Skip to Content

CAL – #19

CAL – #19

Een Mooi Gebaar CAL – #19 – 19 januari

Net als gisteren, gebruiken we vandaag weer de puffsteek. Deze puffsteek is echter een beetje anders! Let goed op: [Draad om naald, naald door steek, lusje ophalen] 2 x, dan lusje door alle 5 lussen op naald heen halen.

Het voorbeeld is gemaakt in de kleuren Sapphire (68), Amethyst (58), Blue Lake (66) en Clematis (57).


Toer 1

2 lossen, (puffsteek, 1 losse) x 8 in eerste losse. Halve vaste in eerste puffsteek. Halve vaste in lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

Toer 2

(Puffsteek, 1 losse, puffsteek, 1 losse) in elke lossenruimte rondom. Halve vaste in eerste puffsteek, halve vaste naar lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

Toer 3

3 lossen, stokje in dezelfde ruimte. *(1 losse, 2 stokjes in volgende ruimte) x 3. 1 losse, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende ruimte voor de hoek. Herhaal vanaf *. 2 stokjes in eerste ruimte voor de hoek. 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

3 lossen, stokje in dezelfde hoekruimte. 2 stokjes in elke lossenruimte, met (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoeken. Eindig met 2 lossen en een halve vaste in de derde beginlosse.

Kijk hier hoe groot je granny is. Ik moest nog stokjes maken, maar het kan ook zijn dat de granny dan te klein is (dan maak je dubbelestokjes) of te groot (dan maak je vasten of halfstokjes of je stopt na toer 4).

Toer 5

2 lossen, stokje in dezelfde ruimte. 1 stokje in elke steek, met (2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes in elke hoek). Eindig met 3 lossen en een halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af en werk de draadjes weg.

Is het weer gelukt? Welke puffsteek ging makkelijker? Fijn weekend!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Ria Viguurs

Tuesday 10th of January 2023

#19EMGCAL aanvulling

tr 1 : zorg ervoor dat je staartje lang genoeg is, omdat de 1e losse als een soort magische ring fungeert en je na het voltooien van de 1e toer dat draadje moet aantrekken om het hartje te sluiten.

TIP: Het kan handig zijn om iedere keer als je de eerst steek van een toer hebt gehaakt, daarin een stekenmarkeerder te doen, zodat je bij het sluiten van de toer met een halve vaste, je weet welke steek je moet nemen.

tr 2: Je eindigt met 16 puffs en 16 lossen

tr 3: Tussen de hoeken dus 3x2 stokjes met 1 losse ertussen. De 3 lossen en stokje, zijn een halve hoek, die op het einde van de toer compleet gemaakt wordt.

TIP: wanneer je met je haaknaald een steek niet ‘te pakken’ krijgt, gebruik dan even een hele dunne haaknaald. Ik heb in mijn spullen-etuitje hiervoor altijd een haaknaald nr1 zitten.

tr 4: Het eerste stokje na de 3 lossen, maak je dus IN de lossenruimte van de hoek van devorige toer.

tr 5: Stokje in elke steek, dus óók in de lossenruimtes. Je krijgt 21 steken tussen de lossen van de hoeken. Draadjes meteen afhechten (zijn er veel in dit lapje!). Vóórdat je draadje in het hart afhecht, even flink aantrekken.

succes!

Ria Viguurs

Monday 9th of January 2023

#19EMGCAL aanvulling tr 1 : zorg ervoor dat je staartje lang genoeg is, omdat de 1e losse als een soort magische ring fungeert en je na het voltooien van de 1e toer dat draadje moet aantrekken om het hartje te sluiten. TIP: Het kan handig zijn om iedere keer als je de eerst steek van een toer hebt gehaakt, daarin een stekenmarkeerder te doen, zodat je bij het sluiten van de toer met een halve vaste, je weet welke steek je moet nemen. tr 2: Je eindigt met 16 puffs en 16 lossen tr 3: Tussen de hoeken dus 3x2 stokjes met 1 losse ertussen. De 3 lossen en stokje, zijn een halve hoek, die op het einde van de toer compleet gemaakt wordt. TIP: wanneer je met je haaknaald een steek niet ‘te pakken’ krijgt, gebruik dan even een hele dunne haaknaald. Ik heb in mijn spullen-etuitje hiervoor altijd een haaknaald nr1 zitten. tr 4: Het eerste stokje na de 3 lossen, maak je dus IN de lossenruimte van de hoek van de vorige toer. tr 5: Stokje in elke steek, dus óók in de lossenruimtes. Je krijgt 21 steken tussen de lossen van de hoeken. Draadjes meteen afhechten (zijn er veel in dit lapje!). Vóórdat je draadje in het hart afhecht, even flink aantrekken. succes!

elly benjamins

Tuesday 15th of January 2019

o jeetje dit is echt een puf steek grr maar het is gelukt!