Skip to Content

CAL – #55

CAL – #55

De verkleinde versie van de “granny square in bloom” van Crochetime. Leuk blog om eens op rond te snuffelen! Het blog is wel in het Engels, evenals het patroon, maar speciaal voor jullie volgt hier de Nederlandse aangepaste versie. Veel haakplezier!


4stokjespopcorn: 4 stokjes in de aangegeven steek. Haal de naald uit de lus, steek de naald van voor naar achter door de bovenkant van het eerst gemaakte stokje, doe de lus weer om de naald, trek de lus naar voren door je werk.


Toer 1

2 lossen, 8 vasten in eerste losse die je gemaakt hebt. Halve vaste in eerste vaste om de toer te sluiten.

Toer 2

1 losse, 2 vasten in dezelfde steek en elke vaste. Halve vaste in beginvaste en wissel daarbij van kleur. [16 vasten totaal]

Toer 3

3 lossen, *4stokjespopcorn in volgende steek. Stokje in volgende steek*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse. Halve vaste in volgende steek en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

1 losse, 2 vasten in dezelfde steek. *Verlengde vaste in de steek waar het stokje in zit (dus in toer 2). 2 vasten in popcornsteek*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in beginvaste. Halve vaste terug in de verlengde vaste en wissel daarbij van kleur.

Toer 5

3 lossen, 8 stokjes in dezelfde steek. *9 stokjes in volgende verlengde vaste*. Herhaal van * tot * tot rond. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 6

Je werkt achter toer 5 in toer 4. Hecht nieuwe kleur aan een willekeurige overgeslagen eerste vaste. 3 lossen. *Stokje in volgende steek, 2 lossen, 2 stokjes in volgende vaste van toer 4.* Herhaal tot rond. Halve vaste in derde beginlosse. Halve vaste in lossenruimte.

Toer 7

3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte. 2 lossen. Nog 3 stokjes in dezelfde ruimte. Je hebt nu een hoek gemaakt. *1 losse, 3 stokjes in volgende lossenruimte. 1 losse, maak een hoek in de volgende lossenruimte: (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes)* Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Steek met halve vasten over naar de hoekruimte.

Toer 8

3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte, 2 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Je hebt nu een hoek gemaakt. *1 losse, 3 stokjes in volgende ruimte, 1 losse, 3 stokjes in volgende ruimte. 1 losse. In de hoek: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af en werk de draadjes weg.

Check hier de oppervlakte van je granny. Als ie nog te klein is, herhaal dan toer 8 met vasten, halve stokjes of stokjes.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakte deze granny in de kleuren Orchid, Turqoise en Amethyst.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina