Skip to Content

Sweet Pea

Sweet Pea

Gratis haakpatroon – Sweet Pea – Attic24

In deze blogpost wordt de schitterende Sweet Pea CAL van Attic24 geïntroduceerd en toegelicht. Het is een vertaling van haar oorspronkelijke blogpost. Uiteraard heb ik eerst toestemming verkregen, voordat ik hier dit bericht heb geplaatst. Ik behoud trouwens de Engelse naam, Sweet Pea, omdat “Pronkerwt” een stuk minder gezellig klinkt 😉

>> SCROLL NAAR BENEDEN VOOR ALLE LINKS DIE BIJ DIT PATROON HOREN!<<

Als je de afgelopen jaren op mijn blog hebt gekeken, weet je dat ik een zwak heb voor zomerbloemen en dat ik die graag tentoonstel in kleine vaasjes op mijn tafeltje. Het is een belangrijk, gewaardeerd, inspirerend onderdeel van mijn zomertijd en ik blijf me verbazen over de vrolijkheid die bloemen kunnen brengen.

Het lukt me niet altijd om sweet peas te hebben, aangezien ik niet zo georganiseerd ben en het me bijna nooit lukt om de goede zaden op de goede tijd te planten. Ook dit jaar heb ik het zaaiseizoen gemist, maar ik heb zaailingen gekocht van de sweet pea, die gewoon werden thuisbezorgd! Je zou denken dat het niet mogelijk zou zijn, plantjes via de post, maar het is toch gelukt. Ze werden geleverd in prachtig tissuepapier zodat zowel de mooie worteltjes als de kwetsbare plantjes helemaal beschermd, gezond en perfect thuis kwamen. Klaar om te groeien!

Door de extreem hete zomer, zijn mijn lieve sweet peas niet zo super goed gegroeid. Er waren gelukkig wel genoeg bloemen om elke week een klein bosje van te kunnen plukken in de zomer maanden. Het laatste bosje heb ik zelfs pas op 22 oktober geplukt, dus ze hebben ongelofelijk lang gestaan. Ik werd er zo gelukkig van! Ongelofelijk!

Vroeg in het jaar besloot ik om een deken te maken, die geïnspireerd was op de kleur van de prachtige Sweet Peas. Daartoe ging ik samen met mijn familie naar de Royal Horticultural gardens Harlow Carr (vlakbij Harrogate) op zoek naar kleurinspiratie. Die tuinen zijn echt prachtig en het was heerlijk om die overdaad aan sweet peas te zien groeien. Er was een speciale reden om op die ene hele hete zonnige zaterdag in midden Juli te gaan – er was een Nationale Sweet Pea Show! Bloemenshows bestaan en ze zijn heel, heel vreemd. Wat ik met vreemd bedoel is dat ze heel formeel zijn en competetief en totaal niet wat ik verwachtte…. ik laat het je zien…

Formaliteit, met een hoofdletter F, zie je dat? En echt heel competetief, je kon de spanning in de lucht voelen hangen.

Ik had verwacht dat de kleuren gemixt zouden worden en vond de hele rigide scheiding ervan een beetje ongemakkelijk. Het was allemaal heel keurig en proper, maar ik had wat medelijden met die lieve sweet peas, die helemaal keurig in hun competitievaasjes moesten staan. Ik wilde ze allemaal door elkaar gooien en in gezellige kannen zetten, zodat ze konden mixen met hun kleurrijke buurtjes.

De formaliteit deed trouwens geen afbreuk aan de bloemen zelf, die waren spectaculair! Ik heb er lang naar staan kijken en aan staan ruiken (ik was de enige die rook) en naar elke variatie in kleur staan sturen.

Ik hou van de combinatie van zachte pastelkleuren, die toch sterk kunnen overkomen in sweet peas, alsof ze stralen van blijdschap over de komst van de zomer.

Ik was na de show geïnspireerd, al was het niet mijn stijl, ik werd wel echt vrolijk van alle prachtige bloemenkleuren.

Het aller aller beste van de show was dat je gemixte bloemen kon kopen om mee naar huis te nemen. Ze stonden buiten in een emmer en voor 2 pond kon je een bosje kopen. De verkoopvrouwen vertelden me alle namen van elke variëteit en de passie spatte van de dames af, heerlijk!

Ik heb drie grote bossen gekocht om mee naar huis te nemen en oh oh, wat waren ze schitterend! Ik bleef maar foto’s maken ervan 🙂

De geur van de sweet peas is waar ik het allermeeste van houd, maar dit jaar heb ik speciale aandacht gehad voor alle kleurvariatie. Ik hou normaal niet van zachte pastelkleuren, zoals je misschien wel kunt zien aan m’n eerdere dekens, maar de variatie van kleuren in de sweet peas heeft me echt verbaasd. Er zijn witte bloemen, maar ook schitterende donkerpaarse, en alle kleuren er tussen in.

Wanneer je pastelkleuren mixt met felle kleuren, gebeurt er iets magisch: het resulteraat is pure nostalgische zomertijd. Het zijn warme zonnige dagen en blije herinneringen uit je kinder tijd, luie middagen in de tuin en blote voetjes in het koele gras. Het is zoet en langzaam, warm en heerlijk. Deze kleuren geven je echt een zomer feel-good gevoel!

Het idee voor de deken kwam toen ik met deze kleuren ging spelen. Ik blijf eindeloos geïnspireerd door de natuur en de seizoenen en voor deze deken kwam de inspiratie van de zomer. Voor mij zitten er veel herinneringen in deze bloemen, omdat mijn moeder ze elk jaar in de tuin had.

Het was heerlijk om échte levende bloemen te hebben om het kleurkiesproces te ondersteunen. Er zijn duizenden foto’s op internet en ik had al zadenzakjes, maar er gaat niets boven de échte bloemen!

Het was uiteindelijk makkelijk om vanuit de Stylecraft Special DK kleurenrange kleuren te kiezen. Er zijn zoveel prachtige roze en paarse kleuren beschikbaar van dat garen! Het lastigste vond ik de groene kleuren en daar heb ik dan ook lang mee gestoeid. Uiteindelijk heb ik wat steeltjes afgeknipt zodat ik de variatie in de groene kleur ook goed naast de wasknijpertjes kon leggen. Ik heb geprobeerd de echte balans van de bloemen over de brengen: de groene tinten en de blaadjes, de lichte kleuren en de fellere.

Ik denk dat het gelukt is om een mooi, harmonoieus palet te maken, dat prachtig uitkomt in een strependeken.

Van dit palet van kleuren word ik echt vrolijk, het doet me zo aan warme zomerdagen denken! In de foto hieronder zie je de gekozen Stylecraft Special DK kleuren.

Ik heb 15 kleuren Stylecraft Special DK gekozen voor deze Sweet Pea deken.

Bovenste rij van links naar rechts

♥ violet ♥ cypress ♥ candyfloss ♥ magenta♥ plum ♥

Middelste rij, van links naar rechts

♥ lavender ♥ meadow ♥ soft peach ♥ blush ♥ fuchsia purple ♥

Onderste rij, van links naar rechts

♥ wisteria ♥ pistachio ♥ cream ♥ clematis ♥ pomegranate ♥

Je kunt de Sweet Pea ook in een pakket kopen, bij de Wool Warehouse. Als je dat via onderstaande Engelstalige link doet, krijgt de ontwerpster van de deken (Lucy van Attic24) een kleine bijdrage.

❧?SWEET PEA GAREN PAKKET?❧

Ik wist dat ik weer strepen wilde voor de Sweet Pea deken. Ik hou ontzettend van strependekens, zo heerlijk meditatief om herhalende strepen te haken. Ik heb allerlei schelppatroontjes verzonnen, maar uiteindelijk ben ik op iets ongelofelijks simpels uit gekomen….

….dit is het nieuwe patroon, dat ik “Trellis” heb genoemd. Het is een simpele combinatie van kleine gestapelde schelpjes (zoals de klimmende sweet pea bloemen) en strakke strepen van stokjes (die de stokken representeren). Het patroon is geïnspireerd op mijn eigen sweet peas in de tuin die tegen bamboe stokken en touwtjes aan gegroeid zijn.

Mijn eigen trellis zien er wat rommelig en zwak uit, maar ze werkten prima en hebben de hele zomer gestaan, tot een herfststorm in oktober alles met de grond gelijk blies.

Deze steek is heel eenvoudig om te haken en speciaal met beginners in gedachte ontworpen. Als je eenmaal de eerste twee toeren hebt gehaakt, is daarna elke toer hetzelfde en elke toer gebruikt maar één steek: het stokje. Daardoor is het patroon heel makkelijk te onthouden en haken. Deze heerlijke luchtige stokjes toeren zijn ontspannend, snel en heel verslavend en het resultaat is zacht en licht van textuur. Er is bovendien geen goede of verkeerde kant van de deken, ze zijn aan beide kanten hetzelfde. Ook heb je makkelijk rechte zijkanten. Ik ben er zo blij mee!

Tijdens de afgelopen maanden heb ik zoveel met de kleuren gespeeld en zoooo veel proefjes gemaakt (zelfs eenderde hele deken, die toch niet goed voelde) en na heel veel piekeren heb ik twee verschillende streepopties verzonnen. Ik vertel je er meer over in januari, ze zien er allebei schitterend uit, ik kan niet wachten om je er meer over te vertellen!

Helaas is het sweet pea seizoen weer over aan deze kant van de aarde en ik ben een beetje jaloers als ik denk aan die mensen die juist nu aan de zomer beginnen. Ik heb weliswaar honderden foto’s om naar te kijken en de zak met garen voor dit project is natuurlijk ook een soort van sweet pea hemel!

Ik ben enthousiast om te gaan beginnen en kan eigenlijk niet wachten!!!

Mensen die al eerder meegedaan hebben met mijn Crochet-A-Longs weten dat er vaak ook iets anders te delen valt in deze eerste introductie blogpost……

…………Planner stickers! Rachel van EllieBethDesignsUK heeft prachtige stickers gemaakt om je te helpen om de CAL te plannen en te vieren. Er zijn aftelstickers en stickers voor elke week, en ook stickers van prachtige bloemen.

De strepen aan de linkerkant zijn één lange sticker (zoals prachtig washitape) en de kleuren kloppen precies! Als je geen planner hebt, kun je op een kalender of in je dagboek plakken. Je kunt ze via deze link bestellen: {hier}

Rachel is een beroemde haakster, die ook onderdeel is van de leuke online community #plannerswhohook !! Om dit te vieren, heeft Rachel een speciale Big Book of Stickerating ontworpen gefocust op garen en haken en het is fantastisch! Het boekje heeft 6 pagina’s vol kleurrijke stickers.

Als je deze stickers wilt kopen, kan dat met de code SWEETPEA, dan krijg je 15% korting, via deze link: ElliebethDeisgnsUK.

Laatste algemene informatie:

♥ Je hoeft je voor deze CAL niet aan te melden.

♥ Er staat een volledige, fotorijke, fototutorial hier op de site voor het nieuwe Trellis Stripe patroon. Elke week deel ik dan de kleurenvolgorde voor de twee verschillende Sweet Pea dekens die je kunt maken.

♥ Het SWEET PEA GAREN PAKKET bestaat uit 15 x 100 gram Stylecraft Special DK, wat genoeg is om één eenpersoonsdeken te maken.

♥ De Sweet Pea deken wordt ongeveer 120 bij 175 centimeter groot. Je hebt twee pakketten nodig als je een tweepersoonsdeken wilt maken en ik zal in de eerste week aangeven hoe je het patroon dan aan moet passen.

Ik hoop dat jullie er net zoveel zin in hebben als ik om te beginnen!!


SWEET PEA GARENPAKKET (uit Engeland
SWEET PEA GARENPAKKET (van de Wolkast)
TRELLIS PATROON
SWEET PEA DEKEN INTRODUCTIE
 SWEET PEA DEKEN VOORBEREIDING (inclusief sneak peek van de kleurenvarianten Posy en Colourwash dekens!)
CAL DEEL 1
♥ CAL DEEL 2
♥ CAL DEEL 3
♥ CAL DEEL 4
♥ CAL DEEL 5
♥ CAL DEEL 6
♥ CAL DEEL 7

Delen is lief!

Harbour Week 3 Haken | Een Mooi Gebaar

Tuesday 16th of May 2023

[…] met mijn dekens bezig ben. Mijn CAL ontwerpen hebben vaak iets van een zomer thema (Meadow, Dahlia, Sweet Pea, Sunny), omdat het mijn absoluut favoriete seizoen is en ik er eindeloos veel inspiratie uit haal. […]