Skip to Content

CAL – #16

CAL – #16

Een Mooi Gebaar CAL – #16 – 16 januari

Het was even vechten om dit patroon te ontwerpen, maar ik vind ‘m wel heel leuk geworden! Het is een echt bloemetje, daar komen er nog heel veel van in de deken terecht. Haken, en zeker granny squares, lenen zich erg goed voor leuke blaadjes en mooi reliëf. Veel haakplezier met deze bloem!

Het voorbeeld is gehaakt in de kleuren Fuchsia (49), Opaline Glass (74) en Blue Lake (66).


Toer 1 (kleur A)

6 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken. 2 lossen, 2stokjescluster in de ring (=telt als eerste 3stokjescluster). *2 lossen, 3stokjescluster in de ring*. Herhaal van * tot * nog 6 keer. 2 lossen, halve vaste in 2stokjescluster om de toer te sluiten.

Toer 2 (kleur B)

Halve vaste naar 2-lossenruimte en wissel daarbij van kleur. 1 losse, vaste in dezelfde lossenruimte. 4 lossen. *vaste in volgende lossenruimte, 4 lossen*. Herhaal van * tot * rondom. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.

Toer 3 (kleur B)

Halve vaste in 4-lossenruimte. *vaste, halfstokje, 3 stokjes, halfstokje, vaste in dezelfde 4-lossenruimte. 1 losse.* Herhaal van * tot * tot je rond bent. Halve vaste in eerste vaste. Hecht af.

Toer 4 (kleur A)

Hecht een nieuwe kleur aan met een vaste in een willekeurige 2-lossenruimte van toer 1 [en haak in deze toer achter de blaadjes, de ene vaste aan de ene kant van de vaste van toer 3, de andere vaste aan de andere kant van de vaste van toer 3]. 1 losse, vaste in dezelfde ruimte. 5 lossen. *Vaste in volgende 2-lossenruimte 1 losse, vaste in dezelfde 2-lossenruimte, 5 lossen. Herhaal van * tot je rond bent, halve vaste in eerste vaste.

Toer 5 (kleur A)

Vaste in eerste 1lossenruimte, (vaste, halfstokje, 4 stokjes, halfstokje, vaste) in alle 5-lossenruimtes, vaste in alle 1-lossenruimtes rondom. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Hecht af. Foto is van de achterkant, van de voorkant zie je toch niet zoveel 😉

Toer 6 (kleur C)

Staande-*vaste door 1-lossenruimte toer 4 én door vaste toer 5. 7 lossen.* Herhaal vanaf * tot * rondom.

Toer 7 (kleur C)

Halve vaste naar lossenruimte, 2 lossen. 3 vasten, halfstokje, *in volgende lossenruimte: (1 losse, 1 halfstokje, 2 stokjes, dubbelstokje, 3 lossen, dubbelstokje, 2 stokjes, halfstokje). In volgende lossenruimte (halfstokje, 3 vasten, halfstokje)*. Herhaal van * tot *. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten.

Toer 8 (kleur C)

1 losse, vaste in dezelfde steek. Vaste in elke steek rondom, met (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de hoek.

Deel jij ook je resultaat? Gebruik dan #eenmooigebaar op social media 🙂

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Ria Viguurs

Tuesday 10th of January 2023

Aanvulling #16 EMGCAL Tr 1: Beginnen met een magische ring is ook mogelijk. Dat is persoonlijke voorkeur. Je hebt hier in totaal 8 clusters en 8 openingen van 2 lossen

Tr 2: 8 boogjes en 8 vasten

Tr 3: 8 blaadjes met 1 losse ertussen

Tr 4: blaadje naar je toe vouwen en dan rechts van het ‘pootje’ (= de vaste tussen de blaadjes) tussen de blaadjes, 1 vaste, dan 1 losse en dan links van het ‘pootje’ 1 vaste (pootje beetje naar rechts schuiven). Dan 5 lossen en zo rond.

Tr 5: Houd de blaadjes nog steeds naar voren gevouwen. Je gaat nu weer een toer met blaadjes maken

Tr 6: Ook weer achterlangs. Nu achter de 2e rij blaadjes. De vasten wat dieper insteken, net boven het ‘pootje’ van toer 3. Toer ook sluiten met halve vaste in de eerste vaste

Tr 7: Halve vaste naar 7-lossenruimte. In 1e ruimte: 2 lossen (is half stokje) - 3 vasten - half stokje (dit staat niet in patroon), in 2e boogje maak je de hoek, en zo om en om. Ook niet in het patroon: 1 losse - half stokje - 3 vasten - half stokje

Tr 8: je krijgt hier dus tussen de 2 lossen van de hoeken aan iedere kant van het vierkant, 19 vasten. Vergeet niet om ook in de losse die tussen de hoek en het middendeel zit een vaste te haken. Let op: na de 2e 2-vasten in de hoek en na de vaste in de losse, zit het gaatje om in te steken voor de volgende vaste half onder de laatste vaste. Beetje schuiven dus.

Tamara Homan

Monday 16th of January 2023

@Ria Viguurs, dankjewel voor de duidelijke uitleg.

Jean

Monday 16th of January 2023

@Ria Viguurs, ik dacht al een fout in tour zeven te zien. Bij een eerdere square zag ik pas later een toevoeging van jou onder het patroon na zelf ook een foutje te hebben gevonden. Ik dacht nu maar meteen te kijken of je er weer stond met een verbetering. Dank je!