Skip to Content

CAL – #24

CAL – #24

Een Mooi Gebaar CAL – #24 – 24 januari

Een vrij simpele granny, waarbij je af en toe keert, waardoor het vierkantje een minder duidelijke voor- en achterkant heeft. Meestal hanteer ik de richting van de laatste toer als de voorkant, maar dat is natuurlijk geheel aan jou!

In dit voorbeeld worden drie prachtige kleuren gebruikt: Fuchsia (49), Purple Bordeaux (50) en Lilac (55).

Psssttt: heb je het YouTube-filmpje voor het aan-elkaar-haken van de grannies al gezien?

https://youtu.be/YrnOFZ4DYo4

Toer 1

5 lossen, halve vaste in eerste losse. In de ring: 4 lossen. (Stokje, losse) x 15. Halve vaste in derde beginlosse. Halve vaste in lossenruimte.

Toer 2

DRAAI JE WERK. 2 lossen, 2stokjescluster in dezelfde ruimte. *3 lossen, 3stokjescluster in volgende ruimte, (1 losse, 3stokjescluster in volgende ruimte) x 3. Herhaal vanaf * rondom. 1 losse, halve vaste in eerste stokjescluster. Halve vaste naar lossenruimte en wissel daarbij van kleur.

Toer 3

DRAAI JE WERK. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. *Werk in de lossenruimtes: (1 losse, stokje in elke lossenruimte) x 3. 1 losse. In de hoek: (4 stokjes, 2 lossen, 4 stokjes). Herhaal vanaf *. Sla de laatste 4 stokjes van de laatste herhaling over. Halve vaste in derde beginlosse en halve vaste naar volgende steek en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

3 lossen, stokjes in volgende 2 stokjes. *(1 losse, stokje in stokje) x 3. 1 losse, stokje in de eerste 3 stokjes. In de hoek: 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes. 1 steek overslaan, stokje in volgende 3 stokjes*. Herhaal vanaf * tot rond. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Ria Viguurs

Sunday 15th of January 2023

#024 EMGCAL aanvulling

tr 1: 16 stokjes en 16 lossen

tr 2: 2 lossen + 2 stokjescluster = 3 stokjescluster. 3 lossen (is de hoek) daarna 4 x 3-stokjesclusters met daartussen 1 losse Na het 4e cluster weer 3 lossen (hoek) en zo verder. Je hebt nu dus 16 stokjesclusters, 4x3 lossenbogen (hoeken) en 12x 1 losse

tr 3: 3 lossen + 3 stokjes in de 3-lossenruimte van de vorige toer, waarin je de laatste halve vaste hebt gemaakt. (= halve hoek, die je op het einde van de toer compleet maakt) Dan 1 losse en 3x 1 stokje + losse in iedere losse die tussen de clusters van de vorige toer zitten. Dan in 3 lossenboogje (hoek) 4 st-2l-4st en zo verder Je eindigt met 1 stokje, 1 losse om de laatste losse vóór de hoek. Dan 4 stokjes en 2 lossen in de hoek, bij de 4 stokjes van het begin van de toer. Sluiten met een hv in de 3e losse van het eerste stokje en nog een hv in het 2e (volgende) stokje van dit groepje.

tr 4: 3 lossen (= 1e stokje) dan stokje in de volgende 2 stokjes (je haakt dus op stokjes 2, 3 en 4 van het groepje van de vorige toer) Het 1e stokje dar naast de 2 lossen zit, blijft dus onbewerkt. Dan 1 losse en 3x 1 stokje + losse in de volgende stokjes Dan 3 stokjes op de 1e 3 stokjes van het groepje van 4 in de hoek van de onderliggende toer In het 2 lossenboogje 2st-2l-2st 1 stokje overslaan en dan 3 stokjes in de volgende 3 stokjes. Je eindigt met een hoek 2st-2l-2st en dan 1 hv in de 3e beginlosse.

Mijn lapje werd veel te klein en heb nog een rand met stokjes gehaakt. Ik snap overigens niet goed waarom het werk gedraaid moet worden in toer 2 en 3. Wat voegt het toe?