Skip to Content

Bloementuin Deken

Bloementuin Deken

Gratis haakpatroon – Bloementuin Deken – Garden State Afghan – Julie Yeager

Let op: dit patroon gaat OPNIEUW gepubliceerd worden, met verbeteringen waar nodig. In CAL vorm, lekker samen haken, vanaf 1 maart 2024. Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit project en alle andere haakprojecten die je bij Een Mooi Gebaar kunt volgen:

Op deze pagina vertellen ik je meer over de Garden State Afghan, die ik in het Nederlands Bloementuin Deken heb genoemd, Crochet Along van Julie Yeager! Haar eerdere, prachtige projecten zijn te vinden op haar Ravelry-account. De deken heet ‘Garden State‘ in het Engels, wat zoiets als “Tuinstaat deken” betekent. De deken is gemaakt van 35 bollen van 50 gram Scheepjes Stonewashed XL.

In negen weken haak je een prachtige bloemendeken van ongeveer 1.30m bij 1.50m. Ik heb de eer gekregen om het fantastische Garden State patroon van Julie Yeager voor jullie naar het Nederlands te mogen vertalen!

Het patroon stond in 2016 voor het eerst online, maar is inmiddels helemaal geüpdatet met de kennis die ik nu heb 🙂 Nieuwe ronde dus, omdat het zo’n prachtige deken is. Die verdient het om nog eens extra in het zonnetje gezet te worden, toch??

Hoe werkt het?

Van alle vierkanten die je in deze bloemendeken gaat haken, is een blog met het patroondeel, met stap voor stap foto’s. Daarnaast heb ik, bij wijze van experiment, steeds een video-tutorial van de grannies gemaakt, die te vinden zijn op de pagina’s en op mijn YouTube-kanaal. Deze video tutorials zijn OUD maar nog prima bruikbaar. Het waren mijn eerste stapjes in vertaal en opneem-land, dus wees een beetje lief voor me 😉 Inmiddels is de kwaliteit van video’s véél beter, maar je moet ook blijven waarderen waar je vandaan komt, toch?

bloementuin deken close up

The Garden State Afghan

Door Julie Yeager Designs, vertaling door Iris van Meer

De Garden State Deken lijkt op een mooie verzameling bloemen in het gras. De deken wordt gemaakt uit makkelijk meeneembare vierkantjes in drie verschillende maten. Het haken van deze deken geeft je uren haakplezier terwijl je je creativiteit vrij laat stromen!

Het haakpatroon voor deze prachtige bloemendeken heeft veel foto’s en is daardoor geschikt voor de avontuurlijke beginner. Het haakpatroon is in 2016 gepubliceerd en in 2024 helemaal herzien.

Deze CAL van Julie Yeager heet de Garden State Afghan en is hier, met toestemming, voor jullie beschikbaar! Haar eerdere, prachtige projecten zijn te vinden op haar Ravelry-account. De deken is gemaakt van 35 bollen van 50 gram Scheepjes Stonewashed XL. In acht delen haak je een deken van 1.30m bij 1.50m.


Garden State Afghan CAL

Materiaal

Als je het voorgeschreven pakket garen gebruikt, kun je de kleurwisselingen volgen zoals aangegeven. Als je ander garen gebruikt en je niet zo druk maakt om hoeveelheden kun je gewoon de Hoofdkleur (HK) gebruiken wanneer dat staat aangegeven en de andere kleuren naar keuze invullen. Voorgesteld garen: Scheepjes Stonewashed XL (75 meter per 50 gram bolletje).

De kleuren in de officiele Garden State Deken
Hoofdkleur (HK): Amazonite, 20 bollen
Kleur A: Carnelian, 4 bollen
Kleur B: Canada Jade, 3 bollen
Kleur C: New Jade, 2 bollen
Kleur D: Rose Quartz, 3 bollen
Kleur E: Pink Quartzite, 3 bollen

De kleuren in mijn deken zijn net anders:
Hoofdkleur (HK): Canada Jade, 20 bollen
Kleur A: Red Jasper, 4 bollen
Kleur B: Yellow Jasper, 3 bollen
Kleur C: Green Agata, 2 bollen
Kleur D: Coral, 3 bollen
Kleur E: Deep Amesthyst, 3 bollen

Haaknaald maat 5,5 mm of wat voor jou een fijn soepel resultaat geeft. Maak gerust een proeflapje of twee om te kijken wat beter bevalt! Wissel echter niet van haaknaald tussen de verschillende vierkantjes door, tenzij aangegeven, want anders passen ze niet goed aan elkaar en wordt het geen hele deken.

Beide kleurensamenstellingen zijn te koop bij Caro’s Atelier:

Algemene instructies

De 2 keerlossen aan het begin van de ronde tellen als een halfstokje, de 3 keerlossen aan het begin van de ronde tellen als stokje, 4 keerlossen aan het begin van de ronde tellen als dubbelstokje. De keerlossen tellen als steken wanneer je aan het eind van de ronde steken telt, dus wanneer je bijvoorbeeld 3 keerlossen hebt gebruikt, telt dat als eerste stokje.

De stekenaantallen per ronde staat aan het eind van de ronde tussen haakjes. Soms staan de letters voor de kleuren tussen haakjes: haak dan de eerste keer dat je het vierkant haakt de eerste kleur (die buiten de haakjes staat), de tweede keer de tweede kleur (die binnen de haakjes staat), de derde keer de derde kleur en de vierde keer de vierde kleur.

Bloementuin Deken – Belangrijke links:

Week 1: Zonnestraal Granny (30 x 30 cm) – 1 maart

Week 2: Loopy (20 x 20 cm) en Klein Madeliefje (10 x 10 cm) – 8 maart

Week 3: Ster (10 x 10 cm) en Prachtige Bloem (20 x 20 cm) – 15 maart

Week 4: Blije bloem (30 x 30 cm) – 22 maart

Week 5: Simpele lussen (10 x 10 cm) en Mooie Ruiker (20 x 20 cm) – 29 maart

Week 6: Keer om (10 x 10 cm) en Knobbelige Bloem (20 x 20 cm) – 5 april

Week 7: Makkelijke Zon (10 x 10 cm), Mini-mum (10 x 10 cm) – 12 april

Week 8: Mini Madeliefje (10 x 10 cm) en Ronde Bloem (10 x 10 cm) – 19 april

Week 9: Tijd om bij te haken en in elkaar te zetten (met instructies) – 26 april

Week 10: De rand – 3 mei


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!