Skip to Content

Flora Granny Square

Flora Granny Square

Flora Granny Square – Gratis haakpatroon

Attic24 ontwierp deze schitterende granny square voor de Granny Square Day van 2021 en de gratis Nederlandse vertaling van dit haakpatroon vind je op deze pagina.

Ik heb deze Flora Granny Square speciaal ontworpen voor Granny Square Dag, die elk jaar op 15 augustus op Instagram plaats vindt. Het is een heerlijke feestdag waarin we de haakgemeenschap vieren en onze liefde voor de traditionele granny square met elkaar delen. Het idee is dat je op de hashtag #grannysquareday2021 zoekt in Instagram en dat je scherm dan gevuld wordt met een grid met honderden granny squares, waardoor je een visuele virtuele gemeenschappelijke deken hebt. 

Ik heb dit vierkant de Flora genoemd, omdat de eerste paar toeren bestaan uit de Flora Bloem, ook van Attic24. Daarna heb ik meer toeren toegevoegd om er een vierkant van te maken van in totaal 6 toeren. 

Materialen

Ik gebruik DK gewicht katoen garen voor mijn vierkanten (Stylecraft Naturals Organic Cotton), maar je kunt elk ander DK garen gebruik, bijvoorbeeld ook Stylecraft Special DK.

4 mm haaknaald (of een haaknaald die bij jouw spanning en materiaal past). 

Patrooninformatie

Elk vierkant bestaat uit 6 kleuren/toeren, en is ongeveer 10 centimeter groot vierkant. 

Je kunt het vierkant groter maken door toer 6 zo vaak te herhalen als je wilt, waarbij je steeds een stokjesgroep toevoegt per zijde terwijl het vierkant groeit. Je kunt ook de join-as-you-go methode gebruiken in de laatste toer, als je de vierkanten voor een project gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor een deken, kussen, tas of zoiets. 

Kleuren kiezen

Kleur A, B, en C: deze maken de bloem, dus kies 3 complementaire Flora kleuren

Kleur D: ik denk bij deze toer aan de takkenen blaadjes en kies daarom een groene kleur

Kleur E en F: deze toeren van de granny square mogen mooi contrasteren met de eerste drie, zodat de bloem er goed uitspringt.

Stekeninformatie

Het patroon gebruikt drie steken

Halve vastesteek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op en meteen ook door de lus op de haaknaald.

Vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes. 

StokjeSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald nu). Sla de draad om en haal door twee lusjes, (twee lusjes op de haaknaald nu), sla de draad om en haal door beide lusjes heen. 

Flora Granny Square Haakpatroon

Toer 1 : Gebruik Kleur A.

4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen, 1 losse (telt als vaste), 7 vasten in de ring.

Halve vaste in eerste losse om toer te sluiten, hecht af [8 steken]

Toer 2 : Gebruik Kleur B

Hecht nieuwe kleur aan in eerste steek, 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in dezelfde steek, 1 losse; 

*2 stokjes in volgende steek, 1 losse*

Herhaal tussen * en * nog 6 keer.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af. [8 2stokjesgroepen en 8 1lossenruimtes]

Toer 3 : Gebruik Kleur C. 

Hecht nieuwe kleur aan in de eerste 1-lossenruimte (zie foto boven). 

2 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 2 lossen, halve vaste in dezelfde ruimte, 1 losse (eerste blaadje gemaakt, zie foto boven). 

*In de volgende 1-lossenruimte, haak je weer een bloemblaadje:

(halve vaste, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, halve vaste, 1 losse;)*

Herhaal van * tot * nog 6 keer, voor 8 blaadjes in totaal. 

Halve vaste in eerste losse om toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg. [8 blaadjes en 8 1-lossenruimtes]

Toer 4 : Gebruik Kleur D

Hecht nieuwe kleur aan in de achterste lus van een willekeurige 1-lossenruimte tussen blaadjes (zie naald in bovenstaande foto). 

5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), stokje in dezelfde achtsterste lus, 2 lossen (zie foto boven). 

*(stokje, 2 lossen, stokje) in achterste lus van volgende 1-losse tussen blaadjes, 2 lossen (zie foto boven)*

Herhaal tussen * en * nog 6 keer.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten (te zien aan stopnaald hierboven); 

Hecht af en werk de draadjes weg. [16 2-lossenruimtes]

Toer 5 : Gebruik Kleur E

Hecht nieuwe kleur aan in laatste 2-lossenruimte die je maakte van vorige toer – dit is de ruimte direct naast de halve vaste die je maakte, zie naald in bovenstaande foto. 

3 lossen (telt als stokje); 2 stokjes in dezelfde ruimte;

3 stokjes in volgende 3 ruimtes (zie foto boven).

Haak (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende ruimte om een hoek te maken (zie foto boven). 

3 stokjes in volgende ruimte, 

(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende ruimte om tweede hoek te maken;

Haak 3 stokjes in elk van de voglende 3 ruimtes;

Haak (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende ruimte voor de derde hoek;

Haak 3 stokjes in elk van de volgende 3 ruimtes;

Haak 3 stokjes in dezelfde ruimte als het begin (zie foto boven) om laatste hoek af te maken, 2 lossen: halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af.

Toer 6 : Gebruik Kleur F

Hecht kleur aan in een 2-lossenhoekruimte;

3 lossen (telt als stokje); 2 stokjes in dezelfde ruimte. 

*3 stokjes in volgende 4 ruimtes, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende ruimte om hoek te maken.* Herhaal rondom.

3 stokjes in eerste ruimte om eerste hoekruimte af te maken; 

2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Draadjes wegwerken

Mijn advies voor het wegwerken van de draadjes is om het in twee stadia te doen. Werk de draadjes weg als het bloemetje af is (na toer 3) en dan weer als het vierkant af is (na toer 6). 

Om ervoor te zorgen dat het draadje niet vrij wiebelt, is het beste wat je kunt doen: dubbel wegwerken. Je steekt je stopnaald eerst onder de steken in één richting (foto links) en dan opnieuw in de andere richting (foto rechts). Je hoeft de naald niet heel ver te duwen, maar als je eerst de ene kant op gaat en dan de andere kant op, zit het heel goe vast. Het is wat mij betreft echt de moeite waard om de tijd even te nemen om je draadjes goed vast te zetten, zeker als je iets als een deken of tas maakt die veel gebruikt gaat worden. Het kan echt hartverscheurend zijn als een granny square project helemaal uit elkaar valt alleen omdat de draadjes niet goed vast zaten. Gewoon een tip!

Blocken

Katoen garen reageert ontzettend goed op een beetje stomen met een stirjkijzer – het ziet er daarna meeestal meteen netter uit. Pin de vier hoeken vast zoals in de foto boven). Ik pin ze direct in mijn bed matras. En houd de strijkijzer een paar centimeter boven de oppervlakte van het haakwerk en puff een paar stoompjes heet stoom uit de ijzer op de steken. Kost maar een paar seconden en je kunt het haakwerk meteen loshalen als het droog aanvoelt. 

Het stomen zorgt ervoor dat de steken wat meer “vast”  komen te liggen en maakt prachtige scherpe hoeken en rechte randen, het is zooooo bevredigend om te zien! 

Ik hoop dat je het naar je zin gehad hebt met het maken van dit patroon. Het is een heerlijk patroon om restjes op te maken en om heel veel kleurencombinaties mee uit te proberen. 

Tevreden?

Om de website en alle gratis haakpatronen mogelijk te houden, doneren haaksters een klein bedrag. Dan kan ik af en toe een bolletje wol of een kopje koffie betalen én gave nieuwe haakpatronen voor jullie blijven vertalen. Elke donatie is welkom, hoe klein ook 🙂 Doneren kan naar NL91ASNB02671916 tnv Een Mooi Gebaar of via onderstaande PayPal link.

Doneer via PayPal

Delen is lief!

Ine

Sunday 6th of November 2022

Mooi gemaakt!