Skip to Content

CAL – #5

CAL – #5

Een Mooi Gebaar CAL – #5 – 5 januari

Dit spiraalpatroon komt van Ravelry en is even een beetje gefriemel, maar komt er wel leuk uit te zien! Ravelry is een haak- en breipatronen website, waar je uren in kunt verdwalen op zoek naar de leukste gratis en betaalde patronen. Het kan zijn dat je bij deze granny een (aantal) toer(en) dubbel zult moeten haken: afhankelijk van je spanning wil het patroontje wel eens kromtrekken en dat corrigeert zich niet vanzelf weer. Als het een kommetje wordt, heb je te strak gehaakt. Het vierkantje van 4 januari vind je via deze link.

De blokjes van vandaag en gisteren blijken best heel pittig te zijn. Schroom niet om ze even te laten als ze niet lukken en ze over een maand of twee weer te proberen. Je hebt dan véél meer ervaring met alle verschillende steken en vliegt er dan waarschijnlijk doorheen. Enne, vragen stellen mag altijd! via Instagram of Facebook!

De kleuren van deze granny zijn Orchid (52) en Plum (51).


Toer 1

Maak een magische ring met daarin: 1 losse, vaste (doe hier een steekmarkeerder in, of een stukje contrasterende wol als je geen steekmarkeerder hebt en laat deze zitten tot toer 4), 1 losse, halfstokje, 1 losse, halfstokje, 1 losse. En dan 9 keer (stokje, 1 losse). Trek de magische ring dicht en sluit de toer niet. Hecht het draadje van de magische cirkel nog niet af! (9 stokjes, 2 halve stokjes, 1 vaste, 12 1-lossenruimtes).

Toer 2

Markeer de eerste steek van toer 2. Werk alleen in de achterste lussen: *(2 stokjes in volgende steek, 1 losse, sla 1-lossenruimte over) x 12. Sluit de toer niet! (24 stokjes, 12 1-lossenruimtes).

Toer 3

Verwijder de tweede steekmarkeerder en plaats die in de eerste steek van toer 3. Werk alleen in de achterste lussen. (2 stokjes in de volgende steek, stokje in volgende steek, 1 losse, sla 1-lossenruimte over) x 12. Sluit de toer niet!!

Toer 4

Deze toer bestaat maar uit vijf steken. Je zorgt ervoor dat je mooier boven het begin uitkomt. Twee halfstokjes in achterste lus van eerste stokje, vaste in achterste lusje van volgende twee stokjes. Halve vaste in volgende 1-lossenruimte. Markeer de laatste steek. Hecht af. Leg je patroon nu neer, kijk of het krom trekt, dan heb je te strak gehaakt. Maak het hele patroon dan opnieuw met een grotere haaknaald (sorry!). Hecht af. (met alle steken rondgerekend: 36 stokjes, 2 halve stokjes, 2 vasten, halve vaste).

Toer 5

Werk alleen in de voorste lussen die je hebt overgeslagen in de vorige rondes, met een contrasterende kleur, werk van de buitenkant van het motief naar de binnenkant van het motief. Haak losjes halve vasten in de voorste lus van elke steek en alle lossenruimtes totdat je de middelste steekmarkeerder hebt bereikt. Haal de steekmarkeerder eruit, halve vaste in die steek, twee lossen, hecht af maar laat lange draad over. Leg het motief neer en kijk of het nog plat is. Als dat zo is, werk dan de draad weg door het middelste gaatje. Als het is krom getrokken, terwijl het na toer 4 plat was, haal dan uit en werk met een haaknaald een (halve) maat groter nog een keer: je halve vasten zijn dan te strak. (Sorry!) Werk nu pas het magische cirkel-draadje weg.

Toer 6

Alleen in de achterste lussen van toer 3 en 4: hecht aan in willekeurige steken aan de overkant van het buitenste einde van de spiraal.  4 lossen, dubbelstokje in dezelfde steek, *dubbelstokje in volgende steek, stokje in volgende 8 steken, dubbelstokje in volgende steek, **(2 dubbelestokjes in volgende steek, 3 lossen, 2 dubbele stokjes in volgende steek).* Herhaal vanaf * tot * 2 keer en van * tot ** 1 keer. 3 lossen, halve vaste in vierde beginlosse. (24 dubbele stokjes, 32 stokjes).

Toer 7

Vaste in elke steek, met (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de hoeken. Hecht af. Werk alle draadjes weg 🙂 (Doen hè, anders zijn het er in december zo veel!)

Deel jij ook je resultaat? Gebruik dan #eenmooigebaar op social media 🙂 Meteen lekker doorhaken? Hier is de link voor 6 januari!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Annette

Friday 3rd of January 2020

Weer een prachtig patroon, was goed te volgen, maar je moet goed blijven tellen, ik zeg: goed gelukt!