Skip to Content

Sungold – Week 6

Sungold – Week 6

Ik moet je zeggen dat ik echt heel erg geniet van de CAL van dit jaar, mogelijk meer dan enig ander jaar. Het heerlijke dagelijkse ritueel van gaan zitten om mijn eigen strepen te haken, en vervolgens het wekelijkse ritueel van het maken van de blogposts bordenvol foto’s die klaar zijn voor vrijdagochtend, heeft me veel plezier gegeven.

Ik realiseer me dat het winterseizoen gemaakt lijkt voor routines en rituelen: ze houden me gefocust, getroost en tevreden in een tijd van het jaar waarin ik me vaak erg ongemakkelijk kan voelen.

Natuurlijk is de winter ook heel geschikt voor het haken van dekens: er is geen beter seizoen daarvoor denk ik. Ik hou van dekens haken, het hele jaar door, ongeacht het weer, thuis of op locatie en niets zal me tegenhouden om lekker aan dekens te haken. Maar dekens haken in de winter is gewoon extra speciaal: ik word elk jaar een beetje meer verliefd op deze hobby. Ik hoop dat jullie ook genieten van de vrolijke en kleurrijke dekens die in je handen groeien, zelfs diegene van jullie die deze deken in de zomer maken.

In het weekend heb ik wat tijd gespendeerd aan het beter maken van m’n bollen, even opgerold met een bolwinder omdat ze behoorlijk in begonnen te storten. Ik vind het een heel bevredigend klusje en het maakt me heel vrolijk om te doen. Het is natuurlijk niet essentieel om te doen, maar ik kan het je aanraden gewoon omdat het zo leuk is.

Ik gebruik een bolwinder met standaard, die ik lang geleden op Amazon kocht. Je kunt er nog steeds allerlei vinden. Dit is degene die ik heb – je kunt ‘m aan tafel klemmen en hij is heel makkelijk te gebruiken.

Ahhh…..zo heerlijk om naar mijn tasje vol bolletjes te kijken, wat heerlijk bevredigend. De kleurentherapie uit die zonnige Sungold kleuren is heerlijk geweest in deze grijze saaie winter.

Elke week heb ik een paar Sungold kleuren onder de loep genomen en we zijn bij de laatste drie aangekomen. Heerlijke roze tinten, diepe kleuren, met veel blauw/paars erin. Ik heb deze kleuren gekozen omdat ze goed passen in een late zomertuin en ook omdat ze fijn samenspeelden met de andere kleuren.

De bloembedden hebben toevallig veel tinten diep roze en ik heb heerlijk veel foto’s gemaakt ervan.

Ik vond deze rozetint van de Achillea echt heel mooi in de bloemenborder…

…en deze prachtige verzameling Cosmos ook.

Diepe, rijke, opvallende roze tinten vind je overal in de zomerse bloemenranden, dus het was een vrij gemakkelijke taak om mijn favorieten uit te kiezen en echt goede bijpassende garenkleuren te vinden.

Ik hoop dat je het leuk vond dat ik elke week mijn kleurinspiratie met je deelde? Ik denk erover om al mijn collages aan het einde van de CAL in één blogpost te plaatsen, gewoon voor het plezier van ze allemaal samen te zien. Ik vond het absoluut geweldig om ze te maken.

Weet je nog dat ik je vorige week de bovenstaande foto liet zien – 100 Flora Bloemen in Sungold kleuren>

Deze week deelde Emma hoe ze haar bloemen naar vierkanten omtoverde en ze zijn zo mooi! Er komen nog één of twee toeren bij om de vierkanten groter te maken, maar ik wilde het al vast laten zien omdat ze zo zo mooi zijn. Het gratis, Nederlandstalige, haakpatroon voor de Flora Granny Square laat ook jou dit prachtige bloemenveld toveren!

↑↑ Ik dacht ook dat je deze prachtige deken van Emma K graag zou willen zien, want die is zo mooi! Emma heeft het kleurenpalet van Sungold iets verkleind door zowel Claret als Lime weg te laten, en ze koos ervoor om Sandra Paul’s geweldige “Spice of Life deken” te haken, een gratis (Nederlandstalig, hier op de website) patroon. Ik hou van de speelsheid ervan, zo’n levendige en vrolijke deken.

Nogmaals bedankt aan iedereen die zo vrij was om haar algehele vooruitgang op sociale media te delen. Het is zonder twijfel een echt CAL-hoogtepunt voor mij. Dank je! xx

Hier op zolder verliep het leven deze week langzaam en gezellig, omdat ik het grootste deel van mijn tijd thuis heb doorgebracht, verscholen voor het felle winterweer. Ik en de kat hebben samen rondgehangen, waarbij we afhankelijk van het tijdstip van de dag van het comfort van de bank naar het knusse haardvuur gingen.

In week zes van de CAL maak je de laatste strepen van je deken af….awwww……het is zo’n heerlijk gevoel, maar ook…waaahhhh…Ik weet dat ik Ik zal deze therapeutische rijen echt missen als ze klaar zijn.

In week zes werk je naar streep 99 – dit is een Plum-streep voor degenen die de gemixte strepen versie doen, en Fuchsia Purple voor degenen onder jullie die de colourwash doen. De laatste rij van streep 99 wordt anders gebreid om een platte rand langs de bovenkant van uw deken te creëren, zoals hierboven weergegeven.

In de eerste versie van het haakpatroon schreef ik deze laatste toer met vasten, maar toen ik er zelf mee aan de slag ging, besloot ik stokjes te gebruiken om de streep iets groter te maken. Voel je vrij om te experimenteren en te kiezen welke versie je het beste bevalt – dit heeft geen invloed op het randpatroon. Ik ga het hieronder uitschrijven met behulp van stokjes.

Laatste toer (maakt een platte bovenkant)

LET OP: Je haakt in elke steek langs de bovenkant, maar negeert alle lossen. Sla de lossen over en richt je op de vasten en stokjes.

3 lossen (telt als 1 stokje); *stokje in volgende steek (eerste van een schelp); 2 stokjes in volgende steek (middelste stokje van de schelp); 1 stokje in volgende steek (derde stokje van dezelfde schelp); 2 stokjes in volgende steek (de vaste); herhaal vanaf * langs de bovenrand. Wissel 2 stokjes af met 1 stokjes in elke steek tot einde, alle lossen overslaan. Het uiteindelijk stekenaantal moet hetzelfde zijn als voor toer 1 van je deken.

Je zou deze laatste toer heel simpel moeten vinden, aangezien het allemaal stokjes zijn (of kleinere vasten als je wilt)….

….en voor je het weet, zijn je strepen klaar!

Het is echt een blij moment, het afhechten van zo’n laatste streep…

….en dan kun je zien hoe je deken helemaal geworden is, zo mooi!

Zes weken haakplezier, duizenden steken.

En 175 centimeter kleurrijk PLEZIER!

Ik heb ontzettend genoten van het maken van deze strepen, elke dag heeft echt veel plezier gehad, door het toevoegen van streepjes kleur in mijn winter.

Natuurlijk is onze deken reis nog niet helemaal klaar… Sommige van jullie moeten nog draadjes weg werken en we moeten natuurlijk nog een mooie rand maken over een paar weken…

Dit is deel 6 van de Sungold CAL: de laatste 12 strepen, beginnende bij Lincoln en eindigend bij Plum.

Hierboven zie je de kleureninformatie voor deel 6 van de Sungold GEMIXTE STREPEN variant. Onthoud dat elke streep uit 2 toeren haken bestaat.

Onthoud ook alsjeblieft dat de laatste toer van streep 99 helemaal in stokjes gehaakt wordt, om de bovenkant plat te krijgen – zie de instructies hierboven.

Klik op de volgende link om de worksheet te downloaden:

♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET 

Een opmerking voor de mensen die de deken langer willen maken (als je bijvoorbeeld een tweepersoonsbed deken maakt, wil je misschien extra lengte). Alles wat je hoeft te doen is Deel 1 herhalen van de gemixte strepen variant om nog 15 strepen toe te voegen. Dat betekent dat je deken eindigt met Fuchsia Purple.

Zullen we nu naar de Colourwash dekens kijken?

↑↑ Hollie deelde deze foto op Facebook en iedereen (ik ook) viel meteen op haar hele schattige hondje! Het is hele lieve woof-spam, maar de foto laat ook echt de colourwash kleuren prachtig zien.

↑↑ Samantha deelde ook een prachtige foto van haar colourwash deken nadat ze week 5 af maakte en ik ben zo blij om al die prachtige dekens elke week te zien groeien.

Deel 6 van de Sungold Colourwash is een mix van roze en paars en we maken onze colourwash af met Proper Purple, Plum en Fuchsia Purple.

Hierboven zie je de kleureninformatie van Deel 6 van de Sungold Colourwash deken. Onthoud dat elke streep uit 2 toeren haakwerk bestaat. Als je drie keer dezelfde naam onder elkaar ziet, haak je dus zes toeren met die kleur.

Onthoud alsjeblieft ook dat de laatste toer van Streep 99 helemaal in stokjes gehaakt moet worden om de bovenkant mooi plat te krijgen – zie de instructies boven.

Klik op onderstaande link voor de printbare worksheet:

♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET 

Ik denk dat iedereen het nu wel weet, maar de Sungold Harmony is ook prachtig en je kunt ‘m hier vinden in het Nederlands: Sungold Harmony deken.

Ik ben zo dankbaar dat Kaz Hall dit allemaal voor ons gemaakt heeft, heel erg bedankt voor al haar harde werk (en haar toestemming om het in het Nederlands te mogen delen!)

Week 7 is altijd een ‘bij-haak-week’. Een goed moment om even te pauzeren, of om i nte halen als je wat langzamer haakt, om even te kijken hoeveel garen je nog hebt, (om je ballen opnieuw op te winden als ze net zo’n troep geworden zijn als de mijne waren), om je draadjes weg te werken. Hopelijk heb je die niet allemaal tot het einde bewaard, maar sommige van jullie vinden het juist fijn om ze te laten hangen tot het einde en dan allemaal tegelijkertijd te doen: zoveel mensen zoveel wensen (!)

Voor ik je laat gaan, wil ik nog even kletsen over de rand. Ik heb zes kleuren gekozen voor mijn rand omdat ik er DOL op ben en omdat ik ze goed bij elkaar vind passen, zowel voor de gemixte strepen variant als voor de colourwash variant.

Mijn kleuren zijn Lime, Sage, Lavender, Boysenberry, Tomato en Gold. 

Toen ik mijn garen ging wegen na het afronden van alle strepen, had ik best veel garen over voor de rand. Het patroon heeft best veel lossenruimtes, dus het is een vrij economisch strepenpatroon vergeleken bij mijn andere dekens. Ik had ongeveer 50 gram garen over van mijn randkleuren en nog ongeveer 40-42 van de andere kleuren over.

Ik kan je trouwens aanraden om een kleine, draagbare, digitale weegschaal te hebben voor het wegen van je garen. Ze wegen in grammen en zijn daarom heel accuraat en handig voor het maken van restjes-opmaak-dekens, of voor het berekenen van garen voor projecten.

Ik ben nog bezig met het ontwerpen van de Sungold rand, maar omdat mijn deken iets smaller is geworden dan ik hoopte (mijne is nu 115 cm in plaats van de beoogde 120 centimeter breed), zal ik waarschijnlijk een vrij breede rand maken om de proporties goed te krijgen.

Ik gok dat je niet meer dan 30 gram van elke kleur nodig hebt, dus je zou genoeg garen moeten hebben in elke kleur.

Ik deel het patroon en de tutorial voor de Sungold rand op Vrijdag 23 Februari.

Je kunt natuurlijk al je eigen rand maken als je wilt. Ik heb behoorlijk wat Haakpatronen Voor Deken Randen hier op de website staan. Je zou bijvoorbeeld de Springfrost Rand kunnen maken in Sungold kleuren, of de Linen Stitch rand.

Ik kom alsnog komende vrijdag even met je kletsen voor een blog, dus we kunnen dan bijpraten. Fijne week gewenst, lieve mensen !


Handige Sungold Links

WEEK 1 SUNGOLD Strepen 1-15
WEEK 2 SUNGOLD Strepen 16-33
WEEK 3 SUNGOLD Strepen 34-51
WEEK 4 SUNGOLD Strepen 52-69
WEEK 5 SUNGOLD Strepen 70-87
WEEK 6 SUNGOLD Strepen 88-99
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)
♥ SUNGOLD HAAKPATROON
♥ SUNGOLD HARMONY HAAKPATROON
♥ SUNGOLD INTRODUCTIE
♥ DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORK SHEET
♥ DEEL 1 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 2 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 3 GEMIXTE STREPENE WORKSHEET
♥ DEEL 3 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 4 MIXED STRIPE WORK SHEET
♥ DEEL 4 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 5 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 5 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET
De Rand

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!