Skip to Content

CAL – #34

CAL – #34

Een Mooi Gebaar CAL – #34 – 3 februari

Voor deze granny moet je vooral heeeeeel goed lezen 🙂 Hij combineert weven en haken en is super leuk om te doen (vind ik!). Ik hoop dat de foto’s duidelijk genoeg zijn!

We gaan strips maken. Maak tien strips: vijf strips in je hoofdkleur, twee van twee andere kleuren en één van een laatste kleur, voor vier kleuren in totaal.


Strip: 18 lossen. Halfstokje in derde losse van de naald en elke volgende losse. (16 halvestokjes en 2 keerlossen). Hecht af en werk draadjes weg.

Leg de niet-hoofdkleur strepen op de goede volgorde. Let er telkens op dat de goede kanten van de strips naar boven liggen.

Pak één strip in je hoofdkleur. Steek de naald in het eerste halfstokje (meest rechterkant) van de hoofdkleur streep, hecht aan met je hoofdkleur, maak een losse en een vaste in dezelfde steek. Leg de eerste niet-hoofdkleur strip haaks achter je hoofdkleurstrip zodat ‘ie met twee vasten gelijk loopt en maak twee vasten door beide strip. Vaste in volgende steek van je hoofdkleur strip.

Nu pak je je volgende verticale strip en legt die voor je werk, ga eerst door de verticale streep en dan door de horizontale strip en maak weer twee vasten.

Herhaal voor de overige strips, met steeds één vaste in alleen de horizontale strip tussen de verticale strips. Eindig met een vaste in alleen de horizontale strip.

Keer je werk een kwartslag en doe twee vasten langs het uiteindje van de horizontale strip waar je mee werkte. (1 losse, pak de volgende hoofdkleurstreep. 2 vasten in de korte kant daarvan) x 4. Je werkt alleen in de strips met de hoofdkleur, niet in de dwarsliggende strip!

Weef nu de hoofdkleurstrips tussen de andere kleuren zodat je steeds om en om onder en boven hebt. Gebruik eventueel een steekmarkeerder om de strips op hun plaats te houden.

Vaste in eerste steek van de onderste streep, doe dan weer hetzelfde als je net met de bovenkant hebt gedaan: 2 vasten om 2 strepen aan elkaar te zetten en dan weer één vaste door alleen de hoofdkleurstrip. Dan moet je nog één zijkant maken. Daarvoor doe je 2 vasten op de korte kant van je zojuist vastgezette strip. Daarna 1 losse, dan 2 vasten in de volgende strip. Herhaal tot je einde bent, halve vaste in eerste vaste en hecht dan af.

Haak nu 2 lossen, halfstokje in elke vaste en lossenruimte rondom, met 3 lossen in de hoeken.

Check hier de oppervlakte van je vierkantje. In het voorbeeld was nog een rondje vasten nodig om de gewenste oppervlakte te bereiken, met (vaste, 2 lossen, vaste) in de hoek.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris maakte deze granny van de kleuren Orchid, Fuchsia, Blue lake en Sapphire.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina