Skip to Content

CAL – #58

CAL – #58

Rebecca is onderdeel van de Vibrant Vintage CAL van CypressTextiles.net. Zij maakt prachtige patronen, zeker de moeite waard om eens een kijkje op haar website te nemen!


Begin-puff: Trek een lange lus op (ongeveer 2,5 cm). *Sla draad om de naald, steek naald in bestemde ruimte, sla draad om de naald, trek een lusje op dat even hoog is als het eerste lusje*. Herhaal van * tot * nog een keer. Sla draad om de naald en haal ineens door alle 5 de lusjes op de naald.

Puff: *Sla de draad om de naald, doe de naald in de genoemde steek/ruimte, trek een lange lus op van ongeveer 2,5 cm*. Herhaal van * tot * nog twee keer, maak alle lussen even hoog als de eerste lus. Sla draad om de naald en haal in één keer door alle 7 lusjes.


Toer 1

3 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. Maak een begin-puff, *3 lossen, puff*. Herhaal van * tot * nog 6 keer, 1 losse, halfstokje in begin-puff. 8 puffs, 8 3-lossenruimtes.

Toer 2

Vaste in dezelfde ruimte. *6 lossen, vaste in volgende lossenruimte* Herhaal van * tot * 6 keer, sluit de ronde met een halve vaste in de eerste vaste. 8 6-lossenruimtes, 8 vasten.

Toer 3

Halve vaste in de eerste van de zes lossen. Maak een begin-puff, 1 losse, (puff, 1 losse) x 4, dan een vaste in de volgende 6-lossenruimte. *1 losse, (puff, 1 losse) x 5 in de volgende 6-lossenruimte, vaste in de volgende 6-lossenruimte*. Herhaal van * tot *, 2 x. 1 losse, halve vaste bovenop begin-puff. 20 puffs, 4 vasten.

Toer 4

Halve vaste naar dichtsbijzijnde lossenruimte, tussen de eerste twee puffs. 4 lossen, *(halfstokje in volgende lossenruimte, 1 losse) x2, stokje in volgende lossenruimte. Vervolgens (3 dubbele stokjes, 3 lossen, 3 dubbele stokjes) in de vaste, 1 losse, stokjes tussen de volgende twee puffs, 1 losse*. Herhaal van * tot *, waarbij je het laatste stokje bij de laatste herhaling overslaat. Halve vaste in derde beginlosse. 24 dubbele stokjes, 8 stokjes, 8 halve stokjes, 5 1-lossenruimtes, 4 3-lossenruimtes.

Toer 5

Vaste in de lossenruimte. Vaste in elke steek én elke 1-lossenruimte rondom, met 5 vasten in de hoeken. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. 80 vasten totaal.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar!

Iris haakte deze granny in de kleuren Plum en Orchid.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Nelleke Claas

Wednesday 26th of February 2020

Hoi Iris

In het patroontje staat bij toer 4 naar mijn idee een foutje. Na de driedubbele stokjes staat er 2 stokjes in de volgende twee puffs. Ik denk dat dit 1 stokje,tussen de eerste 2 puffs moet zijn (en dan een losse) anders komt het niet uit, en ook het totale aantal stokjes niet. Zie wel eens meer foutjes maar dan heb ik gewoon niet goed gelezen.. Dus hoop dat het klopt wat ik zeg. Geweldig al die patroontjes en dan nog eens uitschrijven...

Comments are closed.