Skip to Content

CAL – #42

CAL – #42

Granny Square Per Dag – Gratis Haakpatroon

Deze granny maak je met tenminste twee kleuren om het effect goed uit te laten komen. Je werkt in deze granny in toer 3 met dubbelreliëfstokjes-voor, een vrij ingewikkelde steek. In toer 5 gaan we 2 dubbelreliëfstokjes-voor samenhaken, om een diamantje te maken. Ik raad je aan om toer 3 en 5 sowieso met dezelfde kleur te maken, zodat je een mooi ruitvormpje krijgt.


Toer 1

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de ring. (2 lossen, 3 stokjes in de ring) x 3. Halfstokje in de derde beginlosse (die telt als 2-lossenruimt en zorgt ervoor dat je op het goede punt eindigt).

Toer 2

4 lossen (telt als dubbelstokje), 2 stokjes in dezelfde hoekruimte. *1 stokje in elk van de volgende drie steken. In de hoek: (2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 stokjes)* Herhaal van * tot * tot je rond bent. In de eerste hoek doe je nog 2 stokjes, halve vaste in vierde beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Toer 3

1 losse. In dezelfde steek doe je 3 vasten. *1 vaste in de volgende steek. Haak een dubbelreliëfstokje-voor om het middelste stokje van toer 1. Sla 1 steek over, vaste in volgende 3 steken. Dubbelreliëfstokje-voor weer om hetzelfde middelste stokje van toer 1. 1 steek overslaan, vaste in volgende steek. In het dubbelstokje (hoek) van toer 2 doe je nu 3 vasten*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. Halve vaste in middelste vaste en wissel daarbij van kleur.

Toer 4

4 lossen, 2 stokjes in dezelfde steek. *1 stokje in volgende 9 steken. In de middelste vaste op de hoek doe je: 2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 stokjes*. Herhaal van * tot *. In de allereerste steek doe je nog 2 stokjes en een halve vaste in de vierde beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Toer 5

1 losse, 3 vasten in dezelfde steek. *1 vaste in de volgende 6 steken. Nu haak je samengehaakte dubbelreliëfstokjes-voor om de dubbelreliëfstokjes-voor van toer 3. Volg daarvoor stap voor stap de instructies. Dubbelreliëfstokje-voor om het eerste dubbelereliëfstokje-voor van toer 3 maar doe de laatste stap niet (je hebt nog 2 lusjes op je naald). Sla vervolgens twee keer om en maak een dubbelreliëfstokje-voor om het tweede dubbelereliëfstokje van toer 3 en sla ook hier de laatste stap over (je hebt nu 3 lusjes op je naald). Sla om en haal door alle drie de lusjes. Nu heb je een ruitje gemaakt. Sla 1 steek over, 1 vaste in de volgende 6 steken. In het dubbelestokje van de hoek doe je 3 vasten.* Herhaal van * tot * tot je rond bent. Halve vaste in eerste vaste en halve vaste in de middelste vaste en wissel daarbij van kleur.

Kijk hier of je granny al bijna groot genoeg is. Besluit op basis daarvan of je de volgende toer haakt, en zo ja, of je dan met vasten, halfstokjes, stokjes of dubbele stokjes haakt. Pas de middelste steek van de hoek ook aan in hoogte! Iris en Bernette haakten de laatste toer stokjes en hadden aan 6 toeren voldoende. 

Toer 6

  4 lossen, 2 stokjes in dezelfde steek. *Stokje in volgende 15 stokjes. (2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 stokjes) in de middelste vaste voor de hoek.* Herhaal van * tot * totdat je rond bent. Maak nog twee stokjes in de allereerste steek. Halve vaste in vierde beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris heeft deze granny gehaakt in de kleuren Purple Bordeaux en Lilac.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina