Skip to Content

Halfstokjes

Leren haken voor beginners – Halfstokje haken

Welkom bij deze uitleg van het halfstokje! Het halfstokje zit qua hoogte tussen de vaste en het stokje in en is een veel gebruikte haaksteek.

Bij halfstokjes sla je de draad om je naald, steekt de naald in een steek, slaat de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haalt die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt. Ingewikkeld? Volg dan de onderstaande videos of scroll naar beneden voor de foto’s!

Videotutorial halfstokje haken voor rechtshandigen

Videotutorial halfstokje haken voor linkshandigen

Fototutorial voor het leren haken van een halfstokje

Stap 1:
Bij het begin van een patroon: zet zoveel lossen op als je patroon aangeeft. Voor halve stokjes heb je een hoogte van twee keerlossen nodig.
Middenin het patroon: vind de in het patroon beschreven steek (bijvoorbeeld: halfstokje in tweede vaste, zoek dan de tweede vaste op).

Stap 2: Sla de draad om en steek de naald door de aangegeven steek.

Stap 3: Sla de draad om (aan de achterkant van je werk, zie foto boven) en trek de haaknaald mét de omgeslagen draad terug door de losse of steek heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald staan (zie foto onder).

Stap 4: Sla de draad om de naald en trek in één keer door alle drie de lusjes heen.

Je hebt nu je eerste halfstokje gemaakt.

Stap 5: Lees in het patroon wat je volgende steek is en kijk waar de volgende steek moet komen. In onderstaande foto is de volgende losse aangegeven met de stopnaald. Sla de draad weer om de naald en steek deze door de aangegeven losse of steek.

Haal een lusje op en trek deze door de steek of losse terug (3 lusjes op de naald).

Stap 6: sla de draad om de naald en haal in één keer door alledrie de lusjes terug. Je hebt nu twee halfstokjes gemaakt.

Stap 7: Ga zo door totdat je de hele rij af hebt. Om nóg een rij halfstokjes te maken, keer je door 2 keerlossen te maken. Vervolgens doe je een halfstokje in de eerste steek (de steek waar je lossen uitkomen telt niet mee). In onderstaande foto is de juiste steek met een stopnaald aangegeven.

Stap 8: Blijf halfstokjes maken tot je er zat van bent 😉

Heb je de smaak te pakken van de halfstokjes? Als je ook vasten en stokjes kunt maken, kun je nu van start met bijvoorbeeld de Moorland CAL.

Veel haakplezier!

Delen is lief!

Rita Goris

Wednesday 31st of May 2023

Hoe haak je een dubbel half stokje ?

Iris van Meer

Wednesday 31st of May 2023

2 halfstokjes in één steek? Moeilijk iets over te zeggen zonder de context...