Skip to Content

CAL – #49

CAL – #49

In deze granny werken we tussen de steken in sommige toeren, in plaats van in de steken. We gebruiken in deze granny 3 kleuren. De granny heet Margate Square en komt van Ravelry.


Toer 1

4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. 2 lossen (telt als halfstokje), in de ring doen we 11 halve stokjes. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten en wissel daarbij van kleur.

Toer 2

3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. 2 stokjes in elke steek rondom. Deze twee stokjes vormen nu een soort V-tje. Halve vaste in derde beginlosse, halve vaste in de ruimte van het V-tje van de volgende stokjes en wissel daarbij van kleur [24 stokjes].

Toer 3

2 lossen (telt als halfstokje), 2 halfstokjes in dezelfde ruimte. In de V-ruimte doe je steeds 3 halfstokjes, de hele toer rond. Je sluit de toer met een halve vaste in de tweede beginlosse.  Halve vaste tussen eerste en tweede halfstokje en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

2 lossen, halfstokje in ruimte tussen tweede en derde halve stokje. *Verlengd halfstokje tussen de V-steken van toer 2 in. Halfstokje tussen eerste en tweede halfstokjes van volgende groepje van toer 3, halfstokje tussen tweede en derde halfstokje van hetzelfde groepje van toer 3*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in tweede beginlosse. Halve vaste tussen de twee halfstokjes en wissel daarbij van kleur.

Toer 5

2 lossen. Halfstokje tussen alle steken rondom. Halve vaste in tweede beginlosse. [36 halve stokjes] Halve vaste tussen twee steken in en wissel daarbij van kleur.

Toer 6

3 lossen (telt als stokje). We werken weer tussen de steken in, net als toer 5. Nu moeten we alleen meerderen. In dezelfde ruimte maak je daartoe een stokje. *In de volgende twee ruimtes doe je 1 stokje. In de volgende ruimte doe je 2 stokjes.* Herhaal van * tot * tot je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse. [48 stokjes]. Halve vaste tussen de twee steken van de V en wissel daarbij van kleur.

Toer 7

1 losse, vaste in dezelfde steek. *3 lossen, twee ruimtes overslaan, vaste in volgende ruimte.* Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in eerste vaste om de toer te sluiten. Halve vaste in 3-lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

Het vierkant van Iris was hier al behoorlijk groot. Zij heeft daarom in plaats van de dubbele stokjes stokjes gedaan en in plaats van de halfstokjes vasten. Verder is het patroon hetzelfde.

Toer 8

4 lossen, 3 dubbelestokjes in dezelfde ruimte. 3 lossen, 4 dubbelestokjes in dezelfde ruimte. Je hebt nu een hoek gemaakt. *(4 stokjes in volgende 3-lossenruimte) x 3, (4 dubbelestokjes, 3 lossen, 4 dubbelestokjes) in de volgende 3-lossenruimte voor de hoek.* Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in vierde beginlosse.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakt deze granny Amethyst, Sapphire en Violet.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Angela Valks

Saturday 25th of January 2020

Wat een leuke weer!!!! Wel heel groot geworden........

Comments are closed.