Skip to Content

Deel 7

Deel 7

Gratis haakpatroon deken – Sweet Pea Deken CAL – Deel 7

De briljante, creatieve Lucy van Attic24 heeft de schitterende Sweet Pea deken ontworpen. Hier op de site vind je alle delen, uiteraard met toestemming, naar het Nederlands vertaald. Veel haakplezier met dit laatste deel! De links naar alle andere delen vind je onderaan dit bericht.

Daar zijn we dan, voor het allerlaatste stukje Sweet Pea CAL en wat is het een bitterzoet moment, het afscheid van deze prachtige bloemenreis. Ik heb deze week rustig aan de laatste streep van de rand gewerkt, ter voorbereiding op het delen van vandaag en ik was weer zo dankbaar en vrolijk! Deze prachtige twee dekens hebben me ontzettend veel lol gebracht, van begin tot einde, en ik weet nu al dat ik ze zal missen…

Ik moest tijdens het haken van de lange rand-toeren ook weer denken aan het begin van mijn reis met deze deken, in mei vorig jaar. Ik kreeg toen twaalf kleine plantjes van Sarah Raven, netjes ingepakt in keukenpapier. Ik wist toen al dat ik het bosje bloemen om zou zetten in een kleurenpalet en ben absoluut niet teleurgesteld!

…..zulke mooie kleuren!

Het samenstellen van het juiste kleurenpalet was echt een klein feestje. Ik twijfel altijd heel heel lang over kleurkeuzes, (vele weken gaan erover heen), steeds weer aanpassen en veranderen, spelen met de kleurenwasknijpers tot ik écht tevreden ben. Het is een heel emotioneel proces en ik giet mijn ziel en zaligheid in dit deel van het proces. Ik weet ook, via de honderden opmerkingen en berichten hier en via social media dat jullie ook diezelfde diepe connectie met mijn kleurkeuzes voelen.

Jullie weten dat wellicht allemaal al, zeker als jullie al eerder één van mijn dekens gemaakt hebben… Je hoort de verhalen achter mijn ideeën, en is dat niet gezellig? Ik denk ‘t wel!!

Net als in vorige weken, deel ik graag wat foto’s die me opvielen op social media…. geen thema deze keer, gewoon voor de leuk!

@the_pink_rose_fairy op Instagram heeft prachtige bloemetjes gemaakt met de Sweet Pea kleuren.

Lisa heeft ook wat mooie bloemetjes aan de hoek van haar deken toegevoegd. Ze heeft de Linen rand gebruikt.

Nic heeft een schitterende Leftie Shawl gemaakt met haar Sweet Pea restjes.

Ruth heeft haar granny trui ook af.

Anne maakt inmiddels haar derde Sweet Pea project: The Lost Garden, en het is prachtig.

Sian deelde deze prachtige deken die ze zelf ontwierp, mooi he?

Anja deelde deze deken.

Ik word weer zo ongelofelijk vrolijk van de offline ontmoetingen die wereldwijd gehouden worden! Er zijn al meer dan 9,200 leden van de Attic24 Moorland More groep op Facebook ). Deze dames heten de  “YaYaYarners” (love!) en die wonen in Alabama!

De zussen Jana en Jitka hebben de Sweet Pea gemaakt in #teammirror en #teamrepeat. Jana deelde deze prachtige foto van hen bij hun ouderlijk huis in Tsjechie.

We zijn een toffe, internationale groep van blije Sweet Pea haaksters. Wist je dat Wool Warehouse mijn pakketen naar meer dan 100 landen opstuurt? Tof he?

Het is een prachtige week geweest met het afronden van beide dekens. Het duurt altijd lang voor ik besluit wat voor rand ik wil maken. De rand bij de Sweet Pea was niet makkelijk om te verzinnen, maar ik ben tevreden met het eindresultaat.

Ik heb 7 kleuren gekozen voor de rand, in de volgende volgorde:

1. Meadow  2. Pistachio 3. Soft peach  4. Wisteria

5. Magenta 6. Fuchsia Purple  7. Violet

De Trellis rand is een simpele rand met veel vasten en lossen. Het is een soort miniversie van de Trellis strepen.

Je hebt vast al ontdekt dat de Trellis strepen een vrij rekbaar eindresultaat maken. Dit betekent dat de rand ook vrij rekbaar moet zijn zodat ‘ie niet gaat krullen.

HOEVEELHEID GAREN TRELLIS RAND

Ik heb 18 gram garen gebruikt per toer voor de eerste paar toeren voor de normale standaard, en 22 gram voor de laatste kleuren. Ik had nog genoeg garen over, behalve voor de Fuchsia Purple, die leek niet genoeg te zijn. Weeg even je restjes voor je aan de rand begin.

Je hoeft niet alle 7 randen te maken. Bovenstaande foto heeft 5 toeren en ziet er alsnog schitterend uit. Probeer vooral zelf uit wat je mooi vindt en experimenteer ook rustig met andere kleuren!

Er is (natuurlijk) een uitgebreide foto-tutorial voor deze rand, die ik Trellis rand heb genaamd.

Klik hier om naar het Trellis rand patroon te gaan.

Zullen we dan nu maar eens kijken naar het einresultaat?

Oh, zo prachtig, niet waar? Ik wilde iets dat zacht en mooi was en een beetje licht langs de rand, net zoals de blaadjes van de pronkerwt. Ik ben zo blij met het resultaat!

Vanmorgen had ik de dekens boven op elkaar gelegd nadat ik heel veel foto’s had gemaakt en toen stond ik er even bij stil hoe mooi ze zijn.

De stapel representeert ook zo’n enorme hoeveelheid werk, met al die duizenden steken, ik ben er trots op!

Ik heb niet heel veel foto’s gemaakt, maar toch een paar mét rand.

Eerst de Sweet Pea Posy…

…ziet er lief uit he, met alle bloemenkleurentoeren!

Ik ben zo ongelofelijk blij met deze deken!!!

Ik vind het prachtig hoe de Trellis rand een hele duidelijke afbakening aan de deken geeft. Je moet je rand heel zorgvuldig kiezen (zowel de kleuren als de breedte, maar ook de algemene look ervan) en het is niet makkelijk om de goede balans van alle drie te vinden.

Een goede rand zorgt er echt voor dat een deken tot leven lijkt te komen…

….en het is zo gaaf als de deken eindelijk klaar is voor het Ta-dah moment!!

De Sweet Pea Colourwash heeft precies dezelfde rand gekregen als de Posy.

De rand kabbelt een beetje langs alle kleurveranderingen en houd het allemaal goed bij elkaar.

De rand bij deze deken ziet er een beetje rommelig uit, niet waar? Ik had hier besloten om een haaknaald 5 te gebruiken, terwijl ik een 4.5 gebruikte voor de hele deken. Bij de laatste toer werd het duidelijk dat deze rand niet mooi uitkomt in een grotere haaknaald… Fijn he dat ik die fout alvast voor jullie gemaakt heb, zodat ik het goed in het patroon kon opschrijven? Geen dank 😉

De rommeligheid daar gelaten, ik ben heel blij met hoe de deken geworden is.

Dit zijn beide prachtige dekens naast elkaar, ze zijn helemaal in ons gezinnetje opgenomen.

Ik gebruik deze deken elke dag en de Kleine Mensjes hier in huis ook. HEERLIJK is het, als dekens gebruikt worden!

Voordat we gaan wil ik je nog eens hartelijk bedanken voor het meedoen met deze CAL. Ik kan het moeilijk in woorden uitdrukken maar ben ongelofelijk dankbaar voor al jullie lieve woorden, bezoekjes, en het delen van alle mooie foto’s in de afgelopen weken. Ik zou heel eenzaam zijn zonder jullie. Bedankt!

Deel 7 is weliswaar het einde van deze reis…. maar…..

……………wat ga jij doen met je restjes?

Haak je een kussen? Een babydeken? Een krans, of wat slingers? Een sjaal? Mandala? Granny squares?

Laat maar zien!

Ik hoop dat je geniet van je eindresultaat!SWEET PEA GARENPAKKET (uit Engeland
SWEET PEA GARENPAKKET (van de Wolkast)
TRELLIS PATROON
SWEET PEA DEKEN INTRODUCTIE
 SWEET PEA DEKEN VOORBEREIDING (inclusief sneak peek van de kleurenvarianten Posy en Colourwash dekens!)
CAL DEEL 1
♥ CAL DEEL 2
♥ CAL DEEL 3
♥ CAL DEEL 4
♥ CAL DEEL 5
♥ CAL DEEL 6
♥ CAL DEEL 7


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Sweet Pea tot dusver mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina