Skip to Content

Springfrost Rand Haakpatroon

Springfrost Rand Haakpatroon

Dit randpatroon heb ik speciaal voor mijn Springfrost deken ontworpen – je vindt het Springfrost streeppatroon ((HIER))

De rand is gemaakt met 7 toeren (hoewel je minder kunt haken als je dat wilt).

Je hebt ongeveer 20 gram van elke kleur nodig.

Haaknaald

Je hebt dezelfde maat haaknaald nodig welke je hebt gebruikt voor de strepen van deken – het is niet nodig om een grotere haaknaald te gebruiken. Alleen als je vindt dat de steken te strak komen langs de rand.

Ik heb deze kleuren uitgekozen voor de rand – zie het als een mini Springfrost-kleurenverhaal als je wilt…

  1. Parma Violet (de koude grond)
  2. Baby Blue (de heldere hemel)
  3. Lincoln (ijzige bladeren)
  4. Pistachio (verse lenteknoppen)
  5. Powder Pink (vroege bloei)
  6. A Hint of Silver (een koude rilling in de lucht)
  7. White (een ijzig einde!)

Je bent natuurlijk vrij om je eigen kleurvolgorde uit te kiezen, vooral als een van de hierboven genoemde kleuren niet je favorieten is. Je zou ook kunnen besluiten om minder dan 7 toeren te haken, hoewel ik hoop dat je wit kiest als je ijzige afwerking, want het ziet er prachtig uit!

Zoals gezegd heb je ca. 20g van elke kleur.

Haakpatroon

Halve vaste: steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om, trek de draad door de steek en direct ook door de lus op je haaknaald.

Vaste: steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om, trek de draad door de steek. Er staan nu 2 lussen op de naald, sla de draad om en haal door de 2 lussen op de naald.

Toer 1: we gebruiken de kleur Parma Violet

Begin in de rechter bovenhoek van de deken (de uiteindes van de kleuren zitten nu aan de rechterkant) Steek je naald in de 1e steek en haal een draad op in de nieuwe kleur

Haak 2 losse (dit is de 1e vaste): 1 vaste in iedere steek langs de bovenste streep tot er nog 1 steek over is (deze laatste steek is de bovenkant van de 3 lossen van de vorige toer)

In de laatste steek gaan we de hoek maken als volgt:

Haak (1 vaste, 2 lossen en 1 vaste) in deze steek

Nu gaan we naar beneden haken langs de deken. Je steekt je haaknaald in onder de steek van ieder einde van de toer. Zie je waar mijn naald rust onder de steek in de bovenstaande foto. Dat is waar je de haaknaald insteekt.

Haak 1 vaste in de volgende steek en haak 2 vasten in de steek daarna zoals hierboven te zien is.

Je haakt nu dus als het ware 3 vasten in iedere kleur streep als je naar beneden haakt.

Probeer de steken zo netjes mogelijk en gelijk te houden – de uiteinden kunnen een beetje rommelig en niet strak zijn, maar als je de spanning gelijk houdt bij de steken, dan komt er een netjes resultaat. Maak je niet druk, het ziet er niet heel recht en perfect uit maar de juiste draadspanning kan wel helpen.

Als je bij de onderkant bent, haak dan (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de 1e lus van de opzetlossenketting (zoals je kunt zien bij mijn naald in de foto hierboven) om zo de hoek te maken.

Werk langs de lossenketting aan de onderkant, je haakt in de losse van de lossenketting…

….je haakt 1 vaste in elke lus langs de onderkant van je deken.

We gaan weer een hoek haken in de laatste lus van de onderkant van de 3 lossenketting aan het begin van de toer (kijk waar mijn naald zich bevindt op de foto hierboven)

Haak (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) om de hoek te maken, zoals hierboven.

Nu haken we langs de laatste zijde van de deken omhoog, dit is de rand waar je alle draadeindes hebt weggewerkt. Hierdoor is de rand niet helemaal netjes en strak en is het soms wat lastiger om de haaknaald doorheen te steken onder de steken aan het einde door.

Haak weer 3 vasten in de eindes van elke streep, doe het rustig en probeer je steken netjes naast elkaar en met dezelfde draadspanning te haken, zoals hierboven te zien is.

Als je terug bent bij het begin, in de rechterbovenhoek, haak dan (1 vaste en 2 lossen) in de steek waar je ook bent begonnen en waar je 2 lossen hebt gehaakt.

Halve vaste in de 2e losse van het begin om de ronde te sluiten, hecht nu deze kleur af.

Nou, de lastige eerste toer is voorbij en klaar – nu kunnen we ontspannen met een paar mooie, gemakkelijke, soepele toeren van vasten in de achterste lus ……………

Toer 2: We gebruiken de kleur Baby Blue

Opmerking: – start elke toer in een andere hoek zodat je niet alle uiteindes hoeft weg te werken in dezelfde hoek.

Nog een opmerking – je haakt alleen in de ACHTERSTE LUSSEN

Je begint in de steek net voor de hoek, steek je haaknaald in de achterste lus van de vaste direct voor de 2 lossen van de hoek. Haal de draad op in de nieuwe kleur en haak 2 lossen (dit is de 1e vaste)

Je ziet mijn 2 lossen in de nieuwe kleur op de foto hierboven net voor de lossen van de hoek.

Om de hoek te maken, steek je haaknaald in de achterste lussen van de lossen als volgt:

1 vaste in de achterste lus van de volgende losse, haak 2 lossen, 1 vaste in de achterste lus van de volgende losse.

Je hoek moet nu lijken op de hoek zoals in de foto hierboven, recht op de hoek die je gemaakt hebt in de vorige toer.

Nu haak je 1 vaste in de achterste lussen van elke steek langs deze zijde, zoals hierboven.

Om de hoek te maken, haak 1 vaste in de achterste lus van de 1e losse van de hoek, haak 2 lossen (zoals hierboven te zien is) en 1 vaste in de volgende losse van de hoek.

Ga verder met haken, let op dat je dat doet in de achterste lussen (ook in de lussen van de hoeken)

Als je terug bent daar waar je bent begonnen, steek je naald in de 2e losse van de beginlossen en haak een halve vaste om de toer te sluiten. Hecht deze kleur af.

De 2e toer is nu helemaal klaar. Het patroon van toer 2 is de basis van de rand en zal nog 4 keer herhaald worden.

Toer 3:  gebruik hier kleur Lincoln

We herhalen nu toer 2. Start in een andere hoek en zoek de vaste die net voor de lossen in de hoek zit. Zorg dat je in de achterste lussen haakt.

Haak 2 lossen, 1 vaste in de achterste lus van de 1e hoeklosse, 2 lossen, 1 vaste in de achterste lus van de 2e hoeklosse.

1 vaste in de achterste lus van elke steek langs de zijkant tot de volgende hoek.

Je zult ervaren dat je in een heerlijk ritme komt als je deze lange toeren haakt in de achterste lussen, echt haak plezier! Volg het patroon zoals in toer 2 totdat je komt daar waar je bent begonnen. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlossen en hecht af.

Toer 4: Gebruik kleur Pistachio.

Herhaal toer 2.

Toer 5:  Gebruik kleur Powder Pink.

Herhaal toer 2.

Toer 6: Gebruik kleur A Hint of Silver.

Herhaal toer 2.

Ik hoop dat je van liefde houdt, hou van het zien van deze nette rijen die zich opstapelen – ZO RUSTGEVEND!!`

Gewoon een opmerking hier – je kunt je rand natuurlijk zo breed of smal maken als je wilt, het is helemaal aan jou. Ik heb ervoor gekozen om zes rondes te doen voor de definitieve rand, maar je kunt meer of minder doen als je wilt, afhankelijk van je eigen voorkeur.

Toer 7:  Gebruik kleur White

Voor deze rond start je op dezelfde plek als hiervoor en werk je ook in de achterste lussen.

Zoek de steek voor de 2 lossen van de hoek en steek in in de achterste lus om de nieuw kleur op de halen.

Haak 1 losse (telt als een halve vaste), halve vaste in de achterste lus van de 1e hoeklosse, 2 lossen, halve vaste in de 2e hoeklosse (zie foto hierboven)

Voor deze ronde, in plaats van vasten haken, haken we met halve vasten. Zorg dat je draadspanning zoveel mogelijk gelijk blijft en trekt de steken niet te strak aan.

Halve vaste in de volgende 2 steken in de achterste lussen.

Haak (halve vaste, 2 lossen, halve vaste) in de achterste lus van de volgende steek, zoals te zien hierboven. Dit maakt een klein puntig bobbeltje die lijkt om een simpele picot steek.

Halve vaste in de achterste lussen van de volgende 2 steken.

*Haak (halve vaste, 2 lossen, halve vaste) in de achterste lus in de achterste lus van de volgende steek, halve vaste in de achterste lussen van de volgende 2 steken

Herhaal vanaf * langs de 1e zijde….

….je maakt een mooie rij van ijzige punten. Bewonder de schattigheid!

Als je vlakbij de hoek bent van de 1e zijde, moet je proberen om te eindigen met de 2 halve vasten voordat je de hoek gaat maken.

een opmerking hier, over de aantallen. Ik ontdekte dat niet elke kant me precies het juiste aantal steken gaf – soms eindigde ik met 3 steken tussen mijn piekpunt en de bocht in de hoek, in plaats van de gewenste 2. Als dat gebeurt, hoef je alleen maar de derde ongewenste steek over te slaan, negeer het gewoon volledig. Het wordt niet weergegeven en zorgt ervoor dat al je hoeken aan weerszijden 2 halve vasten hebben om ze gelijk en passend te houden.

Ok…. Ik hoop dat dat duidelijkheid geeft.

Nu moet je doorgaan met het haken langs alle zijdes van je deken, in de achterste lussen het bovenstaande patroon volgende….. maak 2 halve vaste, daarna een ijzige punt in 1 steek en daarna weer 2 halve vaste…..

Als je terug bent bij waar je bent begonnen, maak je 1 halve vaste na je laatste ijzige punt. Maak je nu klaar voor het onzichtbaar afhechten, ik zal je dit uitleggen…..

Knip je draad af en trek je haak weg van het haakwerk zodat de lus aan je haak opengaat (zoals hierboven weergegeven). Blijf trekken totdat het staarteinde dwars door de steek springt, en zorg ervoor dat je die laatste steek niet strak trekt.

Rijg de draad op een stopnaald en steek de naald onder de twee lussen van de 1 losse door waarmee je de toer bent begonnen (zoals hierboven weergegeven).

Steek nu de naald in de bovenkant van de laatste halve vaste die je hebt gemaakt, zie de foto hierboven.

Je gebruikt nu als het ware je naald om een valse steek te borduren om de rand netjes te sluiten…

….en als je daarna de draadeindes netjes wegwerkt zul je zien dat je een niet zichtbaar afgehechte steek hebt gecreëerd zoals hierboven.

Nu is het tijd om al je eindjes in te stoppen… hopelijk ben je elke toer elke keer in een andere hoek begonnen en geëindigd, zodat je stopwerk niet te dik wordt of de hoeken te veel vervormt, maar zorg ervoor dat je instopt zo netjes mogelijk.

Springfrost Linklijst:

Springfrost deken Introductie

Springfrost Garen Pakket

Springfrost Strepen Haakpatroon

Week 1: Streep 1 – 15

Week 2: Streep 16-33

Week 3: Streep 34 – 51

Week 4: Streep 52 – 69

Week 5: Streep 70 – 87

Week 6: Streep 88 – 105

Week 7: De Rand

Van mijn grote hobby handwerken naar mijn nieuwe passie:
Virtual Assistant van Creatieve ondernemingen.

Lieve Iris heeft mij hier een grote kans gegeven om mijn nieuw passie te ontdekken en ontwikkelen. Ik beheer social media sites van Een Mooi Gebaar, vertaal nieuwe patronen en help mee om nieuwe content te ontwikkelen.

Delen is lief!

Attic24 Springfrost Gratis Haakpatroon CAL | Een Mooi Gebaar

Saturday 25th of February 2023

[…] Springsfrost Rand Haakpatroon […]