Skip to Content

CAL – #44

CAL – #44

Dit is een patroon van TopcrochetPatterns.

Desperation day: de dag voor Valentijnsdag waarop iedereen nog wanhopig een partner probeert te zoeken! De referentie komt uit “How I Met Your Mother”, een Amerikaanse comedyserie.

Op deze dag leerde ik een paar jaar geleden m’n allerbeste vriend kennen. Dit vierkantje draag ik dan ook aan hem op <3


Het lastigste stukje van deze granny is het maken van het vierde cirkeltje door de eerste en derde heen.

In de foto hierboven is het niet goed gegaan met de cirkeltjes, in onderstaande foto wel. Zie je het verschil?


Toer 1a

8 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. 1 losse, 16 vasten in de ring. Hecht onzichtbaar af en werk de draadjes meteen weg.

Toer 1b

8 lossen. Leg de eerste cirkel met de bovenkant boven. Doe de kant met de eerste losse van onder naar boven door je cirkel heen. Maak een halve vaste in de eerste losse. Nu zitten de twee ringen door elkaar. 1 losse, 16 vasten in deze tweede ring. Hecht onzichtbaar af en werk meteen de draadjes weg.

Toer 1c

Leg het werkje zo neer dat beide rondjes met de goede kant boven liggen. 8 lossen. Doe de kant met de eerste losse van onder naar boven door de tweede cirkel heen. Maak een halve vaste in de eerste losse. Nu zit de derde cirkel ook aan de eerste twee vast. 1 losse, 16 vasten in de ring. Hecht onzichtbaar af en werk de draadjes weg.

Toer 1d

Leg het werkje zo neer dat alle rondjes met de goede kant boven liggen. Je gaat in deze toer het eerste en laatste cirkeltje aan elkaar maken. 8 lossen. Pak de kant met de eerste losse en steek ‘m van boven naar onder door het laatste cirkeltje heen. Op de foto met het roze touwtje kun je precies volgen hoe je de 8-lossen door de cirkeltjes heen moet trekken. Als de lossen door het laatste cirkeltje heen zijn, trek je ze van boven tot onder ook door het eerste cirkeltje heen. Maak nu een halve vaste om de cirkel te sluiten. 1 losse, 16 vasten in de cirkel. Hecht onzichtbaar af.

Werk de laatste draadjes van het laatste cirkeltje weg.

Toer 2

Hecht een nieuwe kleur aan met een staande-vaste in een willekeurige steek van een willekeurig cirkeltje. Draai de cirkels zo dat het lelijke stukje van elk cirkeltje achter een andere ring verstopt ligt. Vaste in volgende 2 steken. *2 lossen. Ga over naar de volgende ring en maak 1 vaste in 3 steken. 3 lossen (vormt de hoek). Sla 1 steek over. Vaste in volgende 3 steken van hetzelfde cirkeltje.* Herhaal van * tot * nog 2 keer.  2 lossen, ga naar de eerste ring, vaste in vierde, derde en tweede vaste vanaf de eerste vaste, zodat er nog 1 vaste overblijft tussen het begin en einde van de toer. 3 lossen. Halve vaste in eerste vaste van deze toer en wissel daarbij van kleur.

Toer 3

1 losse, vaste in elke steek, met 1 vaste in de 2-lossenruimtes en (2 vasten, 1 losse, 2 vasten) in de 3-lossenhoekruimtes. Halve vaste in eerste vaste en hecht af.

Toer 4

Hecht een nieuwe kleur aan in 1-lossenhoekruimte met een staand-stokje. 1 stokje in dezelfde ruimte. *(1 losse, sla de volgende 2 steken over, 2 stokjes in volgende steek) x 3. 1 losse. In de hoekruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes)*.  Herhaal van * tot * tot je bijna rond bent. In de eerste hoekruimte doe je nog 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse en wissel daarbij van kleur.

Kijk hier naar de oppervlakte van je granny en bepaal op basis daarvan of je met vasten, halfstokjes of stokjes de volgende toer maakt.

Toer 5

3 lossen, stokje in elke steek en in elke 1-lossenruimte, met (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de hoekruimtes. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af en werk alle draadjes weg.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakte deze granny in de kleuren Amethyst, Orchid, Plum, Lavender en Purple Bordeaux.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina