Skip to Content

Een Mooi Gebaar CAL 2018 – Deel 2

Een Mooi Gebaar CAL 2018 – Deel 2

Materiaalkeuze

Al die prachtige kleuren!! Op 8 juli ging ik op visite bij het inspiratiecentrum van Wolplein. Wat veel prachtige garens en wat een weelde aan kleur! Helemaal enthousiast werd ik ervan 🙂

In de eerste aankondiging zei ik dat ik met Baby Merino wol wilde gaan werken, van het merk Drops. In de winkel aangekomen heb ik echter wat gehaakte projecten met elkaar vergeleken. De naam “Inspiratiecentrum” klopt echt helemaal, er liggen zoveel projecten en boeken met voorbeelden, dat ik nóg meer zin had om weer aan de slag te gaan.

Ik kwam in het inspiratiecentrum uiteindelijk eigenlijk tot de conclusie dat merinowol wel zachter en knuffeliger is, maar dat de steken er minder duidelijk in uit komen. Omdat ik van elke granny een uitgebreide foto-tutorial ga maken, wil ik wel dat de steken zo duidelijk mogelijk te zien zijn. Als de deken dan te stug wordt, zet ik er een zachtere deken tegenaan. Veel grannies hebben een duidelijke voor- en achterkant, dus het is wellicht zelfs mooier met een andere achterkant. Dat zal na een paar rijen grannies wel blijken, dus daarover later meer.

Katoen

De keuze is daarom toch gevallen op een garen van 100% katoen. Er zijn heel veel merken katoen haakgaren te koop, ook bij Wolplein. Eerder haakte ik van alles met Phildar Coton 3 en 4, maar ik wilde nu iets smaller garen. Bovendien wilde ik garen dat in een hele brede range kleuren beschikbaar is, zodat alle mensen die aan de CAL meedoen, hun eigen kleurencombinaties kunnen samenstellen.

Yarn and Colors – Must have

De keuze is uiteindelijk gevallen op Yarn and Colors. Een relatief nieuw garen met maar liefst 100 kleuren. Op een bolletje van 50 gram zit een looplengte van ongeveer 125 meter. Het is 100% katoen, gemaakt voor naald 2 tot 3.5 mm. De spanning van je proeflapje zou ongeveer 24 vasten bij 26 rijen moeten zijn, voor een oppervlakte van 10 bij 10 centimeter.

Het garen is wasbaar op een 40 graden antikreukprogramma. Het product kan vanzelfsprekend niet tegen bleek, maar mag wel normaal gestreken worden op maximaal 150 graden. Dat is handig voor het blokken! Stop het uiteindelijke product echter niet in de droger.

Het garen komt dus in 100 kleuren, met allemaal een nummer en een naam. Op de wikkel van het bolletje staat verder nog een “dyelot”, het verfbad. Wanneer je de deken in één kleur zou maken, is het vaak belangrijk dat alle bolletjes uit één verfbad komen. Wanneer je de deken, zoals ik, met meerdere kleuren maakt, is het verfbad al iets minder belangrijk.

Als ik de eerste twintig vierkantjes voorgehaakt heb, zal ik ze even wegen op de keukenweegschaal. Dan krijg ik een beter idee over hoeveel gram Yarn and Colors Musthave je nodig hebt voor de totale deken.

Alternatieven

Het staat je natuurlijk geheel vrij om de deken of de losse grannies te maken van ander materiaal. Hou er rekening mee dat de dikte van het materiaal en de naald waarmee je haakt uiteindelijk de oppervlakte van de grannies bepalen. Als je een deken wilt maken met 365 grannies, moeten de grannies individueel niet te groot worden. Je kunt de grannies natuurlijk ook verwerken tot andere producten, zoals een jas of een tas. Besteed echt even wat tijd aan de keuze voor je materiaal. De volgende stap is het kiezen van kleuren…

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Urselien

Saturday 24th of February 2018

Hallo dames ,

Wat een leuke cal.ik ga zeker mee doen want ik heb allerlei kleuren bolletjes over van katania katoen . Is dit ook geschikt ervoor . Gr Urs elien

Iris van Meer

Saturday 24th of February 2018

Hoi Urselien!

Wat leuk dat je mee wilt gaan doen. We zijn volop bezig dus je kunt lekker een inhaalslag maken, of nu aanhaken, of nog iets anders verzinnen ;) Het is precies geschikt voor katania katoen.

Veel haakplezier!

Anita Vanbergen

Monday 6th of November 2017

Het wordt vast een hele mooie deken. Ik moet nog even nadenken of ik ga meedoen.

Comments are closed.