Skip to Content

CAL – #69

CAL – #69

Een Mooi Gebaar CAL – 10 maart – #69

Wat een prachtig patroon is dit! Het is wel even stoeien om alle sterpunten keurig de goede kant op te draaien, maar het resultaat mag er zijn. De granny heet Pinwheel star en is ontworpen door Elegant Crochet Craftown. De toeren bleken wat lastig fotograferen, maar elke punt ziet er hetzelfde uit 😉

Toer 1

Met kleur 1: 4 lossen en sluit met een halve vaste tot een ring (haak alternatief een magische ring), 1 losse, 16 vasten, sluit de toer met een halve vaste en hecht af.

Toer 2

Hecht aan met kleur 2 in een willekeurige steek, 1 losse, vaste in dezelfde steek, (11 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek) herhaal rondom en eindig met 11 lossen, 1 overslaan en halve vaste in eerste vaste. (=8 11-lossenlussen).

Toer 3

1 losse, vaste in zelfde steek. *Werk alleen in de achterste lussen van de lossenlus, 5 vasten, 3 vasten in volgende losse, 5 vasten. 1 vaste door beide lussen van de volgende vaste*, herhaal *-* rondom en sluit met een halve vaste in de eerste vaste en hecht af.

Toer 4

Hecht kleur 3 aan in de vaste tussen 2 driehoeken, 1 losse, vaste door beide lussen in dezelfde vaste. *In de achterste lussen, 6 vasten, 3 vasten in volgende vaste, 6 vasten, 1 vaste door beide lussen van volgende vaste*, herhaal *-* rondom en sluit met een halve vaste.

Toer 5

Met de goede kant van het vierkant naar je toe vouw je de driehoeken om hun as, rechts over links, hecht aan met kleur 2, 3 steken voor de middelste steek (=hoeksteek), 1 losse, 1 vaste in zelfde steek, (je werkt nu op wat voorheen de achterkant was), 2 vasten, 3 vasten in hoeksteek, 3 vasten. Over elke driehoek begin je met haken 3 steken voor de hoeksteek met 3 vasten, 3 vasten in hoeksteek, 3 vasten. Herhaal dit nog 6x, sluit met een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 6

Haak deze toer in de achterste lussen. Hecht aan met kleur 4 in een hoeksteek. 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, *4 vasten, 5 lossen, buig de volgende punt naar voren en leg de lossenlus achterlangs en haak verder in de volgende punt met 4 vasten, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in hoeksteek, herhaal vanaf * tot het einde

Toer 7

3 lossen (=eerste stokje), 4 stokjes, *2 stokjes om lossenketting, 1 halve vaste in alleen de achterste lus van de hoeksteek van overgeslagen steek van toer 5 (dus niet in de lossenketting!), 2 stokjes om lossenketting (deze steken vallen achter de “overgeslagen” punt, 5 stokjes, (stokje, 2 lossen, stokje) in 2-lossenruimte, 5 stokjes, herhaal vanaf * rondom. Eindig met (stokje, 2 lossen, stokje) in 2-lossenruimte en sluit met een halve vaste in 3e losse.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar 🙂 Bedankt! Tot morgen 🙂

Iris haakte dit vierkant in de kleuren Opaline Glass, Fuchsia, Lavender en Violet.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina