Skip to Content

CAL – #41

CAL – #41

Het midden van dit vierkantje lijkt in de kleuren van Bernette een beetje op een gebakken eitje. Je werkt met halve vasten om mooie sierrandjes te maken.


Toer 1

6 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. (Alternatief maak je een magische ring). 3 lossen (telt als stokje), 19 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 2

Werk vanaf de achterkant om de steken van toer 1 heen. Haak een staande-reliëfvaste achter om een willekeurige steek OF (ga van achteren naar voren en weer naar achteren om een willekeurig stokje met de haaknaald, haal een lusje op. 1 losse. Doe een reliëfvaste-achter om dezelfde steek).

*Om de volgende steek doe je een reliëfhalfstokje-achter. Om de volgende steek doe je een reliëfstokje-achter. 3 lossen. Reliëfstokje-achter om de volgende steek. Reliëfhalfstokje-achter om de volgende steek. Reliëfvaste-achter om de volgende steek.* Herhaal van * tot * je weer bij het begin bent. Halve vaste in eerste reliëfvaste-achter. Hecht af.

Toer 3

Begin in een hoekruimte. Hecht een nieuwe kleur aan met een staand-stokje. 2 halfstokjes in dezelfde hoek. *Doe 1 halfstokje in de volgende 5 steken. In de hoekruimtes doe je (2 halfstokjes, stokje, 2 halfstokjes). * Herhaal van * tot * tot je rond bent. In de eerste hoek doe je nog 2 halfstokjes. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 4

Hecht een nieuwe kleur aan in het laatste halve stokje (de 5e) voor een willekeurige hoek. 2 lossen. Haak 2 stokjes samen over de volgende 2 steken. *3 lossen. Nu doe je iets geks: een 2stokjescluster in de bovenkant van het 2stokjescluster dat je net gemaakt hebt. 3 lossen. Nu maak je weer een 2stokjescluster in de bovenkant van je meest recente 2stokjescluster.  Je hebt nu 3 2stokjesclusters bovenop elkaar. Sla het stokje in de hoek  over. Haak drie stokjes samen over de volgende 3 steken. 3 lossen. 2stokjescluster bovenop de 3 samengehaakte stokjes. Haak over de volgende 3 steken 3 samengehaakte stokjes. 3 lossen. 2stokjescluster bovenop de 3 samengehaakte stokjes. Haak drie stokjes samen over de volgende 3 steken. * Herhaal vanaf * tot * tot je rond bent. Sluit met een halve vaste op het eerste stokjescluster.

Toer 5

Ga verder met dezelfde kleur. 3 lossen, nog 2 stokjes in dezelfde steek. *De hoek komt in het volgende cluster: (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes). [3 stokjes in volgende cluster] x 3.* Herhaal van * tot * tot je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 6

Je werkt nu in de steken van toer 3. Begin in een overgeslagen steek en hecht een nieuwe kleur aan. Maak halve vasten rondom in toer 3. Trek niet te strak, zorg dat het een mooi sierrandje wordt. Sluit de toer door de draad te knippen, een stopnaald te pakken en een halve vaste na te bootsen om de eerste halve vaste heen.

Check hier de oppervlakte van je granny en maak de volgende toer niet als de oppervlakte al bereikt is. Is je granny nog veel te klein? Doe dan halfstokjes of stokjes in plaats van vasten. In het voorbeeld is geen extra rand gehaakt.

Toer 7

Begin in een stokje direct ná de hoek. Vaste in die steek en elke steek rondom. In de hoeken doe je 3 vasten. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakte deze in de kleuren Opaline Glass, Clematis, Plum en Violet.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Jeannette

Friday 20th of January 2023

Yes! na 2 keer uithalen en nog vijf keer lezen is het toch nog gelukt ;-)

Jeannette

Friday 20th of January 2023

Bij deze is het wel heel lastig dat de foto's bij toer 2, 3, 4, en 5 onzichtbaar zijn 😥