Skip to Content

Linen Stitch Rand

Linen Stitch Rand

Gratis haakpatroon – Linen Stitch Rand

Bij de Cupcake Stripe deken hoort de Linen Stitch rand. De Nederlandse naam voor de steek in de eerste paar toeren is de granietsteek. Daarop volgt tot slot een smalle, simpele, boogjesrand. Dit patroon is geschreven in het Engels door Lucy van Attic24 en, uiteraard met toestemming, hier naar het Nederlands vertaald voor jullie.

Het kiezen van de juiste rand bij een deken kan een lastig karwei zijn, maar de goede rand kan de hele deken ook transformeren. Deze zeer simpele en effectieve rand bestaat uit 5 toeren, maar je kunt natuurlijk altijd meer toeren gebruiken als je een bredere rand wilt.

Deze rand is ontworpen voor bij de Cupcake Stripe deken, maar zou bijvoorbeeld ook bij de Cosy Stripe deken kunnen. Speel met de kleuren voor je begint, die hebben namelijk nogal veel invloed op het uiteindelijke gevoel van je hele deken. Voor toer 1 kun je het beste een neutrale kleur kiezen, omdat je daar nog een beetje moet friemelen is het beter als de kleur niet teveel in het oog springt. Voor de overige toeren kun je helemaal losgaan! Gebruik je lievelingskleur voor de allerlaatste randtoer.

Stekenuitleg

In het patroon worden de volgende steken gebruikt:

Halve vaste: naald door steek, lusje doortrekken door de steek en door het lusje op je naald.

Vaste: naald door steek, lusje ophalen. Draad om naald, door beide lusjes heentrekken.

Stokjedraad om naald, naald door steek, lusje ophalen (3 lusjes op de naald). Draad om naald en door twee lusjes heen trekken (2 lusjes op de naald), draad om naald en door de laatste twee lusjes heen halen.

Patroon Linen Stitch Rand

Toer 1: Begin in de bovenrechterhoek van de deken en werk de bovenrand. Als je het Cupcake pakket gebruikt, doe je deze toer met Parma Violet. Doe je naald in de ruimte tussen het eerste stokje en de volgende stokjesgroep en hecht de nieuwe kleur aan. 2 lossen, 1 vaste in dezelfde ruimte, 1 losse, 1 steek overslaan, vaste in de volgende steek (waar de naald is in de onderstaande foto).

1 losse, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 1 losse.

*1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 1 losse*. Herhaal tot er 1 steek over is.

Je hoeksteken komen daar waar de naald is in bovenstaande foto. Om de hoek te maken sla je 1 steek over en doe je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de ruimte tussen de stokjesgroep en het laatste stokje van de vorige toer. 1 losse.

Nu ga je de linkerzijkant van je deken maken van boven naar beneden. Werk IN de steken in plaats van eromheen, om gaten te vermijden. 1 vaste in de volgende steek (zie naald in bovenstaande foto). 1 losse.

*1 vaste in de volgende steek, 1 losse*. Herhaal tot er 1 steek over is.

In de hoek (zie naald in bovenstaande foto) doe je 2 vasten, 2 lossen, 2 vasten. 1 losse.

Nu maak je de onderrand in de lossenketting die je eeeeeuwen geleden maakte 😉

*1 steek overslaan, 1 vaste in volgende steek, 1 losse*. Herhaal tot er één steek over blijft.

Daar waar de naald zit in de foto hierboven doe je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten. 1 losse.

Je maakt nu nog de rechterrand van de deken, van beneden naar boven. Je werkt weer IN de steken.

*1 vaste in de steek, 1 losse*. Herhaal tot je 1 steek over hebt.

Nu ben je als het goed is weer aan het begin. De laatste steken gaan in dezelfde ruimte als waar  je begon (zie naald in foto hierboven).

Twee vasten in dezelfde ruimte als waar je begon. 2 lossen. Halve vaste in 2e beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af.

Dit was de lastigste toer om te doen, de toeren hierna zijn veel eenvoudiger, dat beloof ik.

Toer 2 : Begin in een willekeurige lossenruimte op de hoek. Als je de Cupcake kleuren gebruikt, is deze toer in de kleur Clematis. Hecht je nieuwe kleur aan. 2 lossen (telt als eerste vaste), vaste in dezelfde ruimte, 1 losse.

In deze toer werk je in de ruimtes ONDER de 1-lossenruimtes die je in toer 1 gemaakt hebt. Kijk hiervoor naar de naald in de foto hierboven.

1 vaste in de volgende 1 lossenruimte, 1 losse.

*1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de hoek bent.

(2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de lossenruimte van de vorige toer. 1 losse. Nu heb je de eerste kant gemaakt.

*1 vaste in elke 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de hoek bent. Doe (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de 2-lossenruimte van de vorige toer. 1 losse. Nu heb je de tweede kant gemaakt.

*1 vaste in volgende lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de hoek bent. Doe (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de 2-lossenruimte. 1 losse. Nu heb je de derde kant gemaakt.

*1 vaste in de 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de laatste/eerste hoek bent.

2 vasten in dezelfde hoekruimte. 2 lossen. Halve vaste in 2e beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3 : Begin in een willekeurige hoekruimte. Als je met het Cupcake pakket werkt, gebruik je nu kleur Cream. Steek je naald in een willekeurige hoekruimte en hecht de nieuwe kleur aan. Je werkt in de lossenruimtes van de vorige toer.

Herhaal toer 2.

Toer 4:  Begin in een willekeurige hoekruimte. Als je met het Cupcake pakket werkt, gebruik je nu kleur Pistachio. Steek je naald in een willekeurige hoekruimte en hecht de nieuwe kleur aan. Je werkt in de lossenruimtes van de vorige toer.

Herhaal toer 2.

Toer 5 : Begin in een willekeurige hoekruimte. Als je met het Cupcake pakket werkt, gebruik je nu kleur Duck Egg. Steek je naald in een willekeurige hoekruimte en hecht de nieuwe kleur aan. Je werkt in de lossenruimtes van de vorige toer.

Als je een strakke look wilt, herhaal je toer 2. Als je een bredere rand wilt, herhaal je toer 2 tot gewenste dikte.

De andere optie is om een golfrandje te haken, zoals in de foto hierboven.

Golf randje: Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige hoekruimte. Je werkt weer in de lossenruimtes van de vorige toer. 2 lossen (telt als vaste), 1 vaste in dezelfde ruimte, 1 losse, 1 vaste in de volgende 1-lossenruimte, 1 losse. (Zie foto hierboven).

stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1 lossenruimte, 1 losse. (Zie foto hierboven).

*2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*.

Herhaal tot je de hoek bereikt.

In de hoek doe je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten). 1 losse. Eerste zijkant is af! Yay!

1 vaste in de volgende lossenruimte.

*2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*.

Herhaal tot je de hoek bereikt.

In de hoek doe je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten). 1 losse. Tweede zijkant is af! Yay!

1 vaste in volgende 1 lossenruimte. 1 losse. *2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de volgende hoek bent. Derde zijkant compleet.

1 vaste in volgende 1 lossenruimte. 1 losse. *2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, 1 vaste in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de eerste/laatste hoek bent.

Doe in de laatste hoek (2 vasten, 2 lossen, halve vaste in 2e beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk alle draadjes weg……

………….geniet van je hele lieve zachte rand voor deze deken!

Stuur je me een foto van het resultaat op Facebook?

Delen is lief!