Skip to Content

Goede en verkeerde kant

Wat is de goede of verkeerde kant van haakwerk?

Haakwerk heeft een “goede” en “verkeerde kant”. Als je een deken maakt in heen en weer gaande toeren, zoals in onderstaande foto’s, dan werk je vrijwel altijd de ene toer aan de goede kant en de andere toer aan de verkeerde kant. Dan maakt het dus niet zoveel uit wat je de goede kant noemt.


Bij vierkantjes haken werk je meestal de hele tijd aan de goede kant, tenzij anders staat aangegeven.

De goede kant van het haakwerk is de herkennen doordat je duidelijke V-tjes ziet bij de laatste of buitenste toer. De verkeerde kant heeft die V-tjes niet. Daarnaast lijken op de verkeerde kant de steken platter, terwijl ze op de goede kant sprekender lijken.

In bovenstaande foto zie je twee vierkantjes met de goede kanten naar boven liggen. De steken hebben veel reliëf en de zijkanten hebben duidelijke V-tjes: bij de roze naar boven en bij de blauwe naar beneden (dus meer n-vorm).

In onderstaande foto zie je dezelfde twee vierkantjes, maar dan met de verkeerde kant naar boven. De steken lijken afgeplatter en er zijn minder duidelijk V-tjes te ontdekken. Als je het draadje niet hebt afgehecht van de eerste toer of magische ring, hangt dat meestal ook aan de verkeerde kant van het werk.

In onderstaande foto nog een keer ter verduidelijking de V-tjes. Bovendien zie je in onderstaande foto (samengehaakte) dubbelreliëfstokjes-voor, meestal liggen die ook aan de voorkant van het werk, dus dat is nóg een manier om de voor- en achterkant van elkaar te onderscheiden.

In onderstaande foto’s is ook het verschil weer vrij duidelijk tussen goede en verkeerde kant. Op de linkerfoto zie je de voorkant. De steken zijn daar sprekender en de reliëfsteken van het bloemblaadje liggen mooi aan de voorkant. Aan de rechterkant lijken de steken platter, vooral van de aan elkaar hecht methode.

Delen is lief!