Skip to Content

CAL – #4

CAL – #4

Een Mooi Gebaar CAL – #4 – 4 januari

Je maakt voor deze granny verlengde-stokjes in een toer lager dan de toer waar je in bezig bent. Daarvoor sla je de draad om de naald, naald door aangewezen steek (die dus een toer lager ligt!), lusje ophalen, lusje optrekken tot de hoogte van waar je bezig bent, vervolgens haal je een draad door twee lusjes heen, dan sla je om en haal je door weer 2 lusjes heen. Je kunt op deze manier eigenlijk alle steken verlengen, leuk hè? Klik op de link naar de stekenuitleg als je er niet uit komt 🙂

Dit blijkt één van de lastigste vierkantjes te zijn van de eerste paar weken van de CAL. Kom je er niet uit? Leg ‘m dan even opzij en doe wat meer ervaring op in de andere vierkantjes!

Klik hier om naar het haakpatroon van 3 januari te gaan, en hier om naar het haakpatroon van 5 januari te gaan!

De kleuren van deze granny zijn Orchid (52), Purple Bordeaux (50), Lilac (55) en Fuchsia (49).


Toer 1

Magische ring met daarin: 2 lossen, 2 halfstokjes. (2 lossen, 3 halfstokjes) 3 keer. 2 lossen, halve vaste in tweede beginlosse.

Toer 2

Steek met halve vasten over naar de hoekruimte. In diezelfde hoekruimte: (2 lossen, 2 halfstokjes, 2 lossen, 3 halfstokjes). In de volgende lossenruimtes: (1 losse, 3 halfstokjes, 2 lossen, 3 halfstokjes). 1 losse, halve vaste in tweede beginlosse. Hecht af.

Toer 3

Staande-*vaste in hoekruimte. Maak vervolgens een verlengd-stokje in de hoekruimte van toer 1. Haak weer een vaste in dezelfde lossenruimte van toer 2. Maak een vaste in elk van de volgende drie halfstokjes. Haak drie verlengde-stokjes in de halfstokjes van toer 1, vaste in volgende 3 halfstokjes van toer 2. Herhaal vanaf * tot je rond bent. Halve vaste in eerste vaste. Hecht af.

Toer 4

Staand-stokje in verlengd-stokje van de hoek, 4 stokjes in dezelfde steek. *2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 steken overslaan, 5 stokjes in middelste verlengde stokje van toer 3, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 5 stokjes in hoekverlengdestokje. Herhaal vanaf * rondom. Sla laatste vijf stokjes over. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [8 vasten + 8 x 5-stokjes]

Toer 5

Hecht aan met een nieuwe kleur met een staande-vaste in de middelste van een cluster van 5 stokjes langs de zijkant van je werk. De zijkant herken je doordat daar 3 verlengde stokjes zitten, in de hoeken zit telkens slechts 1 verlengd stokje. Staande-vaste in middelste stokje, vaste in volgende stokje. *10 lossen, volgende schelp overslaan, vaste in tweede van de vijf stokjes, middelste van 5 stokjes en vierde stokje van volgende schelp. Herhaal vanaf * rondom. Vaste in de steek voor de beginvaste. Halve vaste in beginvaste. Duw de 10-lossenkettingen naar de achterkant van je werk. [4 x 3 vasten + 4 x 10 lossen]

Toer 6

3 lossen, stokje in de volgende steek. In de 10-lossenruimtes: 6 stokjes, 2 lossen, 6 stokjes. Stokjes in elk van de drie vasten tussen de lossenruimtes. Herhaal vanaf * rondom. Halve vaste in derde beginlosse.

Check je oppervlakte en bepaal op basis van de oppervlakte of toer 7 uit vasten, halfstokjes of stokjes moet bestaan. In het voorbeeld waren nog vasten nodig, met halfstokjes of stokjes zou het vierkantje te groot zijn geworden. Dit is echter afhankelijk van je spanning!

Toer 7: Vaste in elke steek rondom, met (vaste, 2 lossen, vaste) in de hoeken.

Deel je bericht op social media met #eenmooigebaar!

De Granny Square van 5 januari vind je hier: Een Mooi Gebaar CAL 5

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

CAL - #3 | Een Mooi Gebaar

Wednesday 15th of February 2023

[…] Klik hier om naar het patroon van 4 januari te gaan. […]

Linda de gruyter

Friday 3rd of January 2020

Nr 4 Pffft 3 keer over gedaan ik heb voorbije gevoel veel te veel steken Het bobbelt helemaal Waar zit de fout ☹️ Help

Triasia

Monday 6th of January 2020

Heb ik ook last van wel een paar keer opnieuw gedaan 1 steek te veel in het begin

Iris van Meer

Friday 3rd of January 2020

Wat vervelend Linda! Kun je de vraag op www.facebook.com/eenmooigebaar stellen mét foto's? Dan kan ik kijken of ik je kan helpen!

Gerrie

Thursday 4th of January 2018

Waarom staan de steken die je moet haken soms tussen haakjes en soms niet? Ik vind dat heel verwarrend.

Iris van Meer

Thursday 4th of January 2018

Hoi Gerrie, goede vraag! De steken staan tussen haakjes als ze in dezelfde steek/dezelfde lossenruimte gehaakt moeten worden. Staat er "1 vaste, 2 halfstokjes, 1 vaste", dan worden die over 4 steken gemaakt. Staat er "(1 vaste, 2 halfstokjes, 1 vaste) in de volgende steek", dan wordt het dus maar in één steek gehaakt. Dit is nogal een belangrijk verschil! Ook bij herhalingen staan er vaak haakjes omheen, omdat je anders niet zou weten of je bij "1 vaste, 3 lossen, 1 stokje, 3 keer herhalen", alleen het stokje moet herhalen of ook de vaste en de lossen. Snap je?