Skip to Content

CAL – #269

CAL – #269

Een Mooi Gebaar CAL – #269 – 26 september

Kreeftsteek – patroon gemaakt door Thea


Een speciaal nr op een speciale datum 😉

nr 269 op datum 26-9!

Kreeftsteek: Een kreeftsteek is een vaste die je van links naar rechts haakt, een soort van “achteruit haken”. Het is even wennen, maar zorgt wel voor een mooi decoratief randje.

Start elke nieuwe kleur met een staande steek.


Toer 1

In een magische ring; 4x (3 stokjes, 1 losse), sluit de toer met een halve vaste in 1e stokje.

Toer 2

Deze toer haken we de kreeftsteek: 1 losse (telt niet mee) 1 vaste in dezelfde steek, *1 vaste in vorige losseruimte, 3x (1 vaste in de vorige steek)*, herhaal * tot * 3x, maar laat in de laatste herhaling de laatste steek achterwege, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek en hecht af.

Toer 3

Start om een stokje links van een lossenruimte van toer 1: *2 reliëfstokjesachter om 1 steek, 1 reliëfstokjeachter om volgende steek, 2 reliëfstokjesachter om volgende steek, 2 lossen boven lossenruimte toer 1*, herhaal * tot * 3x, sluit met een halve vaste in 1e steek.

Toer 4

1 losse (telt niet mee), 1 vaste in dezelfde steek, *2 vasten in vorige lossenruimte, 5x 1 vaste in vorige steek*, herhaal * tot * 3x, maar laat de laatste vaste achterwege, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek en hecht af.

Toer 5

Start om een stokje rechts van een lossenruimte van toer 3: *2 reliëfstokjesachter om 1 steek, 2 lossen boven lossenruimte toer 3, 2 reliëfstokjes om volgende steek, 3x reliëfstokjeachter om volgende steek*, herhaal * tot * 3x, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek.

Toer 6

1 losse (telt niet mee), 1 vaste in dezelfde steek, * 5x 1 vaste in vorige steek, 2 vasten in vorige lossenruimte, 2x 1 vaste in vorige steek*, herhaal * tot * 3x, maar laat in de laatste herhaling de laatste vaste achterwege. sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste en hecht af.

Toer 7

Start om een stokje rechts van een lossenruimte van toer 5: *2 reliëfstokjesachter om 1 steek, 2 lossen, 2 reliëfstokjesachter om volgende steek, 5x 1 reliëfstokjeachter om volgende steek*, herhaal * tot * 3x, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek.

Toer 8

1 losse (telt niet mee), 1 vaste in dezelfde steek, *7x 1 vaste in de vorige steek, 2 vasten om de vorige lossenruimte, 2x 1 vaste in de vorige steek*, herhaal * tot * 3x, maar laat in de laatste herhaling de laatste vaste achterwege, sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste en hecht af.

Toer 9

Start om een stokje rechts van een lossenruimte van toer 7: *2 reliefstokjesachter om 1 steek, 2 lossen, 2 reliëfstokjesachter om de volgende steek, 7x 1 reliëfstokje om volgende steek*, herhaal * tot * 3x, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek.

Toer 10

Beginstokje, *1 stokje in volgende steek, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in lossenruimte, 10 stokjes*, herhaal * tot * 3x, sluit de toer met een halve vaste in de 1e steek en hecht af.

Iris haakte deze granny in de kleuren Blue Lake en Amethyst.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!