Skip to Content

MegMade with Love – Homebody trui

MegMade with Love – Homebody trui

MegMade with Love – Homebody Trui – Nederlandse vertaling

De dagen worden donkerder, natter en kouder, maar niet getreurd! Met dit patroon haak je een heerlijke trui voor deze herfst. Het patroon is afkomstig van MegMade with Love. Zij ontwerpt en deelt (gratis) haakpatronen op haar website. Als je een pdf-bestand van het patroon wilt, betaal je daar wél een kleine bijdrage voor, zodat ze kan blijven ontwerpen en de website kan betalen.
Alle foto’s en het volledige patroon zijn gemaakt door Megan Shaimes. Alle copyright is dan ook van haar! Ik heb, vanzelfsprekend, wel toestemming om dit patroon te vertalen. Je kunt Megan Shaimes vinden op Facebook, Ravelry, Etsy en Instagram.

Vandaag heb ik een geweldig ontwerp voor jullie…
Mijn allereerste truipatroon! Hij heet “The Homebody Sweater”.
Ik  heb ‘m al heel veel aangehad in huis, het is zo’n comfortabele trui! Hij valt soepel en staat erg casual 🙂
Deze trui past goed bij:
– een net-uit-bed-look (hihi)
– luie zaterdagen
– avondjes met Netflix en een haakwerkje op de bank
– leggings
Je kunt de trui natuurlijk ook buiten huis dragen, met bijvoorbeeld een spijkerbroek en sneakers.

Deze trui is een uitstekend beginners patroon voor iemand die nog nooit een kledingsstuk gemaakt heeft. Geloof me – het is ZO MAKKELIJK! De hele trui is gemaakt van halfstokjes! Het is de bedoeling dat de trui “oversized” zit, dus dat je lekker veel ruimte in de trui hebt.

Wat heb je nodig: DK garen (categorie 3, voor haaknaald 4,5 – 5 mm ongeveer). Je hebt ongeveer 900-1000 meter nodig voor maat small, 1000-1100 meter voor maat medium, 1100-1200 meter voor maat large. Er zit dus ongveer 100 meter verschil tussen de verschillende maten. In het voorbeeld is Baby Bee Soft Delight gebruikt in de kleur Flannel Marled. Je hebt een haaknaald 6.5mm nodig Je hebt een stopnaald nodig en een schaar. 

Spanning: 13 halfstokjes over 11 toeren is ongeveer 10 bij 10 centimeter.


Dit patroon is geschreven voor maat small tot large. Ik heb er ook notities bij gezet zodat je de trui kunt aanpassen aan je specifieke wensen of maten.

De maten voor deze trui zijn: (onthoud, de trui is gemaakt om “oversized” te vallen en een beetje ruim/slobberig te zitten) Small: 50 centimeter breed (aan één zijde) Medium: 55 centimeter breed (aan één zijde) Large: 59 centimeter breed (aan één zijde) * Alle maten zijn 60 centimeter lang (van schouder tot onderzijde)

Als je de breedte van de trui wilt aanpassen, kun je 2 of 3 centimeter toevoegen of weghalen bij de ribbelrand. Je stekenaantal verandert dan vanzelfsprekend. Als je meer lengte aan je trui wilt toevoegen, maak je meer rijen voordat je meerdert in rij 35. Als je lengte aan de mouwen wilt toevoegen, maak dan gewoon meer toeren. Als je de mouwen korter wilt maken, sla je een aantal toeren over. Ik heb de mouwen ontworpen om net onder de elleboog uit te komen, maar gebruik je fantasie voor je eigen trui! Als je de breedte van de mouw wilt aanpassen, kun je minder toeren dichtnaaien aan de zijkant als je de twee delen aan elkaar zet – dan heb je een kortere naad.

