Skip to Content

CAL – #68

CAL – #68

Een Mooi Gebaar CAL – 9 maart – #68

Dit vierkantje heet Ingesloten vasten en is een ontwerp van Thea. Let er tijdens het haken op dat de “hangende” lussen en draden niet worden meegehaakt! Je kunt er ook voor kiezen om gewoon elke toer af- en aan te hechten als je dat eenvoudiger vindt. 


Toer 1

Haak met kleur 1  in een magische ring in kleur 1, 3 lossen, 2 stokjes, *3 lossen, 3 stokjes*, haak *-* in totaal drie keer. 3 lossen, halve vaste in derde beginlosse en hecht af.

Toer 2

Hecht kleur 2 aan met een staande-vaste in een 3-lossenruimte, 2 vasten in dezelfde lossenruimte, vaste in elk van de volgende 3 steken, 3 vasten in lossenruimte, herhaal rondom en sluit met een halve vaste. Haal de bol door de lus en laat de draad aan de achterkant hangen voor gebruik in toer 4.

Toer 3

Hecht kleur 3 aan met een staand-stokje in een 3-lossenruimte van toer 1, over de vasten van toer 2 heen. (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte, * 1 losse, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de volgende lossenruimte van toer 1*. Herhaal van  *-* nog twee keer, 1 losse, sluit met een halve vaste, ga met halve vasten naar de volgende hoekruimte. Maak een lange lus en laat deze aan de voorkant van je werk hangen voor gebruik in toer 5.

Toer 4

Trek de draad van kleur 2 recht naar boven, steek de naald van voor naar achteren in de steek die voor de draad ligt en haal de draad naar voren, haak een losse en een vaste in dezelfde steek. Haak een vaste in elk stokje, een losse boven de 1-lossenruimte en 3 vasten om de 3-lossenruimtes, herhaal rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste en haal de bol door de lus, laat de draad aan de achterkant hangen voor toer 6. Totaal 36 vasten en 4 lossen.

Toer 5

Steek de naald door de lus van kleur 3 en haak 3 lossen (= telt als eerste stokje), (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte van toer 3, *1 losse, 3 stokjes in 1-losseruimte van toer 3, 1 losse, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte van toer 3*, herhaal *-* totaal 3x, 1 losse, 3 stokjes in 1-losseruimte van toer 3, 1 losse, halve vaste in 3de losse, ga met halve vasten naar de volgende hoekruimte. Maak een lange lus en laat deze aan de voorkant van je werk hangen voor gebruik in toer 7.

Het vierkantje van Iris was na 6 toeren groot genoeg. Zij heeft daarom in plaats van de 1 losse boven de 1-lossenruimte, een vaste ín die 1-lossenruimte gehaakt.

Toer 6

Trek de draad van kleur 2 recht naar boven, steek de naald van voor naar achteren in de steek die voor de draad ligt en haal de draad naar voren, haak een losse en een vaste in dezelfde steek. Haak een vaste in elk stokje, een losse boven de 1-lossenruimte en 3 vasten om de 3-lossenruimtes rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste en hecht de draad af, Totaal 48 vasten en 8 lossen.

Toer 7

Steek de naald door de lus van kleur 3 en haak 3 lossen (=telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte van toer 5, *2x (1 losse, 3 stokjes in 1-lossenruimte van toer 5), 1 losse, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte van toer 5*, herhaal *-* totaal 3x, 2x (1 losse, 3 stokjes in 1-lossenruimte van toer 5), 1 losse, sluit met een halve vaste in 3e losse en hecht de draad af.

Iris haakte deze granny in de kleuren Amethyst en Blue Lake.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina