MegMade with Love – Homebody Trui – Nederlandse vertaling

De dagen worden donkerder, natter en kouder, maar niet getreurd! Met dit patroon haak je een heerlijke trui voor deze herfst. Het patroon is afkomstig van MegMade with Love. Zij ontwerpt en deelt (gratis) patronen op haar website. Als je een pdf-bestand van het patroon wilt, betaal je daar wél een kleine bijdrage voor, zodat ze kan blijven ontwerpen en de website kan betalen.

Alle foto’s en het volledige patroon zijn gemaakt door Megan Shaimes. Alle copyright is dan ook van haar! Ik heb, vanzelfspreken, wel toestemming om dit patroon te vertalen. Je kunt Megan Shaimes vinden op Facebook, Ravelry, Etsy en Instagram.

Vandaag heb ik een geweldig ontwerp voor jullie…

Mijn allereerste truipatroon! Hij heet “The Homebody Sweater”.

Ik  heb ‘m al heel veel aangehad in huis, het is zo’n comfortabele trui! Hij valt soepel en staat erg casual :)

Deze trui past goed bij:
– een net-uit-bed-look (hihi)
– luie zaterdagen
– avondjes met Netflix en een haakwerkje op de bank
– leggings

Je kunt de trui natuurlijk ook buiten huis dragen, met bijvoorbeeld een spijkerbroek en sneakers.

Deze trui is een uitstekend beginners patroon voor iemand die nog nooit een kledingsstuk gemaakt heeft. Geloof me – het is ZO MAKKELIJK! De hele trui is gemaakt van halfstokjes!

Het is de bedoeling dat de trui “oversized” zit, dus dat je lekker veel ruimte in de trui hebt.

hs02b.jpg

Wat heb je nodig:
DK garen (categorie 3, voor haaknaald 4,5 – 5 mm ongeveer). Je hebt ongeveer 900-1000 meter nodig voor maat small, 1000-1100 meter voor maat medium, 1100-1200 meter voor maat large. Er zit dus ongveer 100 meter verschil tussen de verschillende maten. In het voorbeeld is Baby Bee Soft Delight gebruikt in de kleur Flannel Marled.

Je hebt een haaknaald 6.5mm nodig

Je hebt een stopnaald nodig en een schaar.

Spanning:

13 halfstokjes over 11 toeren is ongeveer 10 bij 10 centimeter.


Dit patroon is geschreven voor maat small tot large. Ik heb er ook notities bij gezet zodat je de trui kunt aanpassen aan je specifieke wensen of maten.

De maten voor deze trui zijn:
(onthoud, de trui is gemaakt om “oversized” te vallen en een beetje ruim/slobberig te zitten)
Small: 50 centimeter breed (aan één zijde)
Medium: 55 centimeter breed (aan één zijde)
Large: 59 centimeter breed (aan één zijde)
* Alle maten zijn 60 centimeter lang (van schouder tot onderzijde)

Als je de breedte van de trui wilt aanpassen, kun je 2 of 3 centimeter toevoegen of weghalen bij de ribbelrand. Je stekenaantal verandert dan vanzelfsprekend.

Als je meer lengte aan je trui wilt toevoegen, maak je meer rijen voordat je meerdert in rij 35.

Als je lengte aan de mouwen wilt toevoegen, maak dan gewoon meer toeren. Als je de mouwen korter wilt maken, sla je een aantal toeren over. Ik heb de mouwen ontworpen om net onder de elleboog uit te komen, maar gebruik je fantasie voor je eigen trui!

Als je de breedte van de mouw wilt aanpassen, kun je minder toeren dichtnaaien aan de zijkant als je de twee delen aan elkaar zet – dan heb je een kortere naad.

**De patrooninstructies zijn geschreven in deze volgorde (S, M, L)

Lossen aan het begin van de toer tellen niet als steek!

 


PATROON:

Panden van de trui (maak er twee):
Ribbels aan de onderkant van de trui

1) 12 lossen, halfstokje in derde losse vanaf de naald en in elke losse daarna (10 steken voor deze en alle volgende toeren van de ribbels)
2) 2 lossen, keren, halfstokje in achterste lus van elke steek
3) 2 lossen, keren, halfstokje in elke steek
VOOR SMALL: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 44 toeren in totaal hebt
VOOR MEDIUM: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 48 toeren in totaal hebt
VOOR LARGE: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 52 toeren in totaal hebt

Het pand:

Let op: je werkt nu in de ZIJKANT van je ribbels, naar beneden langs de linkerkant waar je met de naald gebleven was bij de laatste toer van je ribbels. Waar “ruimte” staat, bedoel ik de ruimtes aan het eind van de verticale rijen van de ribbels. Kijk in de foto voor de plek waar de steken moeten komen (hdc = halfstokje).

IMG_7605 copy.jpg

Toer 1) 2 lossen, 2 halfstokjes in eerste ruimte, halfstokje in volgende ruimte, {2 halfstokjes in volgende ruimte, halfstokje in volgende ruimte}. Herhaal { tot } tot je aan het einde van je toer bent (66, 72, 78)

Toer 2-34) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (66, 72, 78)

Toer 35) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (68, 74, 80)

Toer 36) 2 lossen, halfstokje in elke steek (68, 74, 80)

Toer 37) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (70, 76, 82)

Toer 38) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (70, 76, 82)

Toer 39) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (72, 78, 84)

Toer 40) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (72, 78, 84)

Toer 41) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (74, 80, 86)

Toer 42) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (74, 80, 86)

Toer 43) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (76, 82, 88)

Toer 44-56) 2 lossen, halfstokje in elke steek (76, 82, 88)

Hecht af.

Naai de stukken aan elkaar:
Nadat je twee van dit soort stukken hebt gemaakt, leg je ze met de goede kanten op elkaar en naai je ze aan elkaar. Je kunt ze met naaispelden aan elkaar zetten. Je naait de uiterste randjes van je werk, zoals op de foto.

home03.jpg

Aan de bovenkant begin je met naaien aan de buitenkant. Ik heb de eerste 20 steken aan beide zijden dicht genaaid. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de nekopening wilt door meer of minder steken dicht te naaien.

Daarna naai je de zijkanten dicht, van beneden naar boven (begin net boven de ribbels, de ribbels naai je niet dicht).

Voor SMALL naai je tot rij 34 dicht

Voor MEDIUM naai je tot rij 33 dicht.

Voor LARGE naai je tot rij 32 dicht.

(Gebruik een stekenmarkeerder om aan te geven tot waar je moet naaien, dat naait makkelijker).

 

homedescribe.jpg

Voor de mouwen begin je met naaien aan de rechterkant in de bovenste naad en maak je 2 lossen (volg dezelfde instructies voor beide mouwen).

Voor SMALL:

Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 21 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 22 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 22 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 22 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (46 steken).

Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (46). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!

Voor MEDIUM:

Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 23 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 23 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 22 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 23 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (48 steken).

Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (48). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!

Voor LARGE:

Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 26 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 24 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 24 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 24 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (50 steken).

Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (50). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!

Dat was het! Ik weet zeker dat je van deze trui gaat houden. Ik hoop dat dat ook echt zo is ;)? Als je vragen hebt, stel ze dan gerust.

Als je je trui af hebt, tag dan Meg op Instagram. Ze vindt het heel leuk om het resultaat te zien! Stuur je mij tevens een berichtje op Facebook? Dankjewel!

Zoals altijd, veel haakplezier!
Meg (en Iris voor de vertaling)