**De patrooninstructies zijn geschreven in deze volgorde (S, M, L) Lossen aan het begin van de toer tellen niet als steek!  PATROON:

Panden van de trui (maak er twee):

Ribbels aan de onderkant van de trui
1) 12 lossen, halfstokje in derde losse vanaf de naald en in elke losse daarna (10 steken voor deze en alle volgende toeren van de ribbels)
2) 2 lossen, keren, halfstokje in achterste lus van elke steek
3) 2 lossen, keren, halfstokje in elke steek
VOOR SMALL: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 44 toeren in totaal hebt
VOOR MEDIUM: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 48 toeren in totaal hebt
VOOR LARGE: Herhaal toer 2 & 3 om en om tot je 52 toeren in totaal hebt
Het pand:
Let op: je werkt nu in de ZIJKANT van je ribbels, naar beneden langs de linkerkant waar je met de naald gebleven was bij de laatste toer van je ribbels. Waar “ruimte” staat, bedoel ik de ruimtes aan het eind van de verticale rijen van de ribbels. Kijk in de foto voor de plek waar de steken moeten komen (hdc = halfstokje).

Toer 1) 2 lossen, 2 halfstokjes in eerste ruimte, halfstokje in volgende ruimte, {2 halfstokjes in volgende ruimte, halfstokje in volgende ruimte}. Herhaal { tot } tot je aan het einde van je toer bent (66, 72, 78)
Toer 2-34) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (66, 72, 78)
Toer 35) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (68, 74, 80)
Toer 36) 2 lossen, halfstokje in elke steek (68, 74, 80)
Toer 37) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (70, 76, 82)
Toer 38) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (70, 76, 82)
Toer 39) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (72, 78, 84)
Toer 40) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (72, 78, 84)
Toer 41) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (74, 80, 86)
Toer 42) 2 lossen, keer om, halfstokje in elke steek (74, 80, 86)
Toer 43) 2 lossen, keer om, 2 halfstokjes in eerste steek, halfstokje in elke steek, 2 halfstokjes in laatste steek (76, 82, 88)
Toer 44-56) 2 lossen, halfstokje in elke steek (76, 82, 88)
Hecht af.
Naai de stukken aan elkaar:
Nadat je twee van dit soort stukken hebt gemaakt, leg je ze met de goede kanten op elkaar en naai je ze aan elkaar. Je kunt ze met naaispelden aan elkaar zetten. Je naait de uiterste randjes van je werk, zoals op de foto.

Aan de bovenkant begin je met naaien aan de buitenkant. Ik heb de eerste 20 steken aan beide zijden dicht genaaid. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de nekopening wilt door meer of minder steken dicht te naaien.
Daarna naai je de zijkanten dicht, van beneden naar boven (begin net boven de ribbels, de ribbels naai je niet dicht).
Voor SMALL naai je tot rij 34 dicht
Voor MEDIUM naai je tot rij 33 dicht.
Voor LARGE naai je tot rij 32 dicht.
(Gebruik een stekenmarkeerder om aan te geven tot waar je moet naaien, dat naait makkelijker).

Voor de mouwen begin je met naaien aan de rechterkant in de bovenste naad en maak je 2 lossen (volg dezelfde instructies voor beide mouwen).
Voor SMALL:
Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 21 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 22 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 22 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 22 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (46 steken).
Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (46). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!

Voor MEDIUM:
Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 23 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 23 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 22 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 23 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (48 steken).
Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (48). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!

Voor LARGE:
Toer 1) 1 halfstokje in dezelfde ruimte als waar je het garen hebt opgehaald (de naad), daarna 1 halfstokje in de ruimte aan het eind van elke toer van je pand tot je de zijnaad bereikt hebt. Je hebt nu als het goed is 26 rijen voor de mouw aan elk pand. Je hebt 24 halfstokjes, plus die ene in de bovennaad. Nadat je 24 halfstokjes in alle eindruimtes gemaakt hebt, haak je een halfstokje in de zijnaad en dan weer 24 halfstokjes langs het andere pand. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten (50 steken).
Toer 2-30) 2 lossen, halfstokjes rondom, halve vaste in eerste halfstokje (50). Hecht af en werk de draadjes weg. Je hebt een lekkere comfortabele trui!


