Skip to Content

CAL – #14

CAL – #14

Een Mooi Gebaar CAL – #14 – 14 januari

De eerste twee weken Een Mooi Gebaar CAL zitten er op als je dit vierkantje af hebt. Nog 50 weken te gaan! Gaat het goed? Vind je het moeilijk? Loop je ergens tegen aan?

Stuur je me een foto van je eerste 14 vierkantjes? Dat kan via Facebook of Instagram.

In het voorbeeld zijn de volgende kleuren gebruikt: Opaline Glass (74), Turqoise (65), Blue Lake (66) en Sapphire (68).

Toer 1

Magische ring met daarin: 2 lossen, 2stokjescluster (= telt als begin3stokjescluster). *3 lossen, 3stokjescluster* x 7. 3 lossen, halve vaste in 2stokjescluster. Halve vaste naar 3-lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

 

Toer 2

(Vaste, halfstokje, stokje, halfstokje, vaste) in dezelfde lossenruimte. *1 losse, cluster overslaan, 3 vasten in volgende lossenruimte. 1 losse, (vaste, halfstokje, stokje, halfstokje, vaste) in volgende lossenruimte. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in halfstokje, halve vaste in stokje.

Toer 3

2 lossen, half stokje in dezelfde steek. *3 lossen, 2 halve stokjes in dezelfde steek. (2 halfstokjes in de volgende 1-lossenruimte) x 2. (2 halfstokjes, 3 lossen, 2 halfstokjes) in volgende stokje. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in tweede beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

1 losse, vaste in de ruimte tussen de 2 2halfstokjesgroepen. *2 lossen, (vaste, 3 lossen, vaste) in hoekruimte. (2 lossen, vaste tussen volgende twee groepjes halfstokjes in) x 3. Herhaal vanaf *. Eindig met twee lossen en halve vaste in beginvaste. Halve vaste in 2-lossenruimte.

Toer 5

2 lossen, 2 stokjescluster in dezelfde ruimte. *(2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in hoekruimte. (1 losse, 3stokjescluster in volgende 2-lossenruimte) x 4. 1 losse. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in 2stokjescluster. Halve vaste TERUG in lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

Nu maak je van je vierkantje een diamant, dat voelt heel gek en maar het komt uiteindelijk goed!

Toer 6

3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte. *2 halve stokjes in volgende lossenruimte. In de hoekruimte: 2 vasten. 2 halfstokjes in volgende lossenruimte. 3 stokjes in volgende lossenruimte. Voor de nieuwe hoek: (2 dubbelestokjes, 2 lossen, 2 dubbelestokjes). 3 stokjes. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in beginlosse.

Kijk hier naar de grootte van je granny. Als ie al groot genoeg is, kun je afhechten en blokken, anders kun je nog een rondje vasten, halve stokjes of stokjes maken.

Toer 7

Vaste in elke steek, met (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de hoek.

Deel jij ook je resultaat? Gebruik dan #eenmooigebaar op social media 🙂

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Ria Viguurs

Sunday 15th of January 2023

#014 EMGCAL aanvulling

tr 1: Je krijgt dus 8 clusters en 8 boogjes

tr 2: Begin met een losse (telt niet mee) in het 1e boogje en dan v-hst-st-hst-v in dat 1e boogje. Dan 1 losse en in 2e boogje 3 vasten, 1 losse, dan in het 3e boogje weer een groepje van v-hst-st-hst-v, gevolgd door 1 losse. Dus om en om een groepje en 3 vasten, met daartussen 1 losse. Je krijgt 6 groepjes en 6x3 vasten en 12 lossen. Eindigen met een laatste losse, halve vaste in 1e vaste, halve vaste in half stokje, halve vaste in stokje (je hebt nu een vierkantje)

tr 3: 2 lossen (=half stokje) + half stokje + 3 lossen + 2 halve stokjes in deze steek (is dus het stokje van van de 1e groep van vorige toer) (= een hoek) Dan 2 halve stokjes om de losse die vóór de 3 vasten van de vorige toer zit en 2 halvestokjes om de losse die ná de 3 vasten van de vorige toer zit (= zijkant). Dan weer een groepje van 2 hst-3 l-2 hst in het stokje van de vorige toer (= middelste steen van het groepje) (=hoek) Eindig met 2 hst om de losse ná de 3 vasten en hv in 1e halfstokje. TIP: zet iedere keer een de eerste steek een markeerder. Dat is makkelijk bij de laatste hv. Je hebt nog steeds een vierkantje

tr 4: Begin in de ruimte vóór de hoek met 1 losse (telt niet mee), en een vaste. Dan in de hoek: 2 lossen-vaste-3 lossen-vaste. Dan weer 2 lossen en vaste in volgende opening. 2 lossen, vaste in volgende opening. 2 lossen, vaste in volgende opening (= de hoek), 3 lossen-vaste en 2 lossen erbij in de hoek. En zo door. Je hebt dus iedere keer in de hoek van de vorige toer 2l-v-3l-v-2l, en in iedere opening aan de zijkanten 1 vaste met 2 lossen ertussen Eindigen met 2 lossen en halve vaste in de eerste vaste. Dan nog een halve vaste in de volgende opening (= opening vóór de hoek!!) Je werk is nog steeds vierkant

tr 5: Begin met 2 lossen en 2 stokjes cluster (= 3 stokjescluster) in die opening vóór de hoek, dan 1 losse (staat niet in patroon) In de hoek: 2 hst-2l-2hst In de volgende ruimte: 3 stokjes cluster. Dit in iedere ruimte tot de hoek. In de hoek weer 2hst-2l-2hst. Dus tussen de hoeken in alle openingen komen in totaal 4 clusters met 1 losse ertussen Eindig met 1 losse en hv in 1e cluster. Zie foto van werk tot en met toer 5.

tr 6: In de opening waar je de laatste hv hebt gemaakt haak je 2 lossen en 2 stokjes (=3stokjes) In de volgende ruimte (=laatste ruimte vóór de hoek): 2 hst in de hoek 2 vasten, en in de ruimte ná de hoek 2 hst volgende ruimte 3 stokjes, en zo verder zie patroon voor de ‘nieuwe’ hoek.En zo verder…

succes!

Greet van wissinggvanwissing

Monday 15th of January 2018

Het gaat geweldig,ik kijk uit naar de volgende.

Iris van Meer

Monday 15th of January 2018

Fijn dat het goed gaat, ik word er ook blij van!