Skip to Content

Bloementuin Deken – Mooie Ruiker

Bloementuin Deken – Mooie Ruiker

Deze granny square heet ‘Pretty Posy’, of ‘Mooie Ruiker’. Het is een kleine granny van 20 bij 20 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 8 toeren en drie kleuren naast de hoofdkleur. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties.

Dit is de achtste granny uit de Bloementuin Deken van Julie Yeager. In de algemene instructies vind je de links naar de overige patronen. Veel haakplezier!

Mooie Ruiker - allevier

Kijk je liever naar een video-tutorial van dit patroon?

Materialen

Als je het voorgeschreven pakket garen gebruikt, kun je de kleurwisselingen volgen zoals aangegeven. Als je ander garen gebruikt en je niet zo druk maakt om hoeveelheden kun je gewoon de Hoofdkleur (HK) gebruiken wanneer dat staat aangegeven en de andere kleuren naar keuze invullen. Voorgesteld garen: Scheepjes Stonewashed XL (75 meter per 50 gram bolletje).

De kleuren in de officiele Garden State Deken
Hoofdkleur (HK): Amazonite, 20 bollen
Kleur A: Carnelian, 4 bollen
Kleur B: Canada Jade, 3 bollen
Kleur C: New Jade, 2 bollen
Kleur D: Rose Quartz, 3 bollen
Kleur E: Pink Quartzite, 3 bollen

De kleuren in mijn deken zijn net anders:
Hoofdkleur (HK): Canada Jade, 20 bollen
Kleur A: Red Jasper, 4 bollen
Kleur B: Yellow Jasper, 3 bollen
Kleur C: Green Agata, 2 bollen
Kleur D: Coral, 3 bollen
Kleur E: Deep Amesthyst, 3 bollen

V-groep: (2 halfstokjes, 1 losse, 2 halfstokjes) in dezelfde steek.

Instructies

Toer 1: Maak met kleur A (B, C, D) 4 lossen en maak met een halvevast een cirkel. 2 lossen (telt als halfstokje), 11 halfstokjes in de ring, halvevaste op de tweede beginlosse. Hecht af. (12 halfstokjes).

Toer 2: Hecht kleur B (C, D, E) aan met een halvevaste in een ruimte tussen twee steken. 2 lossen (telt als half stokje), halfstokje in dezelfde ruimte, 1 losse, 2 halvestokjes in dezelfde ruimte. [2 steken overslaan, (V-groepje in de ruimte tussen de volgende steken)] x 5. Halvevaste bovenop beginlosse. Hecht af. (6 V-groepjes).

Toer 3: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een halvevaste in een willekeurige 1-losseruimte. 2 lossen, 2 halvestokjes in dezelfde ruimte. (Sla 2 steken over, 3 halvestokjes in de ruimte tussen groepen, 2 steken overslaan, 3 halvestokjes in de 1-lossenruimte) x 5, 2 steken overslaan, 3 halvestokjes in de ruimte tussen twee V-groepjes. Halvevaste boven op beginlossen. (36 halvestokjes).

Toer 4: 3 lossen, CL2 over de volgende twee steken, 3 lossen. (CL3 over de volgende 3 steken, 3 lossen) x 11. Halvevaste op beginlosse. Hecht af. (12 CL3, 12 3-lossenruimtes).

Toer 5: Hecht de hoofdkleur aan met een vaste in een 3-lossenruimte. (Reliëfvaste om de bovenkant van de volgende steek, vaste in de volgende 3-lossenruimte. Dubbelstokje in de voorste lus van het 2e halve stokje van een 2-halvestokjes-groepje in Toer 2. Vaste in dezelfde ruimte als de laatste vaste) x 11, waarbij je de laatste keer de laatste vaste weglaat. Halvevaste in begin vaste. (48 steken).

Toer 6: 2 lossen, halstokje in de volgende steek (stokje in de volgende steek (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek voor de hoek, stokje in de volgende steek, halfstokje in de volgende 2 steken, vaste in de volgende 5 steken, halfstokje in de volgende 2 steken) x 4, laatste twee halvestokjes daarvan overslaan. Halvevaste bovenop beginlossen. (64 steken).

Toer 7 & 8: 3 losse, stokje in elke steek, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de hoek. Halvevaste op beginlosse. Hecht af aan het eind van Toer 8. (80, 96 steken).

Bloementuin Deken – Belangrijke links:

Week 1: Zonnestraal Granny (30 x 30 cm) – 1 maart

Week 2: Loopy (20 x 20 cm) en Klein Madeliefje (10 x 10 cm) – 8 maart

Week 3: Ster (10 x 10 cm) en Prachtige Bloem (20 x 20 cm) – 15 maart

Week 4: Blije bloem (30 x 30 cm) – 22 maart

Week 5: Simpele lussen (10 x 10 cm) en Mooie Ruiker (20 x 20 cm) – 29 maart

Week 6: Keer om (10 x 10 cm) en Knobbelige Bloem (20 x 20 cm) – 5 april

Week 7: Makkelijke Zon (10 x 10 cm), Mini-mum (10 x 10 cm) – 12 april

Week 8: Mini Madeliefje (10 x 10 cm) en Ronde Bloem (10 x 10 cm) – 19 april

Week 9: Tijd om bij te haken en in elkaar te zetten (met instructies) – 26 april

Week 10: De rand – 3 mei

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!