via Wool Warehouse wordt verkocht, dus hartelijk dank voor uw steun, ik waardeer het meer dan ik kan zeggen.

Nou, ik denk dat dit alles is voor nu, en ik hoop dat deze rijke, zonovergoten kleuren je hebben geïnspireerd om een nieuwe dekenreis met mij te plannen… roll on January!

Handige Sungold Links

WEEK 1 SUNGOLD Strepen 1-15
WEEK 2 SUNGOLD Strepen 16-33
WEEK 3 SUNGOLD Strepen 34-51
WEEK 4 SUNGOLD Strepen 52-69
WEEK 5 SUNGOLD Strepen 70-87
WEEK 6 SUNGOLD Strepen 88-99
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)
♥ SUNGOLD HAAKPATROON
♥ SUNGOLD HARMONY HAAKPATROON
♥ SUNGOLD INTRODUCTIE
♥ DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORK SHEET
♥ DEEL 1 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 2 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 3 GEMIXTE STREPENE WORKSHEET
♥ DEEL 3 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 4 MIXED STRIPE WORK SHEET
♥ DEEL 4 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 5 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 5 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET
De Rand


Alvast een strependeken haken?

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Truus Lammers

Tuesday 5th of December 2023

Jouw patronen vallen mij altijd op!