Dat was het! Ik weet zeker dat je van deze trui gaat houden. Ik hoop dat dat ook echt zo is ;)? Als je vragen hebt, stel ze dan gerust.
Als je je trui af hebt, tag dan Meg op Instagram. Ze vindt het heel leuk om het resultaat te zien! Stuur je mij tevens een berichtje op Facebook? Dankjewel!

Zoals altijd, veel haakplezier!

Meg (en Iris voor de vertaling)

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Nolis Françoise

Tuesday 14th of March 2023

Hallo,

Dit patroon ziet er super leuk uit. Maar ik zie nergens staan met hoeveel lossen je moet starten. Kan je me dit even laten weten, alsjeblieft? Alvast bedankt!

Françoise

Iris van Meer

Thursday 16th of March 2023

Je begint met 12 lossen. Je maakt eerst de boord, daarna pas de trui er direct bovenop :) Veel haakplezier!

Kari

Sunday 12th of February 2023

Wat een leuk patroon , weet iemand hoe ik het zou moeten aanpakken om een kinder trui hiervan te halen maatje 116 .. ( verder als sjaals ben ik nog niet geweest 🤣)

Iris van Meer

Tuesday 14th of February 2023

Ik denk wel dat dat haalbaar is. De eerste baan die je maakt, met de halfstokjes, is de boord aan de onderkant. Als je een trui pakt in maat 116, kun je daar steeds je boord opleggen om te kijken of ie al lang genoeg is. Van daaruit werk je dan omhoog ik *denk* dat dat zichzelf van zelf wijst, wellicht zeker met de video :)

Jolanda

Friday 4th of December 2020

Hoi hoi,

Misschien een rare vraag. Maar er staat naai de panden aan elkaar. Maar doen je dat met de naaimachine? Of haak je 't aan elkaar met vasten of met stopnaald en draad?

Groetjes jolanda

Dobbels Olivia

Friday 10th of July 2020

Hallo, als beginneling, ben ik me aan het haken gezet van deze mooie trui. De boord is me redelijk goed gelukt maar de overgang naar de panden van de trui was niet mooi en vind ik nogal moeilijk (met de 2 halve stokjes en 1 stokje). Bovendien was mijn boord wat "verpest" bij het terug afhalen van deze gehaakte rij. Is er een andere manier om de overgang te maken? Kan ik ook het pand apart haken en nadien aan elkaar haken - naaien of zal dit niet zo mooi uitvallen?

Iris van Meer

Tuesday 14th of July 2020

Hallo Olivia, je kunt ook later aan elkaar naaien, ik kan je alleen niet garanderen dat dat mooier wordt. Volgens mij is het trouwens (2 halfstokjes in de ene ruimte, 1 halfstokje in de volgende ruimte), dus niet een halfstokje en een stokje combineren. Wellicht wordt het dan mooier?

Mocht je het pand los gaan haken, dan kan ik je aanraden om met "al hakend halfstokjes opzetten" te beginnen en niet met een lange lossenketting. Dat laatste wordt namelijk vaak vrij strak/stug, waardoor de trui niet mooi aansluit op de boord.

Succes Olivia!

Mirelle

Thursday 19th of December 2019

Goedenavond,

Even een vraagje. Je geeft aan dk wil gebruiken categorie 3. Maar je hebt zelf categorie 5 gebruikt? Want happy is 5. Klopt dat? Wat is het verschil voor jou dat je deze hebt gekozen? En kan ik het patroon daar gewoon mee volgen? Vind het namelijk een mooie wol waarin de trui is gemaakt.

Iris van Meer

Saturday 21st of December 2019

Hallo! De trui kan daar gewoon mee gemaakt worden, het is een oversized model, dus het maakt niet zoveel uit als ie nóg wat groter wordt.