1 januari! We gaan van start. Ik heb er super veel zin in!

Waar zouden we anders mee kunnen starten dan met de basisgranny. Het vierkantje waarbij je aan je oma denkt, aan “van voor de oorlog”, aan retrokleurtjes, maar vooral heel erg aan haken. Dit vierkant heeft bij mij een doorsnee van 7,5-8 cm en bestaat in het voorbeeld uit drie verschillende kleuren Yarn and Colors Must-Have: amethyst (058) voor toer 1 en 5, lavender (056) voor toer 3 en lilac (055) voor toer 2 en 4.

De eerste keer dat een steek genoemd wordt, kun je op de steek klikken voor een foto-tutorial van die betreffende steek. Heb je vragen over dit patroon of over de CAL? Stel ze gerust via de reacties onder dit bericht of via de Een Mooi Gebaar Facebookpagina.


Toer 1

Magische ring met daarin: 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes, 2 lossen, (3 stokjes, 2 lossen) x 3. Halve vaste in derde beginlosse. 12 stokjes, 4 2-lossenruimtes.

Toer 2

Steek met 3 halve vasten over naar de volgende hoekruimte (één in het middelste stokje, één in het volgende stokje, één in de hoekruimte). Wissel van kleur bij de laatste halve vaste. In die hoekruimte: 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. In elke volgende hoekruimte: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse. 24 stokjes, 4 2-lossenruimtes.

Toer 3

Steek weer met 3 halve vasten over naar de volgende hoekruimte. Wissel van kleur bij de laatste halve vaste. In die ruimte: 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes. In de hoeken doe je (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes), in de ruimte op de zijkanten tussen de stokjesgroepen komen 3 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 36 stokjes, 4 2-lossenruimtes.

Toer 4

Herhaal toer 3. 48 stokjes, 4 2-lossenruimtes.

Toer 5

Herhaal toer 3. 60 stokjes, 4 2-lossenruimtes.

Knip nu de draad af en werk met een stopnaald netjes alle draadjes weg. Je kunt je vierkantje blokken om ‘m rechter te maken. In deze blogpost leg ik meer uit over de verschillende wijzen van het aan elkaar zetten van de vierkanten. Veel haakplezier!

Deel jij ook je resultaat? Gebruik dan #eenmooigebaar op social media :)