Skip to Content

Een Mooi Gebaar CAL – Deel 3

Kleurkeuzes

Voor de nieuwe CAL ging ik op 8 juli naar het Wolplein inspiratiecentrum. Ik twijfelde daar eerst een tijdje over het juiste materiaal. De keuze viel op Yarn and Colors Must Have, een 100% katoen garen voor naald 2-3.5 mm. Die collectie bestaat uit maar liefst 100 verschillende kleuren, dus het kiezen was nog niet afgelopen 😉

Uiteindelijk heb ik besloten om 14 kleuren te kiezen, lopend van roze naar lichtblauw, met paarse en blauwe tinten er tussen. Het lijkt mij een pallet geworden met voldoende warme en koudere tinten, met genoeg licht en donker en met genoeg variatie. Voor de zekerheid kocht ik ook nog een aantal primaire kleuren en een bolletje wit en zwart.

Als ik nieuw materiaal koop, maak ik altijd meteen even een overzichtje van de kleurnummers, verfbaden en van alle andere gegevens op de wikkel. Ik heb dit in een gewone A4-map zitten. Ik doe dat met stevig papier, met aan de ene kant 4 gaatjes voor in de map, en aan de andere kant 24 gaatjes voor de draadjes. Ik schrijf dan eerst de gegevens over op het blad.

Daarna knip ik per kleur een stukje draad af en knoop dat in één van de 24 gaatjes. Naast het gaatje schrijf ik dan het kleurnummer en het verfbad. Op deze manier heb ik altijd een overzicht van het garen dat ik gekocht heb, wat handig is als er een bolletje bij moet komen, of als ik restjes heb waarvan ik niet meer precies de aanbevolen haaknaald weet. Ook voor aankomende projecten is het handig, ik kan dan alvast kleuren bij elkaar uitzoeken, wat toch makkelijker gaat in het echt dan via een website.

Kleurkeuze Een Mooi Gebaar CAL

Tromgeroffel…..

Tadaa! Daar zijn ze dan 🙂 Alle veertien kleurtjes op een rij, met kleurnummers (boven) en met de kleurnamen (onder). De kleurnummers zijn: 49, 50, 51, 52, 53, 55, 56, 67, 68, 65, 66, 68, 70 en 74. De bijbehorende namen zijn: fuchsia, purple bordeaux, plum, orchid, voilet, lilac, lavender, clematis, amesthyst, turqoise, blue lake, sapphire, petroleum en opaline glass.

Weet jij al met welke kleuren je de CAL wilt maken? Laat het me weten in de reacties of op Facebook.

 

 

 

 

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Mieke Niks

Friday 22nd of November 2019

Hallo Iris, Ik ben de kleuren aan het bekijken voor de cal 2020. Ik gebruik Carania. Kun je mij zeggen hoeveel bollen ik nodig heb van de kleuren 57 en 58. Die kleuren kan ik niet vinden bin Catania. Ik ga ze dan via de link bestellen in een keer.

Mieke Niks

Tuesday 5th of November 2019

Ik denk dat ik de deken met de 14 kleuren haak met Catania van schachenmayr.

Wendy

Monday 4th of November 2019

Hallo Iris, ik wil graag meedoen in januari 2020. De kleuren keuze van jou vind ik prachtig, nou snap ik alleen niet helemaal wat de kleur is waar je het mee aan elkaar gemaakt hebt. Zit die kleur al bij die 14 of is dat een andere kleur? Vriendelijke groet, wendy

Iris van Meer

Tuesday 5th of November 2019

De voorbeelddeken is met kleur 70 aan elkaar gehaakt <3

barbara

Saturday 5th of January 2019

Hallo Iris, Wil graag dezelfde kleurstelling maken als jij. Alleen schrijf je dat er 70 bolletjes nodig zijn. En 14 kleuren. Hoeveel van welke kleur zal ik bestellen? Iedere keer een bolletje laten komen wordt niemand vrolijk van.

Iris van Meer

Thursday 17th of January 2019

Ik heb om te beginnen 3 bolletjes van elke kleur gedaan. Daarna gekeken welke al op waren. De kleuren waren behoorlijk goed verdeeld! Maar dat is ook een beetje afhankelijk van je eigen haak-hand. Succes!

Karin

Wednesday 31st of October 2018

Ik overweeg al het hele jaar om mee te gaan doen. Wat mij enorm tegenhoudt is dat ik niet weet hoeveel bollen ik van iedere kleur nodig heb. Hoe pak ik dat aan? Wil hem in dezelfde kleuren gaan maken.

Groetjes Karin

Iris van Meer

Wednesday 31st of October 2018

Hallo Karin!

Wat leuk dat je de Een Mooi Gebaar CAL gaat doen! Je hebt van iedere kleur ongeveer evenveel bollen nodig, tenzij je een bepaalde kleur meer accent wil geven. Ik vind persoonlijk dat het garen waarmee mijn CAL gemaakt is, Yarn and Colors Must-have, nauwelijks verschilt in kleurbad. Ik heb nog nooit een verschil kunnen ontdekken tussen bolletjes van dezelfde kleur met een totaal ander verfbad. De enige kleur waarvan ik meteen heel veel had besteld, was van het aan-elkaar-zet-garen. Dat komt namelijk allemaal aanelkaar, of tegenelkaar te liggen, dus dan zou je eventueel kleurverschil goed zien. Bij alle andere kleuren komt het niet zo nauw: je gebruikt elke keer maar zo weinig per vierkant, dat je niet genoodzaakt bent om twee bolletjes van dezelfde kleur te gebruiken, mocht er kleurbadverschil zijn. Ik heb dus gedurende het jaar steeds een beetje bijbesteld (als ik toch al garen ging bestellen voor andere projecten, of als het op was).

Helpt dat je een beetje?

Met vriendelijke groet,

Iris

Comments are closed.