Skip to Content

CAL – #199

CAL – #199

Een Mooi Gebaar CAL – #199 – 18 juli 

Jasmijnsteek – Patroon uitgeschreven door Thea

Als je goed kijkt, bestaat deze steek uit allemaal kleine bloemblaadjes. Iris haakte deze granny in de kleur Sapphire. 

  • Deze bloemblaadjes bestaan uit puffsteken: (omslag, insteken, ophalen) x 2, 5 lussen op de naald, in één keer doorhalen. 
  • Je haalt door met 5 lussen (1 cluster) op de naald of met 13 lussen (3 clusters) op de naald. Het doorhalen van 13 lussen vergt wat oefening, maar als je het rustig doet en eventueel in gedeeltes dan gaat het je lukken!
  • Als je de clusters doorhaalt houd je de draad die je gebruikt om de clusters door te halen vast onder de stokjes. In deze lus haak je de volgende vaste.

Toer 1

Haak de lossen LOS! Je haakt de clusters in deze toer zijwaarts. haak 1 losse, haak dan een puff in het derde lusje achter het V-tje. Je hebt nu 5 lusjes op de naald. Dan een omslag (maar hou de draad hierbij vast, onder de puff zodat je een lusje krijgt en haal de omslag door de 5 lusjes op de naald, steek de naald in de lus die je vast had “die onder de stokjes”, en haak hierin een vaste. *maak nu een puff in de vaste die je net gemaakt hebt, dan weer een vaste in de lus “onder de stokjes”*, herhaal * tot * tot je de gewenste breedte bereikt hebt.

Toer 2

Keer je werk. Puff in de laatst gemaakte vaste, halve vaste (de 1e cluster van een toer sluit je niet met een vaste!), je gaat nu 3 puffs ophalen en samen afhaken; puff 1 haal je op in de halve vaste ruimte die je net bovenop de eerste puff hebt gemaakt, puff 2 haal je op in het eerste “hart” van de opzettoer, puff 3 haal je op in het volgende hart van de opzettoer (je hebt nu 13 lussen op de naald), hou je draad nu weer vast “onder de stokjes” en haal de draad door de lussen op de naald en maak een vaste in de lus “onder de stokjes”, *3 puffs ophalen en samen afhaken, puff 1 ophalen in de net gemaakte vaste, puff 2 ophalen in het laatst gebruikte “hart” van de vorige toer, puff 3 ophalen in het volgende “hart” van de vorige toer en alle 3 de puffs samen afhaken, maak een vaste in de lus “onder de stokjes”*, herhaal * tot * 4x. De laatste puff die je ophaalt is in de eerst gemaakte losse.

Toer 3 t/m 6

Herhaal toer 2

 

Toer 7

1 losse, *(1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in hoeksteek/”hoekhart”, 3 lossen, 1 vasten in het volgende “hart”, 3x (2 lossen, 1 vaste in het volgende hart), 3 lossen, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in hoeksteek/”hoekhart”, 5x (2 lossen, 1 vaste in het volgende hart), 2 lossen*, herhaal * tot * 1x, sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

Iris haakte hier nog een extra rondje vasten, omdat de aan-elkaar-zet-methode anders niet goed werkt.

Toer 8

Vaste in elke vaste, 2 vasten in lossenruimte, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoeken.

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina