Skip to Content

Deel 1

Deel 1

Sweet Pea – Deel 1

De Sweet Pea deken is ontworpen door Attic24. Het onderstaande bericht is, uiteraard met toestemming, voor jullie naar het Nederlands vertaald. Heel erg veel haakplezier met deze schitterende deken!

Ik heb veel nagedacht over mijn persoonlijke haak-verleden en over hoe ik 11 jaar geleden startte… Het heeft voor mij altijd om dekens gedraaid. Het maakt niet uit hoeveel dekens ik al gehaakt heb, er blijft een enorm overheersend gevoel van blijdschap en vorlijkheid bij elke deken. DIt is waarschijnlijk omdat ik ontwerp, creër en deel vanuit mijn hart, en een heleboel emotie en passie stop in wat ik doe. Ik voel de kleuren en de herinneringen die ze oproepen, en gecombineerd met de therapeutische werking van handwerk, is het gewoon een heerlijke hobby om te hebben.

Sommigen van jullie hebben al veel dekens gemaakt, sommige gaan starten aan hun eerste deken-reis. Ik weet dat je een behoorlijke investering in tijd, geld en energie doet en dat een deken maken écht een hele andere ervaring is dan kleine decoratieve dingetjes haken, maar ohmijnhemeltje, het is het zo zo zo waard! Dekens haken is een heerlijk proces van geluk en doordat je óók nog eens meedoet aan een CAL (Crochet Along, haak maar mee), kun je dat geluksgevoel delen met een hele gemeenschap. Ik hoop dat van je elke seconde van deze deken kunt genieten – zelfs van de eerste friemelrij!

Je kunt hier meer lezen over de inspiratie achter deze deken… Maar kijk nog eens naar die schitterende kleuren van deze pronkerwten in bloei… zijn ze niet prachtig?

foto: Sarah Raven

Eén van mijn favoriete inspiratiebronnen is Sarah Raven en van haar heb ik ook deze sweet pea zaadjes gekocht (ik weet dat mensen zich dar afvragen). Er staan prachtige sweet pea foto’s op haar site, en zaadjes, en kleine plantjes, mocht je na de deken geïnspireerd zijn om de plantjes ook eens te proberen groeien.

Stylecraft Special DK

Ik vermoed dat de meeste van jullie je garenpakket al klaar hebben liggen. Ik heb 15 kleuren Stylecraft Special DK voor de Sweet Pea deken uitgekozen. De deken meet met één bol per kleur ongeveer 120 bij 180 centimeter. Als je een grotere deken wilt maken, zul je twee pakketen moeten kopen…

Bovenste rij, links naar rechts…

♥ violet ♥ cypress ♥ candyfloss ♥ magenta ♥ plum ♥

Middelste rij, links naar rechts…

♥ lavender ♥ meadow ♥ soft peach ♥ blush ♥ fuchsia purple ♥

Onderste rij, links naar rechts….

♥ wisteria ♥ pistachio ♥ cream ♥ clematis ♥ pomegranate ♥

Je kunt het pakket via onderstaande link kopen bij de Woolwarehouse, dan krijgt Attic24 een kleine bijdrage…

❧?SWEET PEA YARN PACK?❧

Het is super handig als je een systeempje verzint waardoor je nog weet welke kleur garen bij welke naam hoort. Ik heb allerlei verschillende foto’s van mensen gekregen en dacht er een paar met jullie te delen… Donna gebruikt deze kaartjes met gaatjes ervoor…

….terwijl Helen wat lieve hartjes heeft gehaakt met houten kaartjes eraan.

Camille pakt houten verfmengers en schrijft daar klein de naampjes bij. Kun je je al voorstellen dat je een prachtige vaas hebt met allerlei van dit soort stokjes met je “oude” projecten erop?

Sarah decoreerde een pagina in haar project planner, en gebruikte daarbij stickers van Ellie Beth Designs.

Een andere manier is om het label van de bol te halen, deze netjes dubbel te vouwen en vervolgens in het midden van je bol wol te proppen. Dit werkt alleen als je je garen van de buitenkant van de bol pakt. En als de bol niet bijna op is.

Ik heb een speciale steek ontworpen voor de Sweet Pea deken waar ik helemaal dol op ben en ik kan niet wachten om te zien of jullie ‘m ook zo gaaf vinden! Het is eenvoudig en daardoor zeer aangenaam – een subtiele textuur, het gemak van het patroon, het verslavende ritme van de steken. Ik hoop dat het de perfecte manier voor jullie is om een uurtje ofzo per dag door te brengen.

Ik heb een volledige fototutorial van de Trellis Streep uitgewerkt voor jullie, gericht op beginners, dus daar zit bijvoorbeeld ook een uitleg in hoe je kleur moet wisselen, hoe je eindjes weg moet werken, en natuurlijk alles begeleid met heel veel foto’s. Als je al veel haak-ervaring hebt, dan kun je de begininformatie lezen, waarin iets staat over de lossenketting, de patroonherhalingen en het proeflapje (ja, dat wil je zeker lezen!) en dan kun je naar het einde springen voor het patroon.

Als je een beginner bent, doe dan alsjeblieft gewoon rustig aan, lees elke stap rustig door en bestudeer de foto’s nauwkeurig… Ik doe ontzettend mijn best om zo duidelijk mogelijk te zijn, maar als het nog niet gelukt is, stel dan gerust je vragen in de Engelstalige Attic24 Moorland and More Facebook groep of op de Een Mooi Gebaar Facebookpagina.

❧?TRELLIS STRIPE PATROON?❧

We gaan even kletsen over het haken van een proeflapje. Sorry voor de kleuren in de foto’s, ik heb gewoon een bolletje gepakt en me later pas beseft dat het misschien onduidelijk is om een kleur te gebruiken (Boysenberry) die helemaal niet in de CAL zit… Ik heb het patroon in detail uitgelegd in bovenstaande tutorial, maar het proeflapje heeft een lossenketting van 28. Ik heb 6 toeren van het patroon gehaakt, wat genoeg was om een meetbaar proeflapje te krijgen, gehaakt met een 4,5 mm haaknaald (want ik haak strak) en dat proeflapje van ongeveer 15 centimeter breed. Dat is wat jij ook moet willen: het is een vrij kantig patroon, dus je wilt dat de steken redelijk strak zijn, om te voorkomen dat het werkje floppy wordt. Je weet wellicht al welke maat haaknaald jij moet gebruiken voor dit garen, maar zo niet, begin met een 4 mm haaknaald en maak het proeflapje.

Mijn zorg hier is vooral dat ik echt niet wil dat je garen te kort komt. Als je met een hele losse spanning werkt, gebruik je veel meer garen per streep, waardoor het dus op kan raken voor je deken af is. Maak dus écht even een proeflapje en experimenteer een beetje met haaknaaldmaten om te kijken wat bij je past. Gebruik gewoon één kleur uit je pakket, hecht niet af, dan kun je het weer uittrekken zodat je het garen gewoon kunt gebruiken.

Een andere manier om te kijken of het goed gaat met je project is om een keukenweegschaal te gebruiken. Je kunt de hele bol garen wegen voor je begint, dan 2 toeren (één streep) haken, en dan de bol weer wegen. Ik gebruik ongeveer 12 gram garen per streep. Voor 6 strepen in de deken is dat dus ongeveer 72 gram per kleur. Dit zorgt ervoor dat je dus niet teveel garen gebruikt en dat je nog genoeg over hebt voor de rand.

Steekmarkeerders zijn ook handig om klaar te leggen bij de eerste paar toeren, maar niet noodzakelijk. Je kunt ook een paperclip of contrasterend stukje garen gebruiken. Als je de lossenketting haakt, is het handig om een grotere haaknaald te gebruiken, zodat ie niet te strak gaat trekken. Vergeet dan niet weer terug te wisselen naar de goede haaknaaldmaat. Ik plaats elke 25 steken een steekmarkeerder, zodat ik aan het einde makkelijker kan tellen. De eerste toer moet je echt even goed tellen, zodat de patroonherhaling goed werkt.

De eerste toer is vasten, daarna in toer 2 begin je direct met het Trellis patroon. Je gebruikt alleen maar stokjes (en 3 lossen aan het begin van elke toer) – als je goed rustig leest en kijkt, heb je aan het eind van toer 2 een perfecte toer Trellis steken in je handen.

Na die tweede toer hecht je af en wissel je van kleur – elke streep bestaat uit 2 toeren en na toer 4 ben je verliefd op dit patroon, denk ik. Het is zo makkelijk, zo simpel, zo ontspannend, zo therapeutisch! Je houdt er vast snel van, daar heb ik vertrouwen in.

Sommige mensen vragen me hoeveel tijd ze nodig hebben per week om aan de CAL te werken en ik heb echt geen idee. Ik geef ongeveer 15 strepen per week, 5 streepjes voor in het weekend en dan 2 streepjes voor door de weeks. Dus, misschien een uur per dag? Meer? Minder? Geen idee, ga lekker op je eigen tempo, er is geen haast – ik wil dat je écht geniet, zelfs als je een beetje achteraan hobbelt, dat geeft helemaal niks!

Alle patroondelen blijven gewoon beschikbaar op de site zolang het internet bestaat, dus maak je geen zorgen als je achterloopt ofzo.

Het CAL schema (let op: door de zwangerschap/bevalling van Een Mooi Gebaar kan het zijn dat de vertalingen iets later online komen. Bovendien krijgt Iris de blogs ook pas te zien als Attic24 ze post, dus er zal altijd minstens een paar uur vertraging in zitten)

Vrijdag 4 januari  – deel 1 – proeflapje, goede haaknaald kiezen, strepen 1-15

Vrijdag 11 januari – deel 2 – strepen 16 -30

Vrijdag 18 januari – deel 3 – strepen 31 – 45

Vrijdag 25 januari – deel 4 – strepen 46 – 60

Vrijdag 1 februari – deel 5 – strepen 61 – 75

Vrijdag 8 februari – deel 6 – strepen 76 – 84/86

Vrijdag 15 februari – Inhaalweek – werk je draadjes weg!

Vrijdag 22 februari – deel 7 – de rand en het grote Ta-dah moment!

Nu gaan we kijken naar DEEL 1 van de Sweet Pea deken, dat bestaat uit 15 strepen.

Er zijn twee kleurenvarianten van deze deken, de Posy en de Colourwash. In de Sneak Peek kun je daar meer over lezen. 

De Sweet Pea Posy is de deken die direct geïnspireerd is op mijn eigen prachtige pronkerwten. Ik wilde met de strepen die vrolijke blijdschap van een bosje pronkerwten in een lief vaasje laten zien.

Hier is deel 1 van de kleurinformatie voor de POSY variant van de Sweet Pea deken:

1. Violet (Lossenketting en toer 1 en 2)
2. Lavender (toer 3 & 4)
3. Plum (toer 5 & 6)
4. Magenta (toer 7 & 8)
5. Cypress (toer 9 & 10)
6. Pomegranate (toer 11 & 12)
7. Blush (toer 13 & 14)
8. Candyfloss (toer 15 & 16)
9. Cream (toer 17 & 18)
10. Meadow (toer 19 & 20)
11. Fuchsia (toer 21 & 22)
12. Magenta (toer 23 & 24)
13. Wisteria (toer 25 & 26)
14. Soft Peach (toer 27 & 28)
15. Pistachio (toer 29 & 30)

Gaaf om de kleuren zo te zien he? Alles waar ik op hoopte! Vrolijk, aards, licht, zomers, bloemachtig! Ik hou ook van de prachtige structuur in deze deken, het Trellis patroon wordt steeds duidelijker.

De tweede versie van de deken heet Sweet Pea Colourwash. Deze week gaan we beginnen met alle drie de tinten groen, wat misschien een beetje saai is… Toen ik mijn colourwash deken startte, dacht ik steeds aan de spanning tijdens het wachten op de kleine pronkerwtjes die zouden gaan groeien tegen de trellis aan. Het duurt lang om op de eerste sprietjes te wachten, maar het is zoooo spannend! En uiteindelijk krijg je natuurlijk ook een glimps van de eerste kleur….

…..en dit is hoe de Colourwash variant er aan het eind van de eerste week uit ziet – heel veel groen en dan een eerste ministukje Lavendel!

Daarna ben je ook meteen klaar met het groen van de deken en duik je lekker in de overige bloemenkleuren.

De bovenste foto is van één van mijn patroontesters (dankjewel Jane!) en ik wilde ‘m delen omdat ie zo prachtig de structuur van de deken laat zien.

Hier is de kleurinformatie voor Deel 1 van de Colourwash Sweet Pea Deken!

Let op dat sommige kleuren dubbel zijn (dus 4 toeren van dezelfde kleur). Die kleuren zijn rood gemarkeerd.

 1. Pistachio (opzettoer en vasten toer en toer 2)
 2. Pistachio (toer 3 & 4)
 3. Meadow (toer 5 & 6)
 4. Pistachio (toer 7 & 8)
 5. Meadow (toer 9 & 10)
 6. Pistachio (toer 11 & 12)
 7. Meadow (toer 13 & 14
 8. Meadow (toer 15 & 16
 9. Cypress (toer 17 & 18)
 10. Meadow (toer 19 & 20)
 11. Cypress (toer 21 & 22)
 12. Meadow (toer 23 & 24)
 13. Cypress (toer 25 & 26)
 14. Cypress (toer 27 & 28)
 15. Lavender (toer 29 & 30)

In de laatste paar weken was ook veel interesse in onderstaande foto, zodat je die kleurenvolgorde kunt herhalen. Kijk maar in de foto hieronder:

….dat was het weer! Lijkt op de Colourwash, maar toch net weer even anders. Na de Plum toer ga je dan weer naar de Pistachio en zo herhaal je steeds de volgorde.

Dat was het voor deze week! Je kunt vragen stellen op de Engelstalige Attic24 Facebook page, in de Engelstalige Attic24 Moorland and More group, in de Een Mooi Gebaar Facebookpagina of op Instagram (gebruik hashtag #sweetpeacal).

Hele fijn week allemaal !!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SWEET PEA GARENPAKKET (uit Engeland
SWEET PEA GARENPAKKET (van de Wolkast)
TRELLIS PATROON
SWEET PEA DEKEN INTRODUCTIE
 SWEET PEA DEKEN VOORBEREIDING (inclusief sneak peek van de kleurenvarianten Posy en Colourwash dekens!)
CAL DEEL 1
♥ CAL DEEL 2
♥ CAL DEEL 3
♥ CAL DEEL 4
♥ CAL DEEL 5
♥ CAL DEEL 6
♥ CAL DEEL 7


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Sweet Pea Deken tot nu toe mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina