Skip to Content

CAL – #18

CAL – #18

Een Mooi Gebaar CAL – #18 – 18 januari

Een leuke granny in 3 verschillende kleuren. Je maakt in deze granny gebruik van reliëfstokjes-voor en van puffsteken. De puffsteek haak je als volgt: [Draad om naald, naald door steek, lusje ophalen] 3 x, dan draad omslaan en door alle 7 lussen op naald heen halen. Als je CAL volgt, heb je ‘m al vaak gemaakt in de afgelopen twee weken. Makkie inmiddels, toch? Veel haakplezier!

Dit voorbeeld is gehaakt in de kleuren Opaline Glass (74), Plum (51) en Clematis (57).


Toer 1

Magische ring met daarin: 3 lossen, 15 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse en wissel daarbij van kleur (16 stokjes totaal).

Toer 2

3 lossen, reliëfstokje-voor om dezelfde steek. (Stokje en reliëfstokje-voor) in elke steek. Halve vaste in derde beginlosse.

Toer 3

2 lossen, puffsteek in dezelfde steek. *2 lossen, steek overslaan, puffsteek in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom. Halve vaste in eerste puffsteek en halve vaste naar lossenruimte, wissel daarbij van kleur. (16 puffsteken).

Toer 4

1 losse, 2 vasten in dezelfde ruimte. *4 halfstokjes in volgende ruimte, (2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte voor de hoek, 4 halfstokjes in ruimte. 4 vasten in volgende  ruimte. Herhaal vanaf * rondom. Eindig met 2 vasten in de ruimte waar je begonnen bent. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten en wissel daarbij van kleur.

Kijk hier hoe groot je vierkantje is. Als hij al bijna groot genoeg is, maak je de volgende toer met vasten, anders met halve stokjes of met stokjes.

Toer 5

Stokje in elke steek met (2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes) in elke hoek. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar! Tot morgen :)!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Ria Viguurs

Tuesday 10th of January 2023

Aanvulling # 18 EMGCAL

Tr 2: goed opletten. De gaatjes om in te steken voor het gewone stokje zitten iedere keer achter je stokjes van de vorige steek. Werkje goed uit elkaar trekken om het juiste insteekgaatje te vinden. Je eindigt met 32 stokjes.

Tr 3: de eerste 2 lossen tellen niet mee. Die zijn om hoogte te krijgen voor de 1e puff-steek. Die puff-steken worden gehaakt in het gewone stokje van de vorige toer. Dus niet in het reliefstokje. Eindigen met 2 lossen en halve vaste in de 1e puff-steek.

Tr 5: er zijn 16 steken aan iedere zijkant. Na het einde van deze toer zitten er tussen de hoeklossen 20 steken.