Skip to Content

Sungold – Week 1

Sungold – Week 1

HALLO, en welkom bij het begin van de prachtige, heldere en kleurrijke SUNGOLD Crochet-Along!! Het maakt me zo blij om het nieuwe jaar te beginnen met prachtige kleuren en zacht, ontspannend haakwerk, ik kan eerlijk gezegd geen betere manier bedenken om tijd door te brengen in januari. De meesten van jullie zullen inmiddels alles over de Sungold-deken hebben gelezen en weten waar ik het over heb, maar als je nieuw hier bent (een hartelijke hallooooooooo voor iedereen die net op hier is beland), of als je mijn eerdere Sungold posts, je leest er alles over in mijn introductie blogpost >>

SUNGOLD INTRODUCTIE

Het Sungold-kleurenpalet is geïnspireerd op mijn bezoeken aan de prachtige tuinbouwtuin van Harlow Carr hier in Yorkshire. Het is een tuin die barst van de kleur, vooral in de nazomer, wanneer de perken vol staan met bloeiende bloemen. Naarmate de CAL vordert, zal ik elke week meer inspiratiefoto’s delen, want ik vind het natuurlijk leuk om samen een deken te maken, maar ik vind het ook een leuk idee om je mee te nemen op een virtuele wandeling langs deze tuinpaden.

Ik speel nu al vele maanden met de Sungold-kleuren en ze zijn eerlijk gezegd zo mooi samen. Als je van dit kleurenpalet houdt en je eigen Sungold-speeltijd wilt hebben, kun je het garenpakket kopen bij Wool Warehouse in Engeland (let op invoerkosten). Er is ook een pakket beschikbaar bij de Wolkast. Ik heb gekozen voor vijftien tinten Stylecraft Special DK >>

♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 

♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)

Dit jaar heb ik samen met mijn vrienden bij Wool Warehouse een alternatief Sungold-garenpakket samengesteld met hun eigen Yarnsmiths-merk. Het garen heet CREATE DK en is een prachtig alternatief voor Stylecraft als je zin hebt om iets nieuws te proberen. Je kunt meer lezen over Create DK in mijn Engelstalige (!) bericht ((hier))

Het maken van twee garenpakketten voor hetzelfde kleurenpalet was vrij eenvoudig – het was uiteraard niet mogelijk om de kleuren op een identieke manier bij elkaar te passen, omdat elke reeks uniek is, maar ik denk dat ik er behoorlijk goed in ben geslaagd ze te combineren. Ik dacht dat het nuttig zou zijn om je een volledige lijst ter referentie te geven, dus hier zijn de vijftien Sungold-kleuren in beide reeksen >>

Stylecraft Special DK       Yarnsmiths Create DK

Lavender                                    Lavender                        

Proper Purple                            Amethyst

Plum                                            Plum Purple

Boysenberry                               Pink Berry

Fuchsia Purple                          Vintage Pink

Gold                                             Antique Gold

Tomato                                        Paprika

Copper                                         Copper

Claret                                           Claret Red

Magenta                                      Sugar Plum

Dandelion                                   Mustard Yellow

Lime                                             Olive Green

Lincoln                                        Light Sage

Sage                                             Spearmint Green

Cyprus                                         Dark Sage

Elke keer dat ik aan een nieuwe dekenreis begin, wil ik graag vertrouwd raken met de door mij gekozen kleuren, en ik vind dat de beste manier om dit te doen is door mijn garenknijpers te gebruiken. Ik speel er heel graag mee, maar wat nog belangrijker is: ze dienen een heel nuttig doel. Zodra je de papieren bandjes van het garen hebt afgehaald, is het belangrijk dat je de namen van de kleuren kent, zodat je per ongelukke verwisselingen voorkomt. In het Sungold-kleurenpalet heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat het heel gemakkelijk is om de twee roze tinten (Boysenberry en Fuchsia Purple) met elkaar te vermengen.

Je hoeft natuurlijk geen garenknijpers te maken; elke manier waarop je de kleuren wilt noteren is prima. Helen (haar foto hierboven) heeft een mooie, eenvoudige papieren kleurenkaart gemaakt die uitstekend werk levert.

Als je al eens eerder een CAL deken van Attic24 hebt gehaakt, ben je bekend met het schema. Als dit je eerste keer is, leg ik het even uit.

Vandaag heb je toegang tot het patroon, wat gratis beschikbaar blijft op deze website, voor altijd, zodat je het kunt volgen wanneer je maar wilt. Elke week krijg je een lijst met strepenkleuren zodat je aan een deel van de deken kunt werken. We maken ongeveer 15-18 strepen per week. Maak je geen zorgen als dat een te hoog tempo is voor jou, je kunt het prima rustiger aan doen. Als je wilt mag je er een eeuwigheid over doen!

♥ Deel 1 : strepen 1-15 – dit is wat we vandaag gaan doen

♥ Deel 2 : strepen 16 – 33 (12 januari)

♥ Deel 3 : strepen 34 – 51 (19 januari)

♥ Deel 4 : strepen 52 – 69 (26 januari)

♥ Deel 5 : strepen 70 – 87 (2 februari)

♥ Deel 6 : strepen 88 – 99 (9 februari)

♥ Deel 7 : inhaalslag (draadjes wegwerken) – 16 februari

♥ Deel 8 : de rand – 23 februari

Zoals altijd heb ik mijn gebruikelijke tutorial met heel veel foto’s gemaakt om je te helpen bij het haken van je proeflapje en om te leren hoe je de Sungold-streep maakt. Je kunt het vinden door op de volgende link >> te klikken

♥ SUNGOLD HAAKPATROON

Ik weet dat sommigen van jullie de gedachte aan het haken en tellen van een hele lange kronkelende ketting en dan die eerste rij haken misschien een beetje intimiderend vinden. Hier zijn een paar tips om te helpen een gemakkelijke start te maken…

Een Mooi Gebaar tip: zet al hakend stokjes op! Veel eenvoudiger, heb je meteen toer 1 ook gedaan, is het rekbaar, niet te stug, geen gedoe met draaiende lossenketting, makkelijker te tellen en aan te passen, makkelijker te meten hoeveel stokjes je nodig hebt als je een ander formaat hebt, alleen maar voordelen. Leer het hier: Al Hakend Stokjes Opzetten. Let erop dat je al hakend 2 steken MINDER opzet dan wat de lossenketting zou zijn!!!

  1. gebruik een grotere haaknaald om je lossenketting te maken, en schakel dan weer terug om je eerste rij te haken. Je kunt twee halve maten groter nemen om de kettingen iets opener te maken (als je bijvoorbeeld een haaknaald van 4 mm voor de deken gaat gebruiken, maak dan een ketting van 5 mm).
  2. neem de tijd en plan deze eerste toer te maken wanneer je rustig en ongestoord kunt zitten terwijl je telt en je concentreert op het patroon.
  3. Zorg ervoor dat je goed licht hebt om je deken te starten.
  4. Gebruik steekmarkeerders. Om dit haakpatroon goed te laten werken, heb je een nauwkeurige telling nodig; er is geen ruimte voor fouten. Maak de lossen langzaam en gelijkmatig en plaats steekmarkeringen op regelmatige afstanden, bijvoorbeeld elke 25 lossen. Op deze manier hoef je, als je gedachten plotseling uit staan (dat gebeurt), of als de kat je afleidt en je de tel kwijtraakt (ook een duidelijke mogelijkheid bij mij thuis), alleen maar terug te gaan tot aan de laatste steekmarkering. Ik plaats ook steekmarkeringen bij het maken van mijn eerste rij stokjes (zoals hierboven weergegeven), zodat ik zeker weet dat ik het goed heb.

Als je nieuw bent met mijn patronen, wil ik je geruststellen over het gemak ervan. Ik ontwerp bewust met beginners in gedachten, zodat beginnende haaksters met een gerust hart een groot project kunnen aangaan. Voor degenen onder ons die veteranen zijn die dekens maken, bieden mijn ontwerpen een eersteklas, ontspannende hooky-therapie. De Sungold is een prachtig patroon, het is een luchtige herhaling van twee rijen die zeer visueel en gemakkelijk te leren is. Ik ben ervan overtuigd dat zodra je de tweede streep (die de patroonherhaling vormt) hebt voltooid, je kunt gaan vliegen en min of meer kunt haken met je ogen dicht.

Oké…. zullen we nu eens goed naar de eerste set strepen kijken? Ik kan niet wachten om je te laten zien hoe de prachtige Sungold-kleuren eruitzien als ze samenkomen in dit mooie geschulpte ontwerp……

….eeeeeeeeeeeeeeeeeep, I LOVE IT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit is deel 1 van de Sungold deken, met 15 strepen en alle 15 kleuren.

Voordat ik zelfs maar aan deze deken begon, wist ik instinctief dat de kleuren als in een droom samen zouden komen, en ik had gelijk. Het hele effect is gewoonweg prachtig: het is opbeurend, vrolijk en precies de juiste soort kleurenpracht. Het heeft zomerse sferen in overvloed, iets wat ik heel graag wilde bereiken met deze kleurencollectie.

Het Lacy Shell-patroon dat ik heb ontworpen voor de Sungold-deken is zo leuk om te haken, het gebruikt eenvoudige steken om een ​​zacht schelpenpatroon te maken die er veel ingewikkelder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Het is een makkelijk patroon om te leren, en als je eenmaal met deze strepen aan de slag gaat, is het puur haak-plezier.

Hier is de informatie voor Deel 1 van de Sungold deken. Onthoud dat elke streep uit twee toeren haakwerk bestaat. Klik hieronder op de link voor een printbare (ENGELSTALIGE) worksheet:

DEEL 1 GEMIXTE WORKSHEET 

1. Magenta (Lossenketting & toer 1 & 2)
2. Proper Purple (toer 3 & 4)
3. Gold (toer 5 & 6)
4. Copper (toer 7 & 8)
5. Cypress (toer 9 & 10)
6. Boysenberry (toer 11 & 12)
7. Lime (toer 13 & 14)
8. Lincoln (toer 15 & 16)
9. Plum (toer 17 & 18)
10. Lavender (toer 19 & 20)
11. Claret (toer 21 & 22)
12. Sage (toer 23 & 24)
13. Tomato (toer 25 & 26)
14. Dandelion (toer 27 & 28)
15. Fuchsia Purple (toer 29 & 30)

Let op: Als je een tweepersoons of kingsize deken maakt met twee garenpakketen, moet er ook wat lengte extra gehaakt worden. Er komt een extra set met strepen in deel 6 als je meer lengte wilt toevoegen.

YARNSMITH CREATE DK >> om het wat minder ingewikkeld te maken elke week, heb ik besloten om alleen de Stylecraft kleuren op te schrijven die ik gebruik. Als jij met het Yarnsmith Create DK pakket haakt, kun je deze PDF gebruiken:

^^ Dit is hoe de PDF er van binnen uit ziet, je kunt ‘m printen en in je tas stoppen. Elke week is er zo’n sheet om te downloaden, die je voor beide pakketten kunt gebruiken.

DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET 

Als ik mijn proeflapjes voor mijn dekens maak, leg ik de kleuren altijd graag in een mooie regenboogachtige colourwash, zoals hierboven weergegeven. Ik denk dat het op een inspirerende manier het kleurenpalet laat zien, en de afgelopen jaren heb ik ook colourwash-versies gemaakt van mijn grote dekens. Ik weet dat velen van jullie dol zijn op de Colourwash-kleuren, dus ik probeer een kleurvolgorde uit te werken zodat het palet op deze manier goed zal werken, en de Sungold-kleuren lijken daar perfect voor te zijn. Ik heb dit jaar geen tijd gehad om een proeflapje te maken zoals ik normaal doe, maar ik kan je wel een grafische afbeelding laten zien als je wilt?

^^ schitterend, toch?

Mijn lieve J heeft een PDF worksheet gemaakt voor de Colourwash versie, dus als je deze mooier vindt en je wilt graag de kleuren in die volgorde doen, kun je deze sheet downloaden en printen. Elke week komt er dan weer een nieuw aparte worksheet uit voor deze variant:

DEEL 1 COLOURWASH WORKSHEET 

Wanneer je de colourwash-versie haakt, zullen er enkele strepen zijn die enkelvoudig zijn (2 toeren), sommige dubbel (4 toeren) en sommige drievoudig (6 toeren) – onthoud dat je niet hoeft af te hechten als je dubbele of drievoudige strepen haakt. Je kunt gewoon doorgaan met vier of zes toerenhaken, is dat heerlijk? Dus als je bijvoorbeeld met de colourwash-deken begint, maak je je basisketting in Magenta en volg je het patroon met Magenta voor de eerste vier toeren (dat is dus een streep met dubbele hoogte)

Nog iets om op te benoemen: de colourwash-versie is ontworpen met een volledige lengte van 99 strepen (175 cm) in gedachten, dus deze is niet geschikt voor het maken van een kleiner formaat deken. Als je dubbele garenhoeveelheden heeft, kunt u de breedte vergroten als u een dubbele/kingsize maat wilt maken, maar de lengte is ingesteld op 175 cm. Ik hoop dat het allemaal logisch is.

En tot slot – VIERKANTEN!!!! Ik weet dat het veel is om in je op te nemen, en misschien is DRIE verschillende versies van één deken overdreven, maar je weet dat ik geloof dat meer meer is. Ik hou ervan om creativiteit aan te moedigen en te inspireren en ben altijd aan boord voor het opwekken van ideeën en veel spetterende, kleurrijke vreugde.

De getalenteerde Kaz haakt deze Harmony Square versie als een CAL op één van de Attic24 Facebook groepen, dus als je dit wilt maken, ga dan naar Hooked on Attic24 Facebook community. Let op: er komt ook een Nederlandse vertaling van dit project!

Nou, ik denk dat dit alles is voor nu… er is deze week veel informatie om met jullie te delen terwijl we aan de slag gaan met deze glorieuze nieuwe haakreis. Ik hoop dat het allemaal logisch is en welk garenpakket je ook gebruikt en welke versie van de Sungold-deken je ook kiest, ik hoop dat je alles kunt vinden wat je nodig hebt.

Ik vind het erg leuk dat zovelen van jullie samen met mij een deken maken en onthoud dat ik hier bij jullie ben om mijn eigen CAL-deken te maken, want ik ben maar één week voor op jullie!!! Het is een beetje gek, maar ik vind het zo leuk om deel uit te maken van de CAL-gemeenschap.

Deel je foto’s alstublieft op sociale media, want ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Je kunt deze delen op de Facebook-pagina of de hashtag #sungoldcal op Instagram gebruiken, zodat ik je kan vinden.

Ik wens je een week vol gelukkige momenten met haak en garen!


Handige Sungold Links

WEEK 1 SUNGOLD Strepen 1-15
WEEK 2 SUNGOLD Strepen 16-33
WEEK 3 SUNGOLD Strepen 34-51
WEEK 4 SUNGOLD Strepen 52-69
WEEK 5 SUNGOLD Strepen 70-87
WEEK 6 SUNGOLD Strepen 88-99
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)
♥ SUNGOLD HAAKPATROON
♥ SUNGOLD HARMONY HAAKPATROON
♥ SUNGOLD INTRODUCTIE
♥ DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORK SHEET
♥ DEEL 1 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 2 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 3 GEMIXTE STREPENE WORKSHEET
♥ DEEL 3 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 4 MIXED STRIPE WORK SHEET
♥ DEEL 4 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 5 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 5 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET
De Rand

